Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin päästötalkoot hyödyttävät suomalaista osaamista: Lahtelaisyritys on puhtaan teknologian menestystarina

Vientiteollisuus voi hyötyä, jos hiilidioksidipäästöille pannaan hintalappu eri puolilla maailmaa.

Talous
 
Jukka Gröndahl / HS
Leivon perheen omistama lahtelainen Oilon tekee kattiloiden lisäksi muun muassa suuria lämpöpumppuja, maalämpöjärjestelmiä ja sähköjärjestelmiä. Kuvassa kokoonpanija Janne Utunen ja Etelä-Afrikkaan vietävä terästehtaan jätekaasujen polttoon tarkoitettu poltin.
Leivon perheen omistama lahtelainen Oilon tekee kattiloiden lisäksi muun muassa suuria lämpöpumppuja, maalämpöjärjestelmiä ja sähköjärjestelmiä. Kuvassa kokoonpanija Janne Utunen ja Etelä-Afrikkaan vietävä terästehtaan jätekaasujen polttoon tarkoitettu poltin. Kuva: Jukka Gröndahl / HS
Fakta

Pariisin ilmastosopimus

 Pariisin ilmastokokouksessa solmittiin lauantai-iltana oikeudellisesti sitova ilmastosopimus, jolla päästöjä vähennetään maailmanlaajuisesti vuodesta 2020 alkaen.

 Ensimmäistä kertaa lähes kaikki maat ovat valmiita toimiin ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

 Maapallon keskilämpötilan nousu tulee rajoittaa selvästi alle kahteen asteeseen ja pyrkiä toimiin, joilla lämpeneminen saataisiin rajattua alle 1,5 asteen.

Taistelu ilmastonmuutosta vastaan ei vaadi välttämättä futuristisia vetyautoja tai aurinkokennokenttiä. Paljon voidaan saavuttaa polttamalla polttoaineet tehokkaammin, parantamalla moottorien hyötysuhteita, suunnittelemalla paremmin tehtaiden tuotantoprosessit ja parantamalla energiatehokkuutta.

”Näitä asioita pääoma- ja raaka-aineköyhässä Suomessa on aina tehty kuin luonnostaan. Teollisuudessa on käytetty tuotannon sivuvirrat tehokkaasti ja panostettu energiatehokkuuteen. Teollisuudessa ja konsulttipuolella meillä on paljon tämän alan osaamista”, Motivan toimitusjohtaja Jouko Kinnunen sanoo.

Viikonloppuna Pariisissa solmittu ilmastosopimus tarkoittaa, että yhä useammassa maailman maassa on pakko alkaa kiinnittää huomiota juuri näihin asioihin. Maailman suurin saastuttaja Kiina on jo ryhtynyt tuumasta toimeen.

Sen huolessa päällimmäisenä ei ole ilmastonmuutos, vaan kansan terveyttä uhkaava ilmansaasteongelma. Yhtä kaikki, Kiina vähentää nyt päästöjään rahaa ja vaivaa säästämättä.

Kiina on jo tehnyt itsestään aurinko-, tuuli- ja vesienergian suurvallan. Mutta se on myös valmis ostamaan päästöjä vähentävää tekniikkaa ulkomailta, kun omaa osaamista ei ole.

Lahtelainen polttimia ja lämpöpumppuja valmistava Oilon on hyvä esimerkki siitä, miten Kiinan ja muun maailman päästötalkoista voi tehdä menestyvää liiketoimintaa. Oilon on yli 50-vuotias perheyritys, joka tunnetaan öljypolttimista. Vaivihkaa siitä on tullut puhtaan teknologian menestystarina.

”Meidät kutsuttiin kaksi vuotta sitten Pekingiin kokoukseen, jossa oli ympäristöjärjestön, kaukolämpöyhtiöiden ja viranomaisten edustajia. He kertoivat paikallisten poliitikkojen vaativan, että kaukolämmön typpioksidipäästöt pitää saada pudotettua alle kolmasosaan kahdessa vuodessa”, toimitusjohtaja Eero Pekkola kertoo.

Jukka Gröndahl / HS
Oilon Oy:n toimitusjohtaja Eero Pekkola ja Kiinan markkinoille menevä maakaasupoltin, jonka teho on 80 000 kW (80 MW). Tavallisen suomalaisen omakotitalon öljynpolttimen teho on noin 20 kW.
Oilon Oy:n toimitusjohtaja Eero Pekkola ja Kiinan markkinoille menevä maakaasupoltin, jonka teho on 80 000 kW (80 MW). Tavallisen suomalaisen omakotitalon öljynpolttimen teho on noin 20 kW.

Näin puhdasta polttoteknologiaa ei ollut olemassa missään, mutta Oilon otti haasteen vastaan. Se laittoi Tekesin tuella miljoonia euroja tuotekehitykseen.

Hanke onnistui ja nyt Oilon on jo myynyt 11 uudenlaista poltinta Kiinaan.

Sen suurin bisnes Kiinassa on ollut hiilivoimaloiden muuttaminen maakaasulla toimiviksi.

”Pelkästään Pekingissä olemme muuttaneet 8 000 megawattia eli kahdeksan ydinvoimalan verran hiilivoimaloita kaasulle. Ne kattilat ovat niin isoja, että siellä voi vaikka istua sisällä kahvilla”, Pekkola sanoo.

Kiinan markkinoilla pääseminen ei ole helppoa. Oiloniltakin urakka on vienyt yli 20 vuotta.

Poltto- ja kattilatekniikka on Suomessa hallittu pitkään. Uusilla markkinoilla voi menestyä, kun kehittää vanhan osaamisen pohjalle yhä parempaa tekniikkaa.

Kehittynyttä leijukerrospolttoa tarvitaan, kun kasvijätettä halutaan polttaa energiaksi. Sähkön ja lämmön yhteistuotannon suomalainen osaaminen voisi parantaa koko Euroopan energiatehokkuutta valtavasti.

Teollisuusprosessien ja voimalaitosten energiatehokkuuden osaamista myyvät monet konsultit, tunnetuin näistä on Pöyry.

Suuri osa Suomen vientiteollisuudesta hyötyy myös epäsuorasti, jos muu maailma alkaa ilmastosopimuksen jälkeen laittaa hiilidioksidipäästöille hintalapun. Suomessa teollisuus maksaa päästökaupan kautta hiilidioksidipäästöistä, ja päästökauppa on korottanut myös sähkön hintaa.

Teollisuuden kilpailukyky kärsii suhteessa niihin maihin, joissa hiilidioksidipäästöistä ei veloiteta mitään.

”Metalli-, metsä- ja kemianteollisuus ovat kolme tärkeintä teollisuudenalaa, jotka hyötyisivät vähitellen siitä, että hiilelle laitettaisiin EU:n ulkopuolellakin hintalappu”, johtava asiantuntija Mikael Ohlström Elinkeinoelämän keskusliitosta sanoo.

Energiaintensiivisen vientiteollisuuden kärsimää haittaa on vähennetty niin, että yritykset ovat saaneet päästöoikeuksia toistaiseksi ilmaiseksi. Ohlströmin mielestä tätä ei voida lopettaa vielä pitkään aikaan, koska päätösten toimeenpano kilpailijamaissa tulee kestämään.

Kiina on jo tosin luvannut aloittaa kansallisen päästökaupan vuonna 2017.

”Kiinan toimet ovat tärkeitä esimerkiksi meidän teräsyhtiöille. Mutta on jo merkkejä siitä, että tuotantoa on siirtymässä Kiinasta esimerkiksi Vietnamiin ja muihin halvempiin maihin, joissa kustannusrasite on pienempi”, Ohlström sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat