Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

SAK haluaa euroalueelle yhteisen budjetin ja kovemman markkinakurin – ”Kissa on otettava pöydälle”

Euroalueen laajuinen elvytys on välttämätöntä pitkittyvien talouskriisien välttämiseksi, sanoo SAK:n asiantuntija Aleksi Kuusisto.

Talous
 
Juhani Niiranen / HS
Lauri Lylyn johtama SAK haluaa euroalueelle yhteisen budjetin.
Lauri Lylyn johtama SAK haluaa euroalueelle yhteisen budjetin. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Suomen suurin palkansaajajärjestö SAK ehdottaa euroalueelle yhteistä budjettirahastoa sillä ehdolla, että markkinakuria tiukennetaan.

Tällä hetkellä markkinakuri ei SAK:n mukaan toteudu, kun Euroopan keskuspankki (EKP) ostaa yksittäisten maiden joukkolainoja jälkimarkkinoilta.

Palkansaajajärjestö ehdottaa, että eurovaltioiden yhteinen budjettirahasto saisi rajoitetun oikeuden laskea liikkeelle eurovaltioiden yhteisiä joukkolainoja.

”Noin viidennes eurovaltioiden kansallisista veloista voisi olla yhteisvastuullisia”, sanoo SAK:n kansainvälisten asioiden asiantuntija Aleksi Kuusisto.

”Sen jälkeen markkinakuri olisi ehdotonta. EKP ostaisi vain tätä yhteistä velkaa, ei lainkaan yksittäisten maiden joukkolainoja.”

Yhteiseen budjettiin otettaisiin alkupääoma Euroopan vakausmekanismista (EVM), joka on eurovaltioiden perustama rahoituslaitos.

EVM:ssä valtaa käyttävät eurovaltioiden valtiovarainministerit. SAK:n ehdotuksessa EVM lakkautettaisiin, ja sen tilalle perustettavaa budjettirahastoa hallinnoisivat komissio ja Euroopan parlamentti. Myös niiden rakenteeseen täytyisi tehdä muutoksia.

Muun muassa Ranskan johtavat poliitikot ovat aiemmin esittäneet euroalueelle yhteistä budjettia sekä parlamenttia. Euroopan unionin päämiehet kokoontuvat torstaina Brysseliin puimaan talous- ja rahaliiton tulevaisuutta.

Budjetin kokoa tai rakennetta SAK ei ole vielä haarukoinut tarkemmin, kertoo Kuusisto.

Sen tarkoituksena olisi varautua koko euroalueen, ei yksittäisten maiden elvyttämiseen. Kyse olisi esimerkiksi infrastruktuurihankkeista, joista Euroopan investointipankki (EIP) päättäisi.

”Tämä on vaikea asia, mutta kissa on otettava pöydälle. Kyse ei ole vain nykyisestä kriisistä.”

Korkotaso on euroalueella hyvin alhainen, eli rahapolitiikan mahdollisuus elvyttää on Kuusiston mukaan heikentynyt. Pitkät taantumat puolestaan syövät kansallista elvytysvaraa.

”Jos emme ota yhteistä finanssipolitiikkaa käyttöön, voimme jatkossa ajautua pitkiin kriiseihin, joista on hyvin vaikea päästä ulos.”

SAK aikoo lobata ajatuksiaan sisarjärjestöilleen aktiivisesti. Toistaiseksi eurooppalaiset palkansaajajärjestöt ovat suhtautuneet pääasiassa nihkeästi no bail out -säännön vahvistamiseen ja pikemminkin vaatineet yhteisvastuun kasvattamista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat