Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäläismatkailijoiden määrä hupenee

Talous
 
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Venäläisiä turisteja Helsingissä kaksi vuotta sitten.
Venäläisiä turisteja Helsingissä kaksi vuotta sitten. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Venäläismatkailijoiden sesonki Suomessa uutenavuotena on jäämässä vaisummaksi kuin vuosi sitten, ennakoi yrityksille tehty tuore kysely. Syyksi arvioidaan heikkoa ruplan kurssia. Tasopudotuksesta on kulunut runsas vuosi.

Matkailu- ja ravintolapalveluiden (MaRa) kyselyyn vastanneista yrityksistä yli puolet arvioi venäläisten asiakkaiden määrän harventuvan joulun ja uudenvuoden sesonkina. Yli kolmannes uskoi määrän pysyvän edellisen vuoden tasolla ja vain kuusi prosenttia näki merkkejä kasvusta.

Ennusteen mukaan tilanne pysyy sesongin jälkeen ennallaan, ja lasku jatkuu myös alkuvuodesta.

Venäläisten yöpymisten määrä vähenee tänä vuonna yli 40 prosenttia. Venäläiset ovat Suomen suurin yksittäinen ulkomainen matkailijaryhmä, jonka yöpymiset ovat olleet noin viidennes kaikista ulkomaisista yöpymisistä.

Hotelliyöpymisissä kotimaiset yöpymiset kasvoivat pitkästä aikaa, ja myös Aasiasta ja EU-maista tulevat matkailijat paikkasivat venäläisvieraiden määrän hupenemista. Aasialaisten yöpymiset kasvoivat yli 20 prosenttia.

Mahdollisuudet aasialaisten Suomeen suuntautuvan matkailun kasvulle ovat MaRan mukaan valtavat. Kiinalaiset kuluttavat eniten maailmassa matkailuun, viime vuonna 93 miljardia euroa.

Myös Suomeen yritetään saada 45 prosenttia enemmän rekisteröityjä majoitusöitä Aasiasta vuoteen 2018 mennessä.

Kaikkiaan matkailu- ja ravintola-alan myynti kasvoi hieman tammi–syyskuussa. Anniskeluravintoloiden myynti nousi ruokamyynnin kasvun ansiosta, mutta alkoholimyynti laski yhä. Pikaruokaravintoloiden myynnin kasvu jatkui.

Mara-alan yritykset odottavat myös kuluvalta pikkujoulukaudelta pientä kasvua. Mikäli odotukset pikkujoulukaudesta toteutuvat, alan myynti voi kasvaa kaikilla neljänneksillä.

Suomen talous ei näillä näkymin käänny kasvuun alkuvuonna, minkä takia myös mara-alan yritysten näkymät ennakoivat tulevan vuoden alkavan laskevassa myynnissä.

”Ostovoiman puute ei ole poistunut, vaan päinvastoin korostunut loppuvuoden heikkojen talousnäkymien valossa. Hallituksen pitää keventää ansiotuloverotusta, vaikka yhteiskuntasopimusta ei saatu aikaiseksi”, MaRan ekonomisti Jouni Vihmo sanoo tiedotteessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat