Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näyttää siltä, että OP ei halua olla enää Sampon ja Nordean porukassa – mureneeko Finanssialan keskusliitto?

Sen jälkeen kun OP-ryhmä osti Pohjolan ulos pörssistä, ryhmä on vähitellen ajautunut yhä kauemmas Nordeasta ja Sammosta. Jonkun kilpailijan kantelu OP:n menettelytavoista oli vain ajan kysymys.

Talous
 
Jussi Nukari / Lehtikuva
Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Merkit olivat ilmassa. OP-ryhmän pääjohtaja Reijo Karhinen lähetti marraskuun lopussa twitterissä viestin: ”#hallintarekisteri prosessina huono. Alusta alkaen.”

Finanssialan keskusliiton (FK) puheenjohtaja ei lähde kevein perustein vetämään mattoa alta hankkeelta, jota liitto on voimallisesti ja pitkään ajanut koko lobbauskoneistonsa voimin.

OP:ssa tiedettiin jo kolme viikkoa sitten, että If oli kannellut Kilpailu- ja kuluttajavirastolle OP-ryhmän toimintatavoista. Virasto varoitti tulossa olevasta selvityspyynnöstä hyvissä ajoin etukäteen.

Päätös alkoi kypsyä. Maanantaina Karhisen postilaakkoon sitten kopsahti Kilpailu- ja kuluttajaviraston kirje.

Jo samana päivänä OP-ryhmän johtokunta päätti, että OP jättää toistaiseksi Finanssialan keskusliiton. Ja voi hyvin olla, ettei se sinne enää palaa.

Kilpailijan kantelu, jonka OP:n johto on tulkinnut hyökkäykseksi koko osuustoiminnallista toimintatapaa vastaan, oli viimeinen pisara. Mutta tärkeää oli myös se, minkälaiseen valoon koko ala joutui kiistellyn hallintarekisterilain lobbauksen yhteydessä.

Laki olisi avannut arvopaperikeskustoiminnan kilpailulle ja samalla sallinut suomalaisten osakkeiden omistamisen hallintarekisterin kautta. Floppiin päättynyt hanke asemoi finanssialan liiton ikävästi rikkaiden omaisuuden piilottajaksi, mihin OP:n omima sinivalkoisen hyväntekijän viitta istuu kovin huonosti.

Pohjimmiltaan kyse on vielä isommista asioista. If on osa Sampoa, joka omistaa myös yli viidenneksen Nordeasta. Sampoa vetävät hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos ja pääjohtaja Kari Stadigh, jotka ovat molemmat vankkumattomia sääntelystä vapaan taloudellisen voitontavoittelun kannattajia.

Erityisesti Wahlroos on profiloitunut myös sosiaaliturvan kriitikkona.

Nyt alkaa näyttää siltä, ettei OP halua enää olla mukana tässä porukassa – etenkään kun FK:n toimitusjohtajakin on ollut OP:n näkökulmasta vähän liikaa Sampoon päin kallellaan.

FK:n toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi kertoi talvella 2013 HS:n haastattelussa pitävänsä Sammon Wahlroosia ylivertaisena keskustelukumppanina. Wahlroos oli juuri esittänyt häntä metsäyhtiö UPM:n hallituksen jäseneksi.

Lausunto oli Kaupilta virhearvio. Karhinen suivaantui kulisseissa.

Tilanne johti julkisiin spekulaatioihin Kaupin erottamisesta. Hän sai kuitenkin jatkaa, mutta opetuksen saaneena. Yhteistyö Kaupin ja Karhisen kesken on tiettävästi sujunut Karhisen nykyisellä puheenjohtajakaudella ihan hyvin, mutta ristiriitoja on silti kytenyt pinnan alla.

Hallintarekisterihanketta OP ei ole aktiivisesti vastustanut, mutta ei myöskään kannattanut. Nordealle ja Sammolle hanke on sen sijaan ollut tärkeä.

OP päätti vajaat kaksi vuotta sitten ostaa Pohjolan kokonaan pois pörssistä. Pohjolaan kuului ryhmän suuryrityspankki ja vahinkovakuutus. Siihen asti osuustoiminnallisella pankkiryhmällä oli ollut toinen jalka pörssissä.

Puhtaasti osuustoiminnalliseksi muuttunut OP-ryhmä on kuluneen vuoden pohtinut perinpohjaisesti tarkoitustaan. Mitä se tekee jättimäisellä tuloksellaan nyt, kun ydinvakavaraisuuskin on jo nostettu 19 prosenttiin?

Osuustoiminnassa tulos kuuluu asiakasomistajille. Tätä tarkoitustaan OP on toteuttanut juuri keskittämiseduilla. Kaikesta asioinnista saa bonuksia, jotka voi käyttää alennuksina toisten palvelujen hinnoista. Asuntolaina-asiakas on voinut bonuksillaan maksaa vaikka koko vakuutuslaskunsa.

Malli on ollut menestys ja ryhmän markkinaosuus niin vakuutuksissa kuin pankkitoiminnassa on kasvanut tasaisesti, mikä on entisestään kasvattanut tulosta. OP:n on pitänyt keksiä yhä uusia tapoja jakaa tuottoja takaisin.

Se maksaa asiakkaiden sijoittamille tuotto-osuuksille 3,25 prosentin korkoa. Itsenäisyyspäivän kunniaksi OP poisti kotimaan sijoitusrahastoistaan merkintäpalkkiot pysyvästi, ja osakkeilta välityspalkkiot kolmeksi kuukaudeksi.

Pääkaupunkiseudulla pankki tarjoaa asiakkailleen 100 euron arvoisen asiakasomistajuuden 1 eurolla.

Aiheestakin kilpailijat ovat ahdistuneita. Oli vain ajan kysymys, milloin joku niistä päätti selvityttää OP:n aseman kilpailulain näkökulmasta.

Kilpailijoillakin on yhteistyökuvioita ja keskittämisetuja. Nordea myy Ifin vakuutuksia ja tarjoaa tuntuvia keskittämisalennuksia vakuutusasiakkailleen. Niiden on silti vaikea vastata OP:n hurjimpiin tarjouksiin, koska Nordean pitää tuottaa osakkeenomistajille muhkeaa osinkovirtaa.

Jättääkö OP-ryhmä FK:n lopullisesti? Sitä ei tiedä varmastikaan edes OP-ryhmä itse. Kotimaan lobbauksen ajoittaisista rosoista huolimatta FK on toiminut hyvänä tieto- ja vaikutuskanavana EU:n suuntaan. Kaupilla on europarlamenttiaikojen perua erinomaiset suhteet Brysseliin.

OP voisi toimia EU:ssa osuustoiminnallisten pankkien järjestön EACB:n kanssa.

FK:lle OP-ryhmän jääminen pois olisi kohtalokasta. Suurin finanssiryhmä maksaa 17,5 prosenttia FK:n kuluista. Tuskin liittoa voisi enää edes pitää finanssialan pätevänä edustajana, jos OP jäisi pysyvästi pois.

Pienenä punnuksena voi tosin toimia se, että nykyjärjestelyn mukaan FK:n puheenjohtaja on myös Elinkeinoelämän keskusliiton varapuheenjohtaja. Se on tehtävä, jota Karhinenkin varmasti mielellään hoitaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat