Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Handelsbanken: Pitkä kitukausi jatkuu Suomen taloudessa

Talous
 
Tuomas Selänne
Handelsbankenin Eteläesplanadin konttori Helsingissä.
Handelsbankenin Eteläesplanadin konttori Helsingissä. Kuva: Tuomas Selänne

Pankkikonserni Handelsbanken ennnustaa pitkän kitukauden Suomen taloudessa jatkuvan myös lähivuodet. Kasvu piristyy hieman, mutta pysyy silti vaimeana.

Handelsbanken Suomen pääekonomisti Tiina Helenius sanoo suhdannekatsauksessa, että päättyvästä vuodesta näyttää tulevan neljäs perättäinen vuosi, jolloin Suomen bruttokansantuote on melkein kasvuttomassa tilassa.

Pankki ennustaa, että bkt eli kokonaistuotanto kasvaa tänä vuonna, mutta vain niukasti, 0,2 prosenttia. Ensi vuoden kasvuksi pankki ennustaa yhden prosentin ja vuoden 2017 kasvuksi 1,2 prosenttia.

”Suomessa julkisen velan määrä kasvaa, kun verrokkimaat jo toipuvat tuotannonmenetyksistä. Suomessa tilanteen parantumisesta ei juurikaan saada merkkejä”, arvioi Helenius.

Myös pidemmän aikavälin kasvu näyttää heikolta, koska nykyinen globaali kysyntä suuntautuu kuluttajatuotteisiin ja Suomen viennin pääpaino on teollisuuden välituotteissa ja investointihyödykkeissä.

Hallituksen julkisen talouden tasapainottamiseen tähtäävä säästöohjelma heikentää merkittävästi kotimaista kysyntää, katsaus arvioi.

Työmarkkinoilla työpaikkojen ja työttömien työnhakijoiden kohtaanto on heikentynyt, mikä on merkittävä ongelma ikääntyvässä Suomessa. Ilman tehokkaita muutoksia yritysten heikentynyt kannattavuus, rapautuva pääoma ja kasvava pitkäaikaistyöttömien määrä sementoivat Suomen pitkään aneemiseen talouskasvuun, pankki arvioi.

Globaali talous jatkaa kasvua ensi vuonna USA:n ja Kiinan imussa, katsaus arvioi.

Euroalueella ei ilman kunnollista työttömyyden laskua ole nähtävissä sellaista palkkojen nousua, joka veisi kuluttajahintainflaation keskuspankin kahden prosentin tavoitteeseen. Siksi Euroopan keskuspankki on pakotettu jatkamaan elvyttävää rahapolitiikkaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat