Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Finnwatch: Tokmannin tavarahankinta epäeettistä

Talous
 
Timo Jaakonaho / Lehtikuva
Liikemies Kyösti Kakkosen omistaman Tokmanni-kauppaketjun myymälä Joensuussa.
Liikemies Kyösti Kakkosen omistaman Tokmanni-kauppaketjun myymälä Joensuussa. Kuva: Timo Jaakonaho / Lehtikuva

Kauppaketju Tokmannin Suomeen maahantuomien tuotteiden valmistuksessa on poljettu työntekijöiden oikeuksia, moittii kansalaisjärjestö Finnwatch.

Finnwatch julkaisi tiistaina työntekijöiden haastatteluihin pohjautuvan raportin, joka tarkastelee työoloja kahdella thaimaalaisella tehtaalla.

Tokmannin toimitusjohtaja Heikki Väänänen torjuu moitteet. Väänäsen mukaan Tokmanni on tuonut mainituilta tehtailta vain kaksi pientä koe-erää, eikä valmistajilta ole tilattu mitään niiden jälkeen.

Finnwatchin tarkastelussa olivat lastenhoitotuotteita valmistava Zenith Infant Product ja mangosäilykkeitä tuottava Great Oriental Food Products.

Raportti väittää, että Zenithin tehtaalla siirtotyöntekijöitä on velkaannutettu korkeilla rekrytointimaksuilla. Great Oriental Food Productsin tehtaalla taas työskentelee paperittomia siirtotyöntekijöitä, joille maksetaan laittoman alhaisia palkkoja.

”Tokmanni on joutunut osalliseksi ihmisoikeusloukkauksiin tutkituilla tehtailla. Se on tehnyt ostoja riskitehtailta ilman asianmukaisia selvityksiä”, sanoo Finnwatchin tutkija Anu Kultalahti. Väänänen sanoo, että Tokmanni hankki asianmukaiset selvitykset ennen hankintoja.

Koe-eriä Tokmanni ei ostanut suoraan tehtailta, vaan tukkumyyjiltä Hollannista ja Tanskasta. Tokmanni pyysi niiltä sertifikaatit tehtaiden tarkastamisesta.

”Tämä on normaali toimintatapamme, jota aina seurataan. Päivittäistavarayhdistyksen jäsenenä olemme mukana alan käytännöissä”, Väänänen sanoo.

Väänäsen mukaan Tokmanni ostaa myymästään tavarasta 70 prosenttia Suomesta. Loput 30 prosenttia tulee kehittyvistä maista, joista tärkeimmät ovat Kiina, Pakistan ja Intia.

Finnwatch on tutkinut erityisesti Thaimaan työoloja ja löytänyt sieltä oikeusrikkomuksia myös suomalaisyritysten tekemien ostojen takaa. Finnwatch sanoo odottavansa hallitukselta toimia yritysten ihmisoikeusvastuun lisäämiseksi.

Finnwatch on yritystoiminnan globaaleja vaikutuksia tutkiva järjestö, jonka taustalla on joukko suomalaisia kehitys-, ay- ja ympäristöjärjestöjä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat