Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

R-kioskista tuli posti, passinnoutopiste ja lippukauppa – ”Etenkin maaseudulla voimme olla ihmisille myös sosiaalisesti hyvin tärkeä paikka”

Talous
 
Rio Gandara / HS
Johannes Sangnes, Hakaniemen R-kioskin kauppias Erkki Lankinen ja Teemu Rissanen siirtävät tarjoussuklaat parempaan paikkaan.
Johannes Sangnes, Hakaniemen R-kioskin kauppias Erkki Lankinen ja Teemu Rissanen siirtävät tarjoussuklaat parempaan paikkaan. Kuva: Rio Gandara / HS
Fakta

Itämeren kioskijätti

 R-kioski on osa Reitan Gruppenia, joka on norjalainen kaupanalan perheyritys.

 Norjassa ja Latviassa Reitan pyörittää kioskeja Narvesen-nimellä ja Ruotsissa Pressbyrån-merkillä.

 Norjassa, Ruotsissa ja Tanskassa Reitanilla on myös yhdysvaltalaista 7-Elevenin brandia käyttäviä kioskeja.

 R-kioskeja on Suomen lisäksi Virossa.

 Kioskien lisäksi Reitanilla on Rema-ruokakauppaketju ja huoltoasemaketju Uno X.

R-kioskin toimitusjohtaja Johannes Sangnes asettuu Hakaniemen R-kioskin ovelle ja antaa katseensa kiertää. Ensin rinnan korkeudella ja sitten vähän korkeammalla.

”Haluan saada kuvan, miltä liike näyttää sisään astuvan asiakkaan näkökulmasta”, Sangnes kertoo.

Hänen työnantajansa on norjalainen Reitan Gruppen, joka osti R-kioskit keväällä 2012. Sangnes on vetänyt Suomen liiketoimia siitä asti.

”Olemme investoineet runsaassa kolmessa vuodessa R-kioskeihin 32 miljoonaa euroa ja tehneet niistä kokonaan kauppiasvetoisia. On tärkeätä, että vastuu on lähellä asiakasta, pääkonttorin väki on aivan liian kaukana asiakkaasta”, Sanges sanoo.

Sangneskin on pitänyt niin sanotusti kätensä syvällä savessa. Luotuaan silmäyksen liikkeeseen hän tarttuu Fazerin tarjoussuklaata sisältävään kärryyn ja siirtää sen yhdessä kauppias Erkki Lankisen kanssa liikkeen takaosasta lähelle sisäänkäyntiä.

Sangnes on kiertänyt säännöllisesti kaikissa Suomen 620 R-kioskissa, kehittänyt liikkeiden asettelua ja ohjannut kauppiaiden toimintaa.

”Yksi ensimmäisiä uudistuksia oli se, että kaikkiin myyntihyllyihin asennettiin pyörät. Se voi tuntua pieneltä asialta, mutta sen myötä myymälän järjestystä on helppo muuttaa sesonkien mukaan. Myös siivoaminen helpottuu”, hän sanoo,

Kioskeista on tehty kahviloita, joista saa pientä lämmintäkin ruokaa.

Viime vuosina R-kioskeista on alkanut muodostua myös epävirallisia yhteispalvelupisteitä, joihin on koottu muuten harvenevia palveluita. Kioskista on tullut VR:n ja lähiliikenteen lippukauppa, passien noutopiste ja täyden palvelun postipiste.

”Etenkin maaseudulla voimme olla ihmisille myös sosiaalisesti hyvin tärkeä paikka”, Sangnes sanoo.

Vuoden vaihteessa Sangnes palaa Norjaan. Toimitusjohtajaksi tulee aiemmin R-kioskin myyntijohtajana työskennellyt Teemu Rissanen.

Rissasen mukaan on tarkoitus, että kioskien valtakunnallinen verkosto säilyy.

”Välipalat ja erilaiset palvelut ovat kasvualue. Ärrältä saa jo hodareita, ja 90 kioskissa on täydet postipalvelut”, Rissanen sanoo.

R-kioskien pitäjistä alettiin tehdä franchising-kauppiaita jo lähes 30 vuotta sitten. Reitanin omistuksessa mallia on entisestään laajennettu ja selkeytetty. Nyt kioskeista 600 on kauppiaan vetämiä.

”Yrittäjäksi ryhtymisen kynnys on meillä varsin matala. Aloitusmaksu on 6 000 euroa. Sen lisäksi pitää antaa keskimäärin noin 30 000 euron vakuus.”

Emoyritys vastaa tilojen vuokraamisesta ja myymälän kalusteista, tarjoaa tietojärjestelmät ja taloushallinnon ja huolehtii valikoimista ja markkinoinnista. Kauppias vastaa kioskin toiminnasta, tuotteiden tilaamisesta ja työntekijöiden palkkaamisesta. Hän maksaa emolle myyntikatteeseen perustuvan franchising-maksun.

Hakaniemen kioskia pitävä Lankinen aloitti kauppiaana vuosi sitten.

”Olen ollut 8–9 vuotta osa-aikaisesti kioskeilla töissä rakennusalan töiden ohessa. Hyvin tämä yrittäjyys on mennyt, vaikka alkusatsaus oli aika iso”, Lankinen sanoo.

Rissasen mukaan kioskit työllistävät yrittäjän lisäksi keskimäärin 2–3 työntekijää ja yleensä kannattavat hyvin. R-kioskien liikevaihto on kasvanut tänä vuonna puolitoista prosenttia, vaikka muu vähittäiskauppa on Suomessa supistunut.

Rio Gandara / HS
R-kioskin toimitusjohtaja Johannes Sangnes käy säännöllisesti katselemassa kioskeissa miten kauppa käy.
R-kioskin toimitusjohtaja Johannes Sangnes käy säännöllisesti katselemassa kioskeissa miten kauppa käy.
Rio Gandara / HS
Hakaniemen R-kioskin kauppias Erkki Lankinen (vas.) toivottaa ketjun toimitusjohtajan Johannes Sangnesin tervetulleeksi. Mukana tuleva toimitusjohtaja Teemu Rissanen.
Hakaniemen R-kioskin kauppias Erkki Lankinen (vas.) toivottaa ketjun toimitusjohtajan Johannes Sangnesin tervetulleeksi. Mukana tuleva toimitusjohtaja Teemu Rissanen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat