Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kilpailijan toimista loukkaantunut OP:n Reijo Karhinen jättää finanssialan puheenjohtajuuden – ”Lähes mahdotonta toimia saman pöydän äärellä”

Talous
 
PETRI KROOK
Reijo Karhinen
Reijo Karhinen Kuva: PETRI KROOK

Vahinkovakuutusyhtiö Ifin kantelusta loukkaantunut OP-ryhmä pidättäytyy toistaiseksi kaikesta toiminnasta Finanssialan keskusliitossa (FK). Päätös on voimassa tiistaista lähtien. OP-ryhmän johtokunnan maanantaina tekemä päätös merkitsee sitä, että FK:n puheenjohtaja, OP-ryhmän pääjohtaja Reijo Karhinen ei osallistu finanssialan yhteistoimintaan. Karhinen on hoitanut FK:n hallituksen puheenjohtajuutta vuoden.

Helsingin Sanomien haltuunsa saaman kirjeen mukaan ”OP Osuuskunta, sen konserniyhtiöt ja kaikki jäsenosuuspankit (OP Ryhmä) pidättäytyvät 15.12.2015 alkaen toistaiseksi kaikesta toiminnasta Finanssialan Keskusliitossa.”

Lehtikuva
Piia-Noora Kauppi
Piia-Noora Kauppi

Tämä ei kuitenkaan koske työmarkkinajohtokuntaa ja työmarkkina-asioita. Maanantaina lähetetty kirje on osoitettu FK:n toimitusjohtajalle Piia-Noora Kaupille.

Finanssialan keskusliitto julkaisi myöhään maanantai-iltana tiedotteen, jossa se kertoo OP-ryhmän päätöksestä.

”Toivomme, että tilanne ratkeaa pian, ja OP-Ryhmä palaa takaisin FK:n edunvalvontatoimintaan”, järjestö kommentoi.

Aiemmin maanantaina uutisoitiin, että If on pyytänyt Kilpailu- ja kuluttajavirastoa selvittämään OP-ryhmän toimintatapoja. OP:n mukaan If pyytää virastoa selvittämään muun muassa sen, tarjoaako OP-ryhmä kuluttajille vakuutuksia alihintaan.

Ifin epäilyt liittyvät HS:n tietojen mukaan asiakasomistajien bonusjärjestelmään, joilla OP-ryhmä kytkee toisiinsa kuluttajien pankki- ja vakuutusasiat.

OP-ryhmän pääjohtaja Karhinen vahvisti maanantai-iltana Helsingin Sanomille, että johtokunta on tehnyt päätöksen jättää yhteistyö väliaikaisesti.

”Kun keskeinen kilpailija esittää tällaisia väitteitä, niin meidän on lähes mahdotonta toimia saman pöydän äärellä”, loukkaantunut Karhinen sanoo.

Karhisen mukaan päätös johtuu vain ja ainoastaan Ifin tekemästä selvityspyynnöstä Kilpailu- ja kuluttajavirastolle.

OP-ryhmä kertoo FK:n jäsenille välitetyssä kirjeessä, mitä pidättäytyminen merkitsee.

”Finanssialan Keskusliiton toiminnasta pidättäytyminen tarkoittaa käytännössä sitä, ettemme toistaiseksi osallistu yhdistyksen hallituksen ja sen johtokuntien kokouksiin ja emme myöskään FK:n kannanmuodostuselinten (toimikunnat, työryhmät ja vastaavat) toimintaan.”

Jos OP-ryhmän edustaja toimii jonkun FK:n elimen puheenjohtajana, hänen tilalleen tulee varapuheenjohtaja tai tehtävään tulee valita toistaiseksi uusi puheenjohtaja, OP-ryhmä linjaa kirjeessään.

OP:n mukaan se osallistuu kuitenkin edelleen Vakuutus- ja rahoitusneuvonta Finen ja vahinkovakuutuksen lakisääteisten vakuutuskeskusten toimintaan.

Ifin suomalaisen yhtiön toimitusjohtaja Timo Vuorinen ei halua eritellä syytöksiä.

”Haluamme vain selvittää, toimivatko kaikki Suomen lainsäädännön edessä samanarvoisessa asemassa”, Vuorinen sanoi maanantaina.

”Emme missään tapauksessa hyökkää osuustoimintaa vastaan.”

”Se (Kilpailu- ja kuluttajavirasto) on ainoa taho, joka pystyy puolueettomasti arvioimaan, muodostaako OP:n toimintatapa Suomen kilpailulaissa tarkoitetun kilpailunrajoituksen.”

Vuorinen on hämmästynyt siitä, että OP jättää toistaiseksi finanssialan yhteistyön FK:ssa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat