Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Finanssiala ei mahdu enää samaan pöytään

Talous
 
Roni Rekomaa
Sammon omistama If päätti haastaa Reijo Karhisen johtaman OP-ryhmän.
Sammon omistama If päätti haastaa Reijo Karhisen johtaman OP-ryhmän. Kuva: Roni Rekomaa

Merkit olivat ilmassa. OP-ryhmän pääjohtaja Reijo Karhinen lähetti marraskuun lopussa Twitterissä viestin: ”#hallintarekisteri prosessina huono. Alusta alkaen.”

Finanssialan keskusliiton (FK) puheenjohtaja ei lähde kevein perustein vetämään mattoa alta hankkeelta, jota liitto on voimallisesti ja pitkään ajanut koko lobbauskoneistonsa voimin.

OP:ssa tiedettiin jo kolme viikkoa sitten, että If oli kannellut Kilpailu- ja kuluttajavirastolle OP-ryhmän toimintatavoista.

Päätös alkoi kypsyä. Maanantaina Karhisen postilaatikkoon kopsahti Kilpailu- ja kuluttajaviraston selvityspyyntö. Jo samana päivänä OP-ryhmän johtokunta päätti, että OP jättää toistaiseksi Finanssialan keskusliiton. Ja voi hyvin olla, ettei se sinne enää palaa.

Kilpailijan kantelu, jonka OP:n johto on tulkinnut hyökkäykseksi koko osuustoiminnallista toimintatapaa vastaan, oli viimeinen pisara. Mutta tärkeää oli myös se, minkälaiseen valoon koko ala joutui kiistellyn hallintarekisterilain lobbauksen yhteydessä.

Laki olisi avannut arvopaperikeskustoiminnan kilpailulle ja samalla sallinut suomalaisten osakkeiden omistamisen hallintarekisterin kautta. Floppiin päättynyt hanke asemoi finanssialan liiton ikävästi rikkaiden omaisuuden piilottajaksi, mihin OP:n omima sinivalkoisen hyväntekijän viitta istuu kovin huonosti.

Pohjimmiltaan kyse on vielä isommista asioista. If on osa Sampoa, joka omistaa myös yli viidenneksen Nordeasta. Sampoa vetävät hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos ja pääjohtaja Kari Stadigh, jotka ovat molemmat vankkumattomia sääntelystä vapaan taloudellisen voitontavoittelun kannattajia.

Nyt alkaa näyttää siltä, ettei OP halua enää olla mukana tässä porukassa. Etenkään, kun FK:n toimitusjohtajakin on ollut OP:n näkökulmasta vähän liikaa Sampoon päin kallellaan.

FK:n toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi kertoi talvella 2013, HS:n haastattelussa, pitävänsä Sammon Wahlroosia ylivertaisena keskustelukumppanina. Wahlroos oli juuri esittänyt häntä metsäyhtiö UPM:n hallituksen jäseneksi.

Lausunto oli Kaupilta virhearvio. Karhinen suivaantui kulisseissa.

Tilanne johti julkisiin spekulaatioihin Kaupin erottamisesta. Hän sai kuitenkin jatkaa, mutta opetuksen saaneena. Yhteistyö Kaupin ja Karhisen kesken on tiettävästi sujunut sittemmin ihan hyvin, mutta ristiriitoja on silti kytenyt pinnan alla.

OP päätti vajaat kaksi vuotta sitten ostaa Pohjolan kokonaan ulos pörssissä. Siihen asti osuustoiminnallisella pankkiryhmällä oli ollut toinen jalka pörssissä. Se näkyi ajoittain ristiriitoina ryhmän sisällä.

Puhtaasti osuustoiminnalliseksi muuttunut OP-ryhmä on siitä asti pohtinut perinpohjaisesti tarkoitustaan. Mitä se tekee jättimäisellä tuloksellaan nyt kun ydinvakavaraisuuskin on jo nostettu 19 prosenttiin?

Osuustoiminnassa tulos kuuluu asiakasomistajille. Tätä tarkoitustaan OP on toteuttanut juuri keskittämiseduilla.

Kaikesta asioinnista saa bonuksia, jotka voi käyttää alennuksina toisten palvelujen hinnoista. Asuntolaina-asiakas on voinut bonuksillaan maksaa vaikka koko vakuutuslaskunsa.

Malli on ollut menestys ja ryhmän markkinaosuus niin vakuutuksissa kuin pankkitoiminnassa on kasvanut tasaisesti, mikä on entisestään kasvattanut tulosta. OP:n on pitänyt keksiä yhä uusia tapoja jakaa tuottoja takaisin.

Se maksaa asiakkaiden sijoittamille tuotto-osuuksille 3,25 prosentin korkoa. Itsenäisyyspäivän kunniaksi OP poisti kotimaan sijoitusrahastoistaan merkintäpalkkiot pysyvästi, ja osakkeilta välityspalkkiot kolmeksi kuukaudeksi.

Pääkaupunkiseudulla pankki tarjoaa asiakkailleen 100 euron arvoisen asiakasomistajuuden yhdellä eurolla.

Aiheestakin kilpailijat ovat ahdistuneita. Oli vain ajan kysymys, milloin joku niistä selvityttäisi OP:n aseman.

Kilpailijoilla on tosin omiakin yhteistyökuvioita ja keskittämisetuja. Nordea myy Ifin vakuutuksia ja tarjoaa tuntuvia keskittämisalennuksia vakuutusasiakkailleen. Erona on se, että sen pitää tuottaa osakkeenomistajille 15 prosentin oman pääoman tuottoa.

Jättääkö OP-ryhmä FK:n lopullisesti? Sitä ei tiedä varmasti edes OP-ryhmä itse. Kotimaan lobbauksen rosoista huolimatta FK on toiminut hyvänä tieto- ja vaikutuskanavana EU:n suuntaan. Kaupilla on hyvät suhteet Brysseliin. OP tosin voisi toimia EU:ssa osuuspankkien järjestön EACB:nkin kautta.

FK:lle OP-ryhmän jääminen pois olisi kohtalokasta. Suurin finanssiryhmä maksaa 17,5 prosenttia FK:n kuluista.

Tuskin liittoa voisi enää pitää edes finanssialan pätevänä edustajana, jos OP lähtisi pysyvästi pois.

Pienenä punnuksena jäämisen puolesta voi toimia se, että FK:n puheenjohtaja on myös Elinkeinoelämän keskusliiton varapuheenjohtaja. Se on tehtävä, jota Karhinenkin varmasti mielellään hoitaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat