Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU:n talletussuoja arveluttaa Suomea – ”ei palovakuutusta taloille, jotka ovat jo tulessa”

Pankkiunionin ”kolmas pilari” epäilyttää erityisesti Saksaa. Suomessa ollaan kahta mieltä.

Talous
 
Ronen Zvulun / Reuters
Kreikkalaiset jonottivat pankin edessä Ateenassa heinäkuussa 2015, kun tieto eräiden hallitusten jäsenten suunnitelmista siitä, että Kreikka olisi siirtynyt omaan valuuttaan, oli tullut julki.
Kreikkalaiset jonottivat pankin edessä Ateenassa heinäkuussa 2015, kun tieto eräiden hallitusten jäsenten suunnitelmista siitä, että Kreikka olisi siirtynyt omaan valuuttaan, oli tullut julki. Kuva: Ronen Zvulun / Reuters

Kriisivuoden päätöskokous

 EU-johtajien huippukokouksessa käsitellään torstaina ja perjantaina asioita, jotka kertovat kovien kriisien koettelemasta unionista.

 Kokouksessa puidaan mm. pakolais- ja siirtolaiskriisiä, terrorismia, Britannian mahdollista eroa Euroopan unionista ja talous- ja rahaliitto Emun syventämistä.

Suomi suhtautuu varovaisen nyrpeästi Euroopan unionin komission lokakuiseen ehdotukseen luoda euroalueelle yhteinen talletussuojajärjestelmä. Valtiovarainministeriön mielestä erot maiden pankkisektoreilla ovat liian suuret, ja yhteinen talletussuoja voi tulla kyseeseen vasta, kun maat ovat ”tasavertaisella pohjalla”.

Talletussuoja on vuonna 2012 alulle saatetun pankkiunionin kolmas, puuttuva ja komission tärkeänä pitämä pilari. Komission mukaan yhteinen talletussuoja on lisäpuskuri veronmaksajille ja koko euroalueen vakaudelle huonosti asioitaan hoitavia pankkeja vastaan.

Aiheesta on määrä keskustella torstaina alkavassa kaksipäiväisessä EU-huippukokouksessa, vaikka päähuomion vievätkin muut kokousaiheet, kuten terrorismi ja pakolaiskriisi.

Suomi ei ole ainoa maa, joka haluaa jäitä hattuun pankkiunionin viimeistelyssä. Esimerkiksi unionin mahtimaa Saksa ilmoitti viimeksi viime viikolla, että se vastustaa yhteistä talletussuojaa. Uutistoimisto Reutersin mukaan Saksa valmistautui vesittämään talletussuojan jouduttamiseen liittyvän kirjauksen huippukokouksessa.

Valtiovarainministeriön alivaltiosihteerin Tuomas Saarenheimon mukaan on kuitenkin liian vahva tulkinta, että Suomi vastustaisi tai jarruttaisi talletussuojaa, koska virallinen Suomen kanta asiaan sorvataan vasta tammikuussa valtioneuvoston ja eduskunnan yhteydenpidossa.

On kuitenkin selvää, että virkamiespiireissä suhtautuminen on nuivaa ainakin hankkeen ripeään aikatauluun. Lisäksi EU-asioita käsittelevä eduskunnan suuri valiokunta linjasi viime viikon lausunnossaan, että ”yhteisen talletussuojajärjestelmän luominen voi tulla kyseeseen vasta, kun siihen voidaan siirtyä tasavertaiselta pohjalta”.

Saarenheimon mukaan kyse on siitä, että Suomessa on nyt hyvin rahastoitu kansallinen talletussuoja ja vakavarainen pankkisektori, kun samaa ei vielä voi sanoa kaikista muista euroalueen maista.

Artikkeliin liittyvät

Hänen mukaansa talletussuojassa kyse on vakuutusmekanismista, joka voi hyödyttää myös Suomea, mutta ei ole mielekästä osallistua hankkimaan palovakuutuksia ”taloille, jotka ovat jo tulessa”.

”Miksi vaihtaisimme huonompaan?” Saarenheimo kysyy.

Jo nykyinen lainsäädäntö suojaa EU-kansalaisten pankkitalletukset 100 000 euroon asti, jos jokin pankki kaatuu. Summa ei muuttuisi yhteisessä talletussuojassa.

EU-komission mukaan kansalliset talletussuojajärjestelmät ovat kuitenkin haavoittuvaisia suurten talouskriisien keskellä, kun taas yhteisessä talletussuojassa ei pankin kotimaalla olisi väliä.

Lokakuussa annetussa komission ehdotuksessa talletussuoja kerrytettäisiin ja siirrettäisiin asteittain kansalliselta tasolta EU-tasolle vuosien 2017–2024 aikana.

Myös euroalueen ulkopuoliset maat voivat liittyä pankkiunioniin, mutta mikään maa ei ole vielä niin tehnyt.

Laajemmin pankkiunioni on kytköksissä eurooppalaisinstituutioiden haluun syventää ja lujittaa Euroopan talous- ja rahaliittoa EMU:a, mille piirrettiin noin vuosikymmenen mittaiset monipolviset askelmerkit niin sanotussa viiden puheenjohtajan raportissa viime kesänä.

Suomessa rahoitussektori vastustaa yhteistä talletussuojaa voimakkaasti. Finanssialan keskusliiton FK:n pääekonomisti Veli-Matti Mattila arvostelee komissiota siitä, että se olisi valmistellut lokakuisen ehdotuksensa ”hyvin piilossa jopa jäsenmailta”.

FK:n näkemyksen mukaan nykyoloissa yhteiselle talletussuojalle ei ole mitään tarvetta eikä edellytyksiä, ja ”on ylipäätään epäselvää, mikä talletussuojajärjestelmän rooli on jatkossa isompien pankkien kriisinratkaisussa”.

”On aito riski, että suomalaiset pankit ja viime kädessä niiden asiakkaat joutuisivat maksumiehen rooliin. Olisi jatkettava määrätietoisesti pankkijärjestelmien siivoamista niissä maissa, joissa siihen on tarve”, Mattila sanoo.

FK:n mukaan tilastot todistavat, kuinka eri laatuisia pankkijärjestelmiä euroalueella on. Esimerkiksi Kreikassa yli 90 päivää hoitamattomien saatavien osuus on yli kolmannes, kun Suomessa vastaava luku on alle kaksi prosenttia.

Tämä ei tarkoita, että Suomessa kaikki pitäisivät yhteiseurooppalaista talletussuojaa huonona ajatuksena – varsinkaan periaatteellisella tasolla. Suomen Pankin johtokunnan neuvonantajan Antti Suvannon työryhmän Emu-raportissa talletussuojaan otettiin varovaisen myönteinen kanta, kunhan sitä ennen eri jäsenmaiden pankkijärjestelmät on saatu harmonisoitua.

“Yhteisen talletussuojan luomasta turvaverkosta hyötyisivät eniten pienet ja keskittyneet pankkijärjestelmät, joissa pankkitoiminnan riskit ovat voimakkaasti korreloituneita eri toimijoiden välillä.

Tältä pohjalta tarkasteltuna Suomi lukeutuisi suurimpiin hyötyjiin pankkiunionin viimeistelystä”, lokakuussa julkaistussa raportissa todettiin.

© Ralph Orlowski / Reuters
Yhteisvaluutta euroa kuvaava veistos Euroopan keskuspankin pääkonttorin edessä Frankfurtissa.
Yhteisvaluutta euroa kuvaava veistos Euroopan keskuspankin pääkonttorin edessä Frankfurtissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat