Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

If väittää OP:n väärinkäyttävän määräävää markkina-asemaansa – OP:n Karhinen jätti protestiksi FK:n puheenjohtajuuden

Vahinkovakuutusyhtiö If on pyytänyt Kilpailu- ja kuluttajavirastoa selvittämään sitä, tarjoaako OP kuluttajille vakuutuksia tuotantokustannuksia halvemmalla.

Talous
 
HS
Mikko Stig / Lehtikuva
OP-ryhmän pääjohtaja Reijo Karhinen pitää väitteitä määräävän markkina-asemasta väärinkäyttämisestä täysin perusteettomina. Hän jätti toistaiseksi Finanssialan keskusliiton puheenjohtajuuden.
OP-ryhmän pääjohtaja Reijo Karhinen pitää väitteitä määräävän markkina-asemasta väärinkäyttämisestä täysin perusteettomina. Hän jätti toistaiseksi Finanssialan keskusliiton puheenjohtajuuden. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva
Fakta

Määräävän markkinaosuuden väärinkäyttö

 Määräävää markkina-asemaa ei ole kielletty laissa. Kiellettyä on määräävään markkina-aseman väärinkäyttö, jonka tunnusmerkkejä ovat:

 Kohtuuttomien osto- tai myyntihintojen taikka muiden kohtuuttomien kauppaehtojen suora tai välillinen määrääminen

 Tuotannon, markkinoiden tai teknisen kehityksen rajoittaminen kuluttajien vahingoksi

 Erilaisten ehtojen soveltaminen eri kauppakumppanien samankaltaisiin suorituksiin kauppakumppaneita epäedulliseen kilpailuasetelmaan asettavalla tavalla

 Sen asettaminen sopimuksen syntymisen edellytykseksi, että sopimuspuoli hyväksyy lisäsuoritukset, joilla niiden luonteen vuoksi tai kauppatavan mukaan ei ole yhteyttä sopimuksen kohteeseen

Finanssiryhmä OP väärinkäyttää pankki- ja vakuutuspalveluissaan määräävää markkina-asemaansa, väittää vahinkovakuutusyhtiö If Kilpailu- ja kuluttajavirastolle tekemässään toimenpidepyynnössä.

Asia tuli ilmi maanantaina, kun OP ilmoitti saaneensa Kilpailu- ja kuluttajavirastolta asiaa koskevan selvityspyynnön.

If on pyytänyt Kilpailu- ja kuluttajavirastoa selvittämään sitä, tarjoaako OP kuluttajille vakuutuksia tuotantokustannuksia halvemmalla. Ifin mukaan se olisi mahdollista, koska OP sitoo toisiinsa asiakkaiden vähittäispankki- ja vahinkovakuutuspalveluja.

OP myöntää asiakasomistajilleen alennuksia pankkipalveluista ja vakuutusmaksuista. OP-ryhmä itse ilmoittaa, että sillä on 4,3 miljoonaa asiakasta. Heistä on 1,5 miljoonaa on asiakasomistajia.

Ryhmän bonusjärjestelmä mahdollistaa esimerkiksi sen, että vakuutusasiakkaat voivat maksaa vakuutuksista ansaituilla bonuksilla pankkipalveluita ja päinvastoin.

Pääjohtaja Reijo Karhinen pitää Ifin toimenpidepyyntöä hyökkäyksenä koko suomalaista osuustoiminta-aatetta vastaan.

”Tämä on hyökkäys koko tätä yhteisömuotoa kohtaan maassa, joka on maailman osuustoiminnallisin.”

Väitteitä määräävän markkina-aseman väärinkäyttämisestä Karhinen pitää täysin perusteettomina.

Ifin kantelusta loukkaantunut OP-ryhmä pidättäytyy toistaiseksi kaikesta toiminnasta Finanssialan keskusliitossa (FK). Päätös on voimassa tiistaista lähtien.

OP-ryhmän johtokunnan maanantaina tekemä päätös merkitsee sitä, että FK:n hallituksen puheenjohtaja Karhinen ei osallistu finanssialan yhteiseen edunvalvontaan. OP-ryhmän linjaus ei kuitenkaan koske lakisääteistä ja työmarkkinatoimintaa.

”Kun keskeinen kilpailija esittää tällaisia väitteitä, niin meidän on lähes mahdotonta toimia saman pöydän äärellä. Tässä on ristiriita”, loukkaantunut Karhinen sanoo.

Karhisen mukaan päätös johtuu vain ja ainoastaan Ifin tekemästä selvityspyynnöstä Kilpailu- ja kuluttajavirastolle.

OP-ryhmä kertoo FK:n jäsenille välitetyssä kirjeessä, mitä pidättäytyminen merkitsee.

”Finanssialan Keskusliiton toiminnasta pidättäytyminen tarkoittaa käytännössä sitä, ettemme toistaiseksi osallistu yhdistyksen hallituksen ja sen johtokuntien kokouksiin ja emme myöskään FK:n kannanmuodostuselinten (toimikunnat, työryhmät ja vastaavat) toimintaan.”

OP-ryhmän johtamissa FK:n elimissä yrityksen edustajien tilalle tulee valita toistaiseksi uusi puheenjohtaja, OP-ryhmä linjaa kirjeessään.

Ifin suomalaisen yhtiön toimitusjohtaja Timo Vuorinen ei halua eritellä syytöksiä.

”Haluamme vain selvittää, toimivatko kaikki Suomen lainsäädännön edessä samanarvoisessa asemassa”, Vuorinen sanoi maanantaina. ”Emme missään tapauksessa hyökkää osuustoimintaa vastaan.”

”Se on ainoa taho, joka pystyy puolueettomasti arvioimaan, muodostaako OP:n toimintatapa Suomen kilpailulaissa tarkoitetun kilpailunrajoituksen.”

Vuorinen on hämmästynyt siitä, että OP jättää toistaiseksi finanssialan yhteistyön FK:ssa.

If teki virastolle toimenpidepyyntönsä elokuussa. If on pohjoismainen vahinkovakuuttaja, jonka omistaa Sampo.

HS-työryhmä: Kaisa Hakkarainen, Tuomo Pietiläinen ja Petri Sajari

SANNA LIIMATAINEN
”Toimivatko kaikki Suomen lainsäädännön edessä samanarvoisessa asemassa?”, If Suomen toimitusjohtaja Timo Vuorinen kysyy.
”Toimivatko kaikki Suomen lainsäädännön edessä samanarvoisessa asemassa?”, If Suomen toimitusjohtaja Timo Vuorinen kysyy.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat