Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Moni yritys hyötyy kansainvälisistä ilmastotoimista

Talous
 

1 Hiilidioksidia päästävä ja runsaasti energiaa käyttävä teollisuus

Terästehtaat, metsäteollisuus ja kemianteollisuus ovat kaikki suuria hiilidioksidin päästäjiä joko suoraan tai käyttämänsä sähkön kautta. Ne joutuvat ostamaan päästökaupassa päästöoikeuksia kaikelle päästämälleen hiilidioksidille, ja maksavat hiilen hinnan myös sähkössään. Hiilen hintalisä heikentää niiden kilpailukykyä suhteessa yrityksiin, jotka eivät joudu maksamaan päästöistään. Kun yhä suurempi osa maailman maista alkaa tavalla tai toiselle hinnoitella hiilen, vientiteollisuuden kilpailukyky voi parantua.

2 Puhdasta teknologiaa tekevät yritykset

Puhdas teknologia on paljon muutakin kuin tuuli- ja aurinkovoimaa. Suomen perinteikkäin päästöjä vähentävä teknologiaosaaminen liittyy polttokattiloiden ja voimalajärjestelmien osaamiseen. Näissä ovat menestyneet muun muassa Oilon, Wärtsilä tai Andritzin ja Foster Wheelerin kattilat, joilla voidaan polttaa tehokkaasti biomassaa. Yritysten markkinat voivat kasvaa, kun vanhan tehottoman hiilivoiman tilalle halutaan parempia polttoaineita käyttäviä ja hyötysuhteeltaan parempia voimaloita.

Vacon ja ABB hallitsevat sähkömoottorien tehokkuutta parantavien taajuusmuuttajien tekemisen.

Aurinko- ja tuuliala ovat verisesti kilpailtuja nopeasta kasvusta huolimatta. Kiinan massatuotanto on painanut aurinkokennojen hinnat hyvin mataliksi. Suomessa on kuitenkin yrityksiä, jotka pyrkivät teknologiaa parantamalla tälle markkinalle. Tuulivoimaloihin on Suomessa aina tehty materiaaleja ja komponentteja. Tuulimyllyjen vaihteistoja tekevä Moventaskin on ponnistanut yrityssaneerauksen kautta taas jaloilleen.

3 Energian- ja materiaalienkäytön tehostajat

Suomessa on pitkät perinteet energiankäytön tehostamisessa kylmän ilmaston ja energiaintensiivisen teollisuuden takia. Metsä-, kemian- ja metalliteollisuudessa on kehitetty pitkälle niin energiankäytön tehokkuus kuin jätemateriaalin ja prosessien sivuvirtojen hyödyntäminen.

Tällä osaamisella on valtavat potentiaaliset markkinat. Teollisuuden prosesseihin erikoistuneilla konsulteilla esimerkiksi Pöyryllä on jo suuret vientimarkkinat. Pienemmistä toimijoista esimerkiksi Greenstream Networks on menestynyt energiatehokkuuskonsulttina kansainvälisestikin.

Materiaalien kierrätyksessä osaamista on muun muassa Ekokemilla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat