Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Öljyn syöksykierre jatkuu – myös osakkeet halpenevat

Talous
 
Tiedä kahdessa minuutissa: Tämän vuoksi öljyn hinta heittelehtii markkinoilla
Tiedä kahdessa minuutissa: Tämän vuoksi öljyn hinta heittelehtii markkinoilla
Öljy on noussut uutisotsikoihin monen vuoden hiljaiselon jälkeen, kun raakaöljyn hinta on romahtanut. Mitä ihmettä öljymarkkinoilla oikein tapahtuu ja millaisia vaikutuksia sillä on? Katso kahden minuutin video niin tiedät tarpeellisen öljystä. Toimittaja Tuomas Niskakangas, grafiikka Boris Stefanov.

Viime viikolla alkanut raakaöljyn voimakas halpeneminen jatkui maanantaina.

Barreli Pohjanmeren Brent-viitelaadun raakaöljyä maksoi kello 15 Suomen aikaa 36,4 dollaria. Viimeksi se on ollut yhtä halpaa heinäkuussa 2004. Barreli on öljykaupan mittayksikkö. Sen tilavuus on 159 litraa.

Maanantaina Brent-viitelaadun raakaöljy oli jo halvempaa kuin kertaa syksyllä 2008 kärjistyneen rahoitusmarkkinoiden kriisin jälkeen. Rahoitusmarkkinoiden kriisi kärjistyi syyskuussa 2008 investointipankki Lehman Brothersin vararikkoon, jota seurasi maailmantalouden taantuma.

Kello 17.30 Suomen aikaa Brent-viitelaadun öljy maksoi 37,3 dollaria barrelilta. Osakkeet Euroopassa ja Yhdysvalloissa halpenivat. Kello 18 Suomen aikaa suuri yhdysvaltalainen osakeindeksi S&P 500 oli heikennyt 0,25 prosenttia ja Euro Stoxx -osakeindeksi 0,66 prosenttia.

”Osakkeiden viime aikojen halpeneminen on merkki siitä, että Yhdysvaltojen keskuspankin rahapolitiikan todennäköinen kiristys on jo otettu huomioon osakkeiden hinnoittelussa”, sanoo finanssiyhtiö Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju.

Ekonomistit ja sijoittajat pitävät lähes varmana, että Yhdysvaltojen keskuspankki ilmoittaa keskiviikkona rahapolitiikan kiristämisestä.

Raakaöljyn halpenemiseen viime viikolla ja kuluvalla viikolla on useita syitä.

Runsas viikko sitten öljynviejävaltioiden yhteistyöjärjestö Opec päätti olla rajoittamatta tuotantoa. Jos öljyn tarjontaa supistetaan tuotantoa rajoittamalla, hinta kohoaa yleensä hyvin nopeasti. Ilmeisesti Opec haluaa pitää raakaöljyn poikkeuksellisen halpana estääkseen muilla tavoin tuotetun öljyn tai kaasun markkinaosuuden kasvamisen.

Toinen merkittävä syy öljyn viime aikojen halpenemiseen on epäilyt Kiinan talouskasvun hidastumisesta. Kiinan teollisuus on suuri öljyn ja siitä valmistettujen hyödykkeiden kuluttaja. Öljyn halpenemisen takia myös monet muut raaka-aineet ovat halventuneet, mikä aiheuttaa ongelmia etenkin kehittyville kansantalouksille, joissa raaka-aineita tuotetaan paljon.

”Öljyn halpeneminen herättää epäilyjä siitä, onko kyse sittenkin runsaan tarjonnan asemesta kysymys kysynnän vähäisyydestä”, sanoo Kangasharju.

Sanomalehti Financial Timesin mukaan suuri yhdysvaltalainen finanssiyhtiö Wells Fargo varoittaa energian ja etenkin öljyn halpeneminen vaikutuksista sen liiketoimintaan. Wells Fargon mukaan öljyn ja energian halpeneminen kuormittaa sen liiketoimintaa.

Öljyn halpenemisen takia monien energiayhtiöiden osakkeet ovat romahtaneet ja niiden kannattavuus on heikentynyt. Öljyn seurauksena monet muut raaka-aineet ovat halventuneet, mikä on aiheuttanut suuria ongelmia esimerkiksi kaivosyhtiöille.

Kuluttajahintoihin raakaöljyn halpeneminen vaikuttaa viipeellä, koska öljykauppaa käydään futuureilla.

Futuuri on sopimus, jossa sitoudutaan ostamaan ja myymään tulevaisuudessa tietty määrä hyödykettä ennalta määrättynä ajankohtana sopimuksessa sovittuun hintaan.

Raakaöljyn voimakas halpeneminen ei Suomessa myöskään siirry kuluttajahintoihin yhtä suoraviivaisesti kuin monissa muissa valtioissa. Yhtenä syynä siihen on polttoaineiden kireä verotus.

Heinz-Peter Bader / Reuters
Oljytynnyreitä Itävaltalaisella jalostamolla Schwechatissa viime lokakuussa.
Oljytynnyreitä Itävaltalaisella jalostamolla Schwechatissa viime lokakuussa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat