Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Omahoito tulee – oletko valmis?

Talous
 
Jaana Savolainen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n talouden ja politiikan toimittaja.

Heltti on tehnyt sen, mistä terveydenhuollon uudistamisessa paljon puhutaan: pitäisi panostaa sairauksien ennaltaehkäisyyn ja auttaa ihmisiä ennen kuin ongelmat pahenevat.

Ihmisen terveyteen vaikuttavat eniten perimä ja elämäntavat. Sairauksien hoidolla on siinä hyvin pieni osuus. Elämäntapojen muuttaminen ei ole helppoa, mutta voisiko tulevaisuuden terveyskeskuksessa olla hoitohenkilöstön lisäksi myös elämäntapavalmentajia?

Sairauksien ennaltaehkäisy on kannattava investointi, josta hyötyy sekä ihminen itse että koko yhteiskunta. Jos elämäntapojen muutoksella kyetään estämään vaikkapa kakkostyypin diabetes, inhimillinen kärsimys vähenee ja veronmaksajien rahaa säästyy paljon.

Valtaosa suomalaisista on kykeneviä, ja moni myös halukas ottamaan vastuuta omasta terveydestään. Mitä enemmän he tekevät niin, sitä enemmän hoitohenkilöstön aikaa vapautuu auttamaan niitä, jotka eivät oikeasti kykene auttamaan itseään. Tämä ei tietenkään tapahdu itsestään, vaan vaatii myös terveydenhuollossa määrätietoista johtamista.

Jotta sähköiset etäpalvelut toimisivat hyvin, terveydenhuollon toimintamalleja pitää uudistaa. Lääkärit ja hoitajat eivät pysty palvelemaan ihmisiä yksilöllisesti etäyhteyksissä nykyisenlaisen vastaanottorumban ohessa.

Järjestelmäkeskeinen ja välillä jopa potilaita torjuva julkinen terveydenhuolto voisi samalla muuttua asiakaspalveluksi, joka huomioi nykyistä paremmin ihmisten erilaiset tarpeet. Tämä olisi todellista sote-uudistusta.

Väestö vanhenee, hoidon tarve kasvaa, eikä rahaa terveydenhuoltoon voi lisätä loputtomasti talouskasvun hoippuessa lähellä nollaa. Yhä useammin varmasti kysytään, mistä ihminen itse voi ottaa vastuuta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat