Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Laivanrakennus Suomessa vahvistuu

Pääomasijoitus Rauman telakalle antaa mahdollisuuden tavoitella entistä suurempia alustilauksia.

Talous
 
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Työntekoa Rauman telakalla 25. helmikuuta 2013, kun telakka oli STX Finlandin omistuksessa.
Työntekoa Rauman telakalla 25. helmikuuta 2013, kun telakka oli STX Finlandin omistuksessa. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Tästä on kyse

Telakka ehdittiin jo lakkauttaa

 Eteläkorealainen monialayhtiö STX päätti syyskuussa 2013 lakkauttaa Rauman telakan.

 Rauma Marine Constructions perustettiin kesällä 2014 jatkamaan telakan toimintaa.

 Telakka on erikoistunut monitoimimurtajien, matkustaja-autolauttojen ja puolustusvoimien tarvitsemien alusten valmistamiseen.

Rauman telakan omistava Rauma Marine Constructions ilmoitti keskiviikkona hankkineensa 19 miljoonan euron pääomasijoituksen, jolla telakan toimintaa voidaan laajentaa.

Telakkaan sijoittavat varainhoitoyhtiö Taaleritehtaan rahasto, valtion pääomasijoitusyhtiö Teollisuussijoitus ja turkulainen sijoitusyhtiö Finda.

”Pääsemme käsiksi suurempiin alustilauksiin, koska pääomasijoituksen takia taseemme on uskottava”, sanoo Rauma Marine Constructionsin toimitusjohtaja Heikki Pöntynen.

Uuden pääomasijoituksen seurauksena yhtiö osakepääoma kasvaa noin 25 miljoonaan euroon.

Rauma Marine Constructions on suomalainen laivanrakennusyhtiö, joka aloitti toimintansa kesällä 2014. Yhtiö on erikoistunut monitoimimurtajien, matkustaja-autolauttojen ja puolustusvoimien tarvitsemien alusten rakentamiseen.

Viimeksi telakalla huollettu Silja Serenade -risteilyalus ja öljyntorjunta-alus Louhi. Jäänmurtaja Otso muutettiin telakalla arktisilla alueilla toimivaksi alukseksi.

Pian Raumalla valmistuu Arabiemiraatteihin myyty kelluva virkistysalue.

Yhtiön palveluksessa on nykyisin 40 työntekijää. Toimitusjohtaja Pöntynen korostaa, että yksikin alustilaus tarjoaa töitä sadoille ihmisille.

Pääomasijoituksen seurauksena telakan suurin osakkeenomistaja on Taaleritehdas runsaan 20 prosentin omistusosuudella.

Edunvalvontajärjestö Meriteollisuuden hallituksen puheenjohtaja Juha Heikinheimo pitää valtion ja uusien yksityisten sijoittajien osallistumista telakan rahoittamiseen merkittävänä asiana.

”On erittäin tärkeää, että meillä on suomalaisessa omistuksessa olevaa laivanvalmistusta ja osaamista. Se on myös huoltovarmuusasia. Merivoimien uudet alukset pitäisi tällä kertaa ehdottomasti tilata suomalaiselta telakalta”, Heikinheimo sanoo.

Taaleritehtaan toimitusjohtajan Juhani Elomaan mukaan suomalainen meriteollisuus on korkean jalostusasteen osaamista, jota yhtiö haluaa osaltaan tukea.

Telakan hankkimasta pääomasijoituksesta iloitsi myös elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk).

”Rauman telakkayhtiön omistajapohjan ja toiminnan laajentaminen ovat vahva osoitus suomalaisen meriteollisuuden elinvoimasta ja maailmanluokan osaamisesta myös arktisessa laivanrakennuksessa ja muissa erikoisaluksissa. Rahoitus mahdollistaa myös suurempien laivatilausten toteutuksen Raumalla” Rehn sanoo tiedotteessa.

Telakan entinen omistaja oli eteläkorealainen monialayhtiö STX, joka omisti myös Turun telakan.

Yhtiö päätti syyskuussa 2013 lakkauttaa Rauman telakan. Sen jälkeen telakan on omistanut Rauma Marine Constructions, jonka omistusrakenne muuttuu uuden pääomasijoituksen seurauksena.

Kolmen uuden sijoittajan yhteenlaskettu omistusosuus telakkayhtiöstä on 49 prosenttia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat