Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Finavian hallitus päättää perjantaina, haastaako se entisen johdon oikeuteen

Talous
 
Heikki Saukkomaa
Finavian hallituksen puheenjohtaja Riitta Tiuraniemi jätti tehtävänsä joulukuun alussa.
Finavian hallituksen puheenjohtaja Riitta Tiuraniemi jätti tehtävänsä joulukuun alussa. Kuva: Heikki Saukkomaa

Valtion lentoasemayhtiön Finavian hallitus päättää perjantaina, haastaako se entisen yhtiön hallituksen ja johdon oikeuteen 34 miljoonan euron johdannaistappioista. Finavian hallituksen puheenjohtaja Riitta Tiuraniemi jätti joulukuun alussa tehtävänsä protestina sille, että liikenneministeriö on hidastanut vastuullisten etsimistä.

Kanneoikeus asiassa päättyy vuoden lopussa. Tiuraniemen mielestä liikenneministeriön ohjaus on ollut ”hyvän hallinnon vastaista”.

Tiuraniemi kertoi Helsingin Sanomien haastattelussa maanantaina, että liikenneministeri Anne Bernerin (kesk) rooli tässä omistajaohjauksesa ”oli merkittävä”. Tiuraniemi erosi myös vastalauseena sille, että Finavia luopui salaisella sopimuksella kanteestaan entistä tilintarkastajaansa Deloitte & Touchea kohtaan.

”Hallituksen kokous päättää seuraavista askeleista johdannaistappioiden selvittelyssä. Tiedotamme iltapäivällä päätöksestä”, hallituksen varapuheenjohtaja Juha Häkkinen sanoo.

Finavian hallitus julkaisi tiistaina tiedotteen, jossa se ”toteaa yhtiön noudattavan toiminnassaan hyvää hallintotapaa”. Hallitus vastaa näin entiselle puheenjohtajalleen.

Varapuheenjohtajan mukaan ”valtion omistajaohjaus on ollut hyvän hallintotavan mukaista, kun Finavian hallitus on käsitellyt vaikeaa asiakokonaisuutta”.

Myös liikenneministeri Berner katsoi maanantaina Helsingin Sanomien haastattelussa, että hän on noudattanut hyvän hallinnon periaatteita.

Finavian varapuheenjohtaja Häkkinen puolusti tiedotteessa myös päätöstä, jolla hallitus luopui kanteesta tilintarkastusyhtiötään kohtaan.

"Finavian kannalta sovintosopimuksen tekeminen oli mielekästä ja yhtiön edun mukaista”, Häkkinen katsoo.

Häkkisen mukaan ”silloinen puheenjohtaja jätti ainoana asiassa eriävän mielipiteen ja päätti omana ratkaisunaan erota”.

Myös poliisi tutkii Finavian 34 miljoonan euron johdannaistappioita. Rikosnimikkeeksi on kirjattu luottamusaseman väärinkäyttö.

Poliisi haluaa saada selville, ketkä kaikki ovat vastuussa Finavian vuosina 2009–2011 tekemistä keinotteluluontoisista johdannaisista. Syyniin tulevat ainakin Finavian vanha johto ja hallitus.

Johdannaissotkujen vastuita on selvittänyt myös valtiontalouden tarkastusvirasto. Se odottaa, että valtio-omistaja eli liikenne- ja viestintäministeriö selvittää Finavian vuosien 2009–2011 hallitusten ja johdon vastuun tapahtumista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat