Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhdysvaltain keskuspankki kiristi rahapolitiikkaa ensi kerran sitten vuoden 2006

Talous
 
LUCAS JACKSON / Reuters
Osakevälittäjät seurasivat New Yorkin pörssissä televisiosta Yhdysvaltain keskuspankin pääjohtaja Janet Yellenin tiedotustilaisuutta keskiviikkona. Keskuspankki oli vähän aikaisemmin kertonut ensimmäisestä koronnostostaan sitten vuoden 2006.
Osakevälittäjät seurasivat New Yorkin pörssissä televisiosta Yhdysvaltain keskuspankin pääjohtaja Janet Yellenin tiedotustilaisuutta keskiviikkona. Keskuspankki oli vähän aikaisemmin kertonut ensimmäisestä koronnostostaan sitten vuoden 2006. Kuva: LUCAS JACKSON / Reuters
Fakta

Nopeat toimet jouduttivat elpymistä

 Yhdysvaltojen keskuspankki asetti ohjauskoron nollaan joulukuussa 2008 hyvin pian sen jälkeen, kun rahoitusmarkkinoiden kriisi kärjistyi.

 Sijoittajat ja ekonomistit ovat lähes varmoja, että keskiviikkona keskuspankki ilmoittaa ensimmäisestä koronnostosta sitten vuoden 2006.

 Yhdysvaltojen talous on tervehtynyt vuoden 2009 taantumasta selvästi nopeammin kuin euroalue.

 Euroalueella talouskasvu on yhä verraten hidasta, ja Euroopan keskuspankki on joutunut lisäämään poikkeustoimiaan talouden virvoittamiseksi.

Yhdysvaltojen keskuspankki päätti sijoittajien odotusten mukaisesti kiristää rahapolitiikkaansa.

Keskuspankin avomarkkinakomitea asetti ohjauskoron 0,25 prosentista 0,50 prosenttiin. Suomen aikaa keskiviikkoiltana tehty päätös oli yksimielinen.

Keskuspankin mukaan kehitys työmarkkinoilla on ollut niin myönteistä, että tavoitteena oleva kahden prosentin inflaatiovauhti saavutetaan keskipitkällä aikavälillä. Keskuspankin mukaan korkoa voidaan nostaa tulevaisuudessa vaiheittain.

”Rahapolitiikkaa voidaan kiristää nopeastikin, jos talouskasvu tai inflaatiovauhti kiihtyvät”, keskuspankin pääjohtaja Janet Yellen sanoi lehdistötilaisuudessa.

Hänen mukaansa rahapolitiikan kiristäminen tarkoittaa hyvin epätavallisen seitsemän vuoden ajanjakson päättymistä.

Seitsemän vuoden ajanjaksolla Yellen tarkoitti sitä, kun keskuspankki joulukuussa 2008 asetti ohjauskoron 0,25 prosenttiin. Poikkeuksellinen päätös johtui siitä, että rahoitusmarkinnoiden kriisi kärjistyi syyskuussa 2008 investointipankki Lehman Brothersin vararikkoon.

Aktia-pankin pääekonomistin Heidi Schaumanin mielestä keskuspankin päätös kiristää rahapolitiikkaa oli hyvin odotettu.

”Keskuspankki piti mielenkiintoisesti kiinni kannastaan, että korkokehitys tulee olemaan varovaista ja hyvin riippuvaista reaalitalouden kehityksestä.”

Päätös koronnostosta oli historiallinen, sillä viimeksi Yhdysvaltojen keskuspankki on kiristänyt rahapolitikkaansa vuonna 2006. Yksinkertaistaen ohjauskorko määrittää sen, millä korolla liikepankit lainaavat toisilleen keskuspankkitalletuksiaan.

Koronnostoa on myös arvosteltu, koska Yhdysvaltain inflaatiovauhti on raakaöljyn voimakkaan halpenemisen ja heikon palkkakehityksen takia yhä poikkeuksellisen hidasta.

”Inflaatiovauhti on tässä se ongelmakohta. Oikean ajankohdan päättäminen koronnostolle on vaikeaa”, sanoo Schauman.

Keskuspankin avomarkkinakomitean. on arvioitava myös tulevaisuudennäkymiä, hän muistuttaa.

”Liian pitkään ei koronnoston kanssa voi odottaa. Moni pelkää inflaation ampaisevan korkealle lähitulevaisuudessa. Sekin vaara on olemassa.”

Yhdysvallat on maailman suurin kansantalous ja dollari on maailmankaupan tärkein valuutta. Keskuspankin rahapolitiikalla on aina laajoja vaikutuksia.

HS listasi vaikutuksista keskeisimmät:

Valuutta

Rahapolitiikan kiristys vahvisti dollaria välittömästi suhteessa euroon.

Dollarin vahvistuminen tarkoittaa, että suomalaisten ostokset yhdysvaltalaisista verkkokaupoista kallistuvat. Lisäksi matkailu Yhdysvalloissa on kalliimpaa. Viime päivinä yhden euron arvo on ollut noin 1,09 dollaria. Keväällä 2008 yhden euron arvo oli 1,58 dollaria.

Euron heikkenemisen suhteessa dollariin pitäisi parantaa eurovaltioiden yritysten hintakilpailukykyä kansainvälisessä kaupassa.

Osakkeet

Osakkeiden pitäisi halventua korkojen noustessa. Keskuspankin päätöksen jälkeen osakkeet kuitenkin vahvistuivat Yhdysvalloissa.

Kohonneen korkotason takia sijoittajilla pitäisi olisi kannustin siirtää pääomaa osakkeista arvopapereihin, joiden tuotto perustuu niistä maksettaviin korkoihin.

Kun keskuspankin ohjauskorko on ollut pitkään 0,25 prosenttia, sijoittajat ovat siirtäneet pääomiaan korkosijoituksista osakkeisiin saavuttaakseen tuottotavoitteensa. Kysynnän lisääntymisen takia osakkeiden arvo on noussut.

Osakkeet olivat tosin halventuneet jo pitkään ennen keskuspankin päätöstä, koska sijoittajat pitivät rahapolitiikan kiristämistä lähes varmana.

Kehittyvät taloudet

Kehittyville kansantalouksille rahapolitiikan kiristäminen voi aiheuttaa ongelmia, koska dollari vahvistui.

Monilla kehittyvillä talouksilla on dollareissa otettuja lainoja. Dollarin vahvistuessa lainojen arvo kasvaa kotimaan valuutassa.

”Mielestäni rahapolitiikan kiristämisen vaikutuksia kehittyviin talouksiin on vähän liioiteltu. Kehittyvissä talouksissa valuutat ovat kelluvia ja niiden vaihtotaseet ovat melko hyvin tasapainossa”, sanoo finanssiyhtiö Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju.

Vaihtotase mittaa kansantalouden tulojen ja menojen erotusta. Monet kehittyvät taloudet ovat suuria raaka-aineen tuottajia, ja raaka-aineet myydään dollareissa.

Yrityslainat

Yhdysvalloissa yrityslainamarkkinoilla on ollut ohjauskoron ennakoidun noston takia levottomuutta. Koronnoston lisäksi levottomuutta on lisännyt raakaöljyn halpeneminen.

”Etenkin suuren riskin yrityslainat ovat alttiina sille, että dollarin vahvistuminen ja raakaöljyn halpeneminen voi aiheuttaa yrityksille ongelmia”, sanoo Kangasharju.

Uutistoimisto Reutersin mukaan yksi syy öljyn halpenemiseen keskiviikkona oli, että sijoittajat odottivat Yhdysvaltojen keskuspankin rahapoliittista päätöstä. Barreli Pohjanmeren Brent-viitelaadun raakaöljyä maksoi illansuussa Suomen aikaa 37,2 dollaria eli runsaat kolme prosenttia vähemmän kuin tiistaina.

Tulevaisuus

Keskuspankin päätöksessä tärkeintä ovat tulevaisuutta koskevat lausunnot. Eli se, vihjaako pääjohtaja Janet Yellen rahapolitiikan vaiheittaisesta lisäkiristyksestä ensi vuonna, ja mitä hän sanoo talouskehityksestä.

BRENDAN MCDERMID / Reuters
Osakevälittäjät jännittivät keskiviikkona New Yorkin pörssissä keskuspankin rahapoliittista päätöstä.
Osakevälittäjät jännittivät keskiviikkona New Yorkin pörssissä keskuspankin rahapoliittista päätöstä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat