Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuluttajahinnat halpenivat marraskuussa edelleen – deflaatiota koettu koko vuosi

Talous
 
Eija Kontio / Lehtikuva
Mies tankkasi autoa Nesteen huoltoasemalla viime toukokuussa.
Mies tankkasi autoa Nesteen huoltoasemalla viime toukokuussa. Kuva: Eija Kontio / Lehtikuva

Kuluttajahinnat alenivat myös marraskuussa vuoden takaisesta marraskuusta Tilastokeskuksen laskelmien mukaan. Suomessa oli marraskuussa toisin sanoen deflaatio inflaation sijasta.

Suomessa on mitattu deflaatiota jokaisena kuukautena tänä vuonna, lukuun ottamatta toukokuuta, jolloin lukemaksi saatiin tasan nolla.

Marraskuussa hinnat alenivat vuoden takaiseen 0,2 prosenttia.

Lokakuussa miinusmerkkinen inflaatio eli deflaatio oli 0,3 prosenttia. Hintatason lievään nousuun marraskuussa vaikutti muun muassa ajoneuvoveron sekä vuokrien ja vastikkeiden kuluttajahintojen kallistuminen vuoden takaiseen verrattuna. Toisaalta laskua viime vuoteen verrattuna oli eniten asuntolainojen keskikorkojen ja polttonesteiden kuluttajahinnoissa.

Jos verrataan marraskuuta lokakuuhun, niin kuukauden aikana eniten nousua oli bensiinin ja EU:n ulkopuolelle tapahtuvien valmismatkojen kuluttajahinnoissa. Eniten laskua oli omakotitalojen hinnoissa. Lokakuusta marraskuuhun yleinen kuluttajahintojen muutos oli sama kuin vuositasolla eli hinnat alenivat 0,2 prosenttia.

Euroalueella kuluttajahinnat nousivat keskimäärin ennakkotietojen mukaan marraskuussa, mutta vain lievästi. Hinnat nousivat 0,1 prosenttia. Eurostatin arvio euroalueen inflaatiosta perustuu jäsenmaiden ennakkotietoihin ja energian hinnankehitykseen.

Deflaatiota eli hintojen yleistä alenemista pidetään yleisesti talouden kannalta huonona asiana, koska se merkitsee taloudellisen aktiviteetin ja talouskasvun heikkenemistä.

Deflaatiossa kuluttajat yleensä lykkäävät hankintojaan, koska he arvioivat saavansa hyödykkeitä halvemmalla myöhemmin, eli rahan tuleva ostovoima kasvaa hintojen aletessa.

Euroalueella Euroopan keskuspankki on tämän takia yrittänyt saada inflaatiota nostetuksi erilaisin poikkeuksellisin rahapoliittisin keinoin. EKP:n virallinen tavoite on saada vuosi-inflaatio lähelle kahta prosenttia, mutta ei sen yläpuolelle.

Suomessa Tilastokeskuksen haastattelijat keräävät indeksiä varten noin 50 000 hintatietoa lähes 500 hyödykkeestä noin 2 700 liikkeestä aina kuukauden puolivälissä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat