Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sijoitusneuvonta Lehman Brothersista johti isoihin korvauksiin – korkein oikeus antoi ennakkopäätöksen

Talous
 

Korkein oikeus antoi keskiviikkona ennakkopäätöksen siitä, millainen ”pääomaturvatun” sijoitustuotteen markkinointi ja sijoitusneuvonta oli harhaanjohtavaa ja totuudenvastaista. KKO:n ennakkopäätöksillä on merkitystä, kun tuomioistuimet soveltavat lakia muissa samanlaisissa tapauksissa.

Korkein oikeus tuomitsi ennakkopäätöksessään helsinkiläisen omaisuudenhoitajan Finlandia Groupin korvaamaan sijoittajan tappiot täysimääräisesti. Sijoittaja saa korvauksia, vaikka hän oli menetellyt huolellisuusvelvoitteensa vastaisesti eli ei tutustunut kaikkeen sijoitukseen liittyvään materiaaliin, kuten velkakirjaehtoihin.

Korkeimman oikeuden mielestä suurempi merkitys oli annettava sille, että sijoituspalveluyhtiön markkinointi oli selvästi harhaanjohtavaa.

Pirkanmaalainen mies oli sijoittanut joulukuussa 2007 yhteensä 500 000 euroa Kasvuporras II -nimiseen obligaatioon. Sijoituksensa hän rahoitti pankkilainalla.

Vajaan vuoden kuluttua sijoituksesta obligaation velallinen Lehman Brothers Treasury meni konkurssiin, minkä lisäksi obligaation takaaja Lehman Brothers -emoyhtiö hakeutui yrityssaneeraukseen.

Korkein oikeus katsoi, että obligaation markkinointiesitteessä ei mainittu liikkeeseenlaskijariskiä. Siinä oli kuitenkin tietoja, joiden ”perusteella erilaisia sijoitusmuotoja tunteva on voinut päätellä riskin olemassaolon”.

Korkeimman oikeuden mukaan yhdessä velkakirjadokumentaation kanssa sijoittajalle ei syntynyt totuudenvastaista tai harhaanjohtavaa kuvaa tuotteeseen liittyvästä riskistä.

Ratkaisevaksi osoittautui muu markkinointi, joka tapahtui sijoitustilaisuudessa suullisesti ja muun muassa diaesitysten avulla. Tuolloin ”tuotteen pääomaturvaominaisuuden korostaminen” oli ollut omiaan hämärtämään kuvaa siitä, millaisesta sijoituksesta oli kysymys, KKO katsoo.

Sijoittaja sai jo ennen tuomiota takaisin noin puolet sijoituksestaan pääoman palautuksina. Korkein oikeus määräsi hyvitettäväksi loput eli 264 000 euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat