Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsin keskuspankki piti korkotason ennallaan -0,35 prosentissa, varoittaa velkaantumisesta

Talous
 
Helsingin Sanomat

Ruotsissa keskuspankki Riksbanken piti tiistaina ohjauskoron ennallaan -0, 35 prosentissa. Korko on viime aikoina ollut historiallisen alhainen, sillä keskuspankki koettaa saada vauhtia yleisen hintatason nousuun, eli inflaatioon. Inflaatio on Ruotsissa ollut pitkään kaukana tavoitetasosta eli kahdesta prosentista.

Marraskuussa inflaatio oli 0,1 prosenttia.

”Kehitys Ruotsin taloudessa on ollut hiukan odotettua vahvempaa, samanaikaisesti globaali epävarmuus jatkuu. Inflaatio on kasvanut trendinomaisesti viime vuodesta alkaen, mutta emme ole vielä tukevalla maalla”, kirjoittaa pankki lehdistötiedotteessa.

Pankki kirjoittaa myös, että rahapolitiikan uusiin höllennyksiin ollaan yhä valmiita vastaisuudessa. Pankki arvioi, että korkotasoa aletaan nostaa vasta, kun inflaatio on asettunut kahden prosentin tienoille, minkä arvioidaan tapahtuvan vuoden 2017 ensimmäisellä vuosipuoliskolla.

Keskuspankki varoittaa myös riskeistä kotitalouksien velkataakan kasvaessa. Ruotsin kotitalouden ovat yksi Euroopan velkaantuneimmista, ja pankki on pitkään vaatinut lisää poliittisia toimia kehityksen hillitsemiseksi.

Hallituksen suunnitelmissa on muun muassa asuntolainanlyhennyspakko.

”Jollei mihinkään toimiin ryhdytä lisää tämä yhdessä alhaisen korkotason kanssa riskejä edelleen. Sellainen kehitys voi jatkuessaan olla hyvin kallis kansantaloudelle”, pankki kirjoittaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat