Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Merkittävä uusi investointi Porvooseen

Talous
 
Sirpa Räihä / HS
Nesteen suurin öljynjalostamo sijaitsee Porvoossa. Myös uusi voimala rakennetaan Porvooseen.
Nesteen suurin öljynjalostamo sijaitsee Porvoossa. Myös uusi voimala rakennetaan Porvooseen. Kuva: Sirpa Räihä / HS
Fakta

Kilpilahden voimala

 Uuden voimalan rakennuttaa Nesteen, Veolian ja Borealiksen yhteisyritys Kilpilahti Power Plant.

  Suomeksi nimi tarkoittaa Kilpilahden voimalaa.

 Investoinnin arvo on 400 miljoonaa euroa. Se on yksi suurimmista uusista investoinneista Suomeen viime vuosien aikana.

 Voimalan rakentaminen työllistää satoja ihmisiä.

 Käyttöönoton jälkeen voimalan tuottama sähkö myydään markkinoille.

Öljynjalostusyhtiö Neste tekee kumppaneidensa kanssa merkittävän investoinnin Suomeen.

Yhtiö ilmoitti tiistaina investoivansa kumppaneidensa kanssa 400 miljoonaa euroa uuden lämpö- ja sähkövoimalan voimalan rakentamiseen Porvooseen. Se on yksi suurimmista uusista investoinneista Suomeen viime vuosien aikana. Porvoossa sijaitseva Kilpilahden jalostamo on Nesteen suurin.

Voimalan rakentaminen alkaa ensi vuoden alussa ja on valmis vuoden 2018 puolivälissä. Rakennusaikana se työllistää useita satoja työntekijöitä.

”Kyse on modernin voimalaitoksen rakentamista, jolla taataan puhdas ja kaikkien ympäristönormien mukainen energiantuotanto Kilpilahden alueelle pitkälle tulevaisuuteen”, sanoo Nesteen öljytuotteiden johtaja Matti Lehmus.

Voimalan pääasiakkaita ovat Neste ja Porvoossa toimiva petrokemian alan yhtiö Borealis.

Neste perustaa kumppaneidensa Veolian ja Borealiksen kanssa yhteisyrityksen, joka omistaa voimalan. Uuden yhtiön nimi on Kilpilahti Power Plant.

Neste omistaa yhteisyrityksestä 40 prosenttia, Veolia 40 prosenttia ja Borealis 20 prosenttia. Neste maksaa osuutensa yhteisyrityksen pääomasta luovuttamalla nykyisen Kilpilahden voimalansa yhteisyritykselle.

Veolia on ranskalainen monialayhtiö, jonka liiketoimintaa on huolehtia voimaloiden toiminnasta. Luovuttamalla nykyisen voimalansa yhteisyritykselle Nesteen palveluksesta siirtyy 40 henkeä Veolian palvelukseen.

Veolia vastaa 20 vuotta voimalan operoinnista ja kunnossapidosta. Sopimuksen arvo on noin 350 miljoonaa euroa.

Yhteisyritys rakennuttaa Porvooseen kolme uutta höyrykattilaa ja vastapaineturbiinin. Niiden höyryntuotantokapasiteetti on 450 megawattia ja sähköntuotannon 30 megawattia.

Voimalan tuottama sähkö myydään markkinoille. Sen valmistumisen jälkeen Neste voi vähentää merkittävästi maakaasun käyttöä, jota hyödynnetään polttoaineena öljyjalostamon nykyisessä voimalassa.

Uuden voimalan yksiköt käyttävät polttoaineenaan Nesteen ja Borealiksen tuotannon sivutuotteita, joista merkittävin on asvalteeni.

Asvalteeni on hyvin raskas öljyjae, joka on huoneenlämpötilassa kiinteää. Neste erottaa öljystä asvalteenin pois, jotta se saa jalostettua enemmän dieseliä.

Voimalan valmistuttua se täyttää kaikki uusimmat ympäristövaatimukset, kuten Euroopan komission teollisuuspäästödirektiivin säännökset.

”Tämä yhteisyritys tuottaa turvallisia ja luotettavia energiapalveluita ja tukee Porvoon tuotantolaitoksemme vastuullisuutta”, sanoo Borealiksen johtaja Markku Korvenranta tiedotteessa.

Hankkeen lopullinen toteutuminen riippuu rahoitusjärjestelyistä, joiden yhtiöt uskovan ratkeavan ensi vuoden maaliskuun loppuun mennessä.

”Hanke on hyvin valmisteltu ja olen luottavainen, että rahoitus järjestyy”, Lehmus sanoo.

Oikaisu 16.12. kello 8.00: Voimala on valmis vuoden 2018 puolivälissä, ei vuoden 2008 puolivälissä, kuten uutisessa aiemmin virheellisesti kerrottiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat