Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kilpailuvirasto selvittää OP-ryhmän bonukset

OP:n Karhinen tyrmää väitteen markkina-aseman väärinkäytöstä: ”Hyökkäys suomalaista osuustoiminta-aatetta vastaan”

Talous
 
Fakta

Määräävän markkinaosuuden väärinkäyttö

 Määräävää markkina-asemaa ei ole kielletty laissa. Kiellettyä on määräävään markkina-aseman väärinkäyttö, jonka tunnusmerkkejä ovat:

 Kohtuuttomien osto- tai myyntihintojen taikka muiden kohtuuttomien kauppaehtojen suora tai välillinen määrääminen

 Tuotannon, markkinoiden tai teknisen kehityksen rajoittaminen kuluttajien vahingoksi

 Erilaisten ehtojen soveltaminen eri kauppakumppanien samankaltaisiin suorituksiin kauppakumppaneita epäedulliseen kilpailuasetelmaan asettavalla tavalla

 Sen asettaminen sopimuksen syntymisen edellytykseksi, että sopimuspuoli hyväksyy lisäsuoritukset, joilla niiden luonteen vuoksi tai kauppatavan mukaan ei ole yhteyttä sopimuksen kohteeseen

Petri Sajari

OP-ryhmä syyllistyy pankki- ja vakuutuspalveluissaan määräävän markkina-aseman väärinkäyttöön, epäilee ryhmän kilpailija, vahinkovakuutusyhtiö If.

If on pyytänyt Kilpailu- ja kuluttajavirastoa selvittämään OP-ryhmän toimintatapoja. OP:n mukaan If pyytää virastoa selvittämään muun muassa sen, tarjoaako OP-ryhmä kuluttajille vakuutuksia alihintaan.

Syytökset liittyvät HS:n tietojen mukaan asiakasomistajien bonusjärjestelmään, joilla OP-ryhmä kytkee toisiinsa kuluttajien pankki- ja vakuutusasiat.

Kuluttaja- ja kilpailuvirastosta vahvistetaan, että se on lähettänyt OP:lle selvityspyynnön asiakasetuohjelmasta sekä toiminnasta vähittäispankkipalveluissa ja vahinkovakuutusmarkkinoilla. Muuten virasto ei kommentoi asiaa.

Lehtikuva
Reijo Karhinen
Reijo Karhinen

OP-ryhmän pääjohtaja Reijo Karhinen pitää Ifin selvityspyyntöä hyökkäyksenä koko suomalaista osuustoiminta-aatetta vastaan.

”Tämä on hyökkäys koko tätä yhteisömuotoa kohtaan maassa, joka on maailman osuustoiminnallisin”, Karhinen sanoo HS:lle.

”Meillä on paljon menestyviä, osuustoimintataustaisia yrityksiä. Toivottavasti nyt käydään perustavanlaatuinen keskustelu siitä, mikä sija osuustoiminnalle Suomessa annetaan.”

OP-ryhmä myöntää asiakasomistajilleen alennuksia pankkipalveluista ja vakuutusmaksuista. Ryhmän bonusjärjestelmä mahdollistaa esimerkiksi sen, että vakuutusasiakkaat voivat maksaa vakuutuksista ansaituilla bonuksilla pankkipalveluita ja päin vastoin.

Karhinen myöntää, että malli voi vaikeuttaa esimerkiksi asuntolainojen vertailua. Siinä missä muut pankit ilmoittavat lainanhakijalle yksiselitteisesti lainan marginaalin, OP tarjoaa marginaalin lisäksi bonuksia. Bonuksilla kuluttaja voi puolestaan maksaa vaikkapa vakuutusmaksuja.

”Keskittämisedut liittyvät olennaisena osana tähän yritysmuotoon”, Karhinen sanoo.

Väitteitä määräävän markkina-asemasta hyväksikäytöstä Karhinen pitää täysin perusteettomina.

Ifin Suomen toimitusjohtaja Timo Vuorinen ei halua eritellä syytöksiä. ”Haluamme vain selvittää, toimivatko kaikki Suomen lainsäädännön edessä samanarvoisessa asemassa”, Vuorinen sanoo HS:lle.

”Olen tyytyväinen siitä, että virasto on ottanut asian tutkittavakseen. Se on ainoa taho, joka pystyy puolueettomasti arvioimaan, muodostaako OP-ryhmän toimintatapa Suomen kilpailulaissa tarkoitetun kilpailunrajoituksen.”

Finanssivalvonnan mukaan OP:n markkinaosuus oli viime vuonna vahinkovakuutuksissa 31,7 prosenttia, yleisölle annettavissa lainoissa 34,2 prosenttia ja talletuksissa 36,4 prosenttia.

Ifin hallussa vahinkovakuutuksista oli 24,7 prosenttia.

Lainoissa ja talletuksissa OP:n kintereillä on lähimpänä Nordea noin 29 prosentin osuudella.

OP-ryhmä itse ilmoittaa, että sillä on 4,3 miljoonaa asiakasta. Heistä on 1,5 miljoonaa on asiakasomistajia.

OP:n Karhisen mielestä on perin kummallista, että If pitää kilpailuhaittana esimerkiksi OP:n laajaa konttoriverkostoa.

”Kilpailuhaittana pidetään myös sitä, että edustamme yhtiömuotoa, jota ei voi vallata. Se on tällaisessa yhteisössä tarkoituskin”, Karhinen sanoo.

Karhinen oudoksuu myös väitettä siitä, että OP-ryhmä myösi vahinkovakuutuksia alle tuotantokustannusten.

”Minun on vaikea ymmärtää sitä yhtälöä, kun teemme samaan aikaan ennätystulosta.”

If on pohjoismainen vahinkovakuuttaja, joka kuuluu yhdessä Mandatum-varainhoitoyhtiön kanssa Sampo-konserniin. Sampo puolestaan omistaa runsaan viidenneksen pankkikonserni Nordeasta.

Sammon suurin omistaja on valtion omaisuudenhoitoyhtiö Solidium. Sen hallituksen puheenjohtaja ja suurin henkilöomistaja on Björn Wahlroos, joka on myös Nordean hallituksen puheenjohtaja.

OP-ryhmä on puolestaan Suomen suurin finanssiryhmä. Sen muodostavat noin 180 itsenäistä aluepankkia sekä niiden omistama keskusyhteisö OP Osuuskunta tytär- ja lähiyhteisöineen.

Perinteinen osuuspankki tuli mukaan vakuutusmarkkinoille, kun se osti vakuutusyhtiö Pohjolan vuonna 2005.

Oikaisu kello kello 21.32: Karhisen titteli korjattu toimitusjohtajasta pääjohtajaksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat