Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen suurin vuokrataloyhtiö Sato siirtyy ruotsalaisille – Varma myy osakkeensa

Talous
 
Ville Männikkö
Sato Solarus, Solvikintiellä Helsingin Aurinkolahdessa.
Sato Solarus, Solvikintiellä Helsingin Aurinkolahdessa. Kuva: Ville Männikkö

Suomen suurin kaupallisin perustein toimiva vuokra-asuntoyhtiö Sato siirtyy ruotsalaiseen enemmistöomistukseen.

Työeläkeyhtiö Varma kertoo myyvänsä kaikki omistamansa Saton osakkeet ruotsalaiselle pörssissä noteeratulle kiinteistösijoitusyhtiölle Fastighets AB Balderille. Kauppasumma on 235 miljoonaa euroa.

Kaupassa siirtyy 22,8 prosentin omistusosuus Satosta.

Kauppa merkitsee, että Sato siirtyy Balderin määräysvaltaan ja Satosta tulee Balderin tytäryhtiö. Balder omisti aiemmin Satosta jo 30,3 prosenttia, joten kaupan jälkeen sillä on osakkeista enemmistö, 53 prosenttia.

Varma puolitti jo omistuksensa Satossa viime vuonna, kun se myi samanlaisen 22,8 prosentin osuuden hollantilaiselle eläkesijoittajalle APG:lle. Tällöin APG:stä tuli yhtiön ensimmäinen ulkomainen omistaja.

Varman sijoituksista vastaava johtaja Reima Rytsölä kehuu, että Sato on ollut Varmalle erittäin hyvä sijoitus, ja Satosta on nyt tullut kansainvälisiäkin sijoittajia kiinnostava toimija.

Rytsölä sanoo, että sijoittaminen asuntohin Suomessa kiinnostaa Varmaa edelleen, mutta yhtiö on viime aikoina kasvattanut suorien asuntosijoitusten osuutta.

”Meillä on useita isoja asuntokehityshankkeita vireillä pääkaupunkiseudulla ja Tampereella, joihin tulee sitoutumaan paljon pääomia”, Rytsölä sanoo.

Varmalla on rakenteilla asuntoja Helsingin Arabianrantaan ja Espoon Niittykumpuun, ja vireillä tai käynnistymässä useita kaavahankkeita.

Varma omistaa nyt suoraan yli 4 000 asuntoa. Lisäksi se omistaa Suomen toiseksi suurinta kaupallisin perustein toimivaa vuokrataloyhtiötä VVO:ta.

Varma ja toinen työeläkeyhtiö Ilmarinen ovat VVO:n suurimmat omistajat. Enemmistön VVO:sta omistavat erilaiset ammattiliitot, suurimpana Metallityöväen liitto.

Saton ja VVO:n menestys perustuu tasaisiin vuosittaisiin vuokrien korotuksiin, mikä on kasvattanut voittoja ja osingonmaksua omistajille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat