Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikka myy turistisaariensa lentokenttiä saksalaisille – seuraavaksi myynnissä Pireuksen satama

Talous
 
Helsingin Sanomat
Juha Metso
Pireuksen satama Kreikassa.
Pireuksen satama Kreikassa. Kuva: Juha Metso

Heikki Arola HS

Kreikan hallitus on viimein taipunut huomattavaan valtion omaisuuden yksityistämiseen.

Valtio on sopinut myyvänsä 14 alueellista lentokenttää saarilla, joiden kautta kulkee pääasiassa turisteja. Asiasta kertoi brittiläinen sanomalehti Financial Times.

Ostaja on saksalainen lentokenttien operaattori Fraport. Kaupan hinta, joka takaa kenttien hallintaoikeuden 40 vuodeksi, on 1,2 miljardia euroa. Mukana kauppasopimuksessa on myös kreikkalainen kehitysyhtiö Copelouzos.

Kauppa on suurimpia yksittäisiä saksalaisia investointeja Kreikassa. Siihen sisältyy velvoite kohentaa ja ajanmukaistaa kenttiä, joiden kautta kulkee kaksi kolmasosaa maan turistiliikenteestä.

Investointivelvoite on 330 miljoonaa euroa vuoteen 2020 mennessä. Vuosittaisia käyttömaksuja valtio saa lisäksi 23 miljoonaa euroa.

Kauppa on ensimmäinen iso valtion omaisuuden myynti, jonka on tehnyt Taiped, yksityistämistä varten perustettu valtion yhtiö.

Taipedin toimitusjohtajan Stergios Pitsiorlasin mukaan tulossa on lähikuukausina myös kaksi muuta merkittävää myyntiä. Kauppoja neuvotellaan parhaillaan Pireuksen satamasta ja Kreikan rautateiden ainakin osittaisesta myynnistä.

Lentokenttien myynti tarkoittaa merkittävää käännöstä valtapuolueen Syrizan politiikassa. Yksityistämiset, jotka sisältyvät velkojien ja Kreikan luottosopimuksiin, ovat edenneet nihkeästi.

Tietojen mukaan pääministeri Alexis Triprasin painostuksesta puolue on nyt taipunut yksityistämisen käynnistämiseen.

Vastustusta on edelleen ja esimerkiksi hallituksen liikenneministeri Kristos Spirtzis suhtautuu edelleen epäluuloisesti lentokenttäsopimukseen.

Kreikan hallituksen ja luotottajien luottosopimukseen kuuluu, että Kreikan pitäisi yksityistää omaisuuttaan kaikkiaan 50 miljardilla eurolla.

Tämän ohjelman toteutusaika on pitkä, 30 vuotta, ja saattaa pidentyä siitä edelleen.

Seuraavan kolmen vuoden aikana omaisuutta pitäisi myydä kuuden miljardin euron arvosta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat