Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhdysvaltain talouden poikkeusaika ohi

Osakkeet vahvistuivat ja dollari heittelehti, kun keskuspankki nosti korkoa 0,25 prosenttiyksikköä.

Talous
 
LUCAS JACKSON / Reuters
Osakevälittäjät seurasivat New Yorkin pörssissä keskuspankin pääjohtajan Janet Yellenin lehdistötilaisuutta keskiviikkona. Keskuspankki oli vähän aikaisemmin kertonut ensimmäisestä koronnostostaan sitten vuoden 2006.
Osakevälittäjät seurasivat New Yorkin pörssissä keskuspankin pääjohtajan Janet Yellenin lehdistötilaisuutta keskiviikkona. Keskuspankki oli vähän aikaisemmin kertonut ensimmäisestä koronnostostaan sitten vuoden 2006. Kuva: LUCAS JACKSON / Reuters

Seitsemän vuoden poikkeuksellinen ajanjakso Yhdysvaltojen taloushistoriassa päättyi keskiviikkona kello 21 Suomen aikaa.

Yhdysvaltojen keskuspankki päätti sijoittajien odotusten mukaisesti kiristää rahapolitiikkaansa. Keskuspankin avomarkkinakomitea asetti ohjauskoron 0,25 prosentista 0,50 prosenttiin. Päätös oli yksimielinen.

Yksinkertaistaen ohjauskorko määrittää sen, millä korolla liikepankit lainaavat toisilleen keskuspankkitalletuksiaan.

Seitsemän vuoden poikkeuksellinen ajanjakso alkoi joulukuussa 2008, jolloin keskuspankki asetti ohjauskoron 0,25 prosenttiin. Rahoitusmarkinnoiden kriisi kärjistyi syyskuussa 2008 investointipankki Lehman Brothersin vararikkoon, jota seurasi vakava pankkikriisi.

Keskuspankin mukaan kehitys työmarkkinoilla on ollut tänä vuonna niin myönteistä, että se saavuttaa tavoitteensa mukaisen kahden prosentin inflaatiovauhdin. Keskuspankin mukaan korkoa voidaan nostaa tulevaisuudessa vaiheittain.

”Rahapolitiikkaa voidaan kiristää nopeastikin, jos talouskasvu tai inflaatiovauhti kiihtyvät”, pääjohtaja Janet Yellen sanoi lehdistötilaisuudessa.

Keskuspankki arvioi Yhdysvaltojen bruttokansantuotteen kasvavan ensi vuonna 2,4 prosenttia ja työttömyysasteen supistuvan 4,7 prosenttiin. Pohjainflaation se ennustaa kiihtyvän ensi vuonna 1,6 prosenttiin. Pohjainflaatiossa ei ole mukana energian eikä elintarvikkeiden hintoja.

Yellen korosti, että keskuspankit joutuvat usein perumaan päätöksiään, jos ne kiristävät rahapolitiikkaa liian myöhään ja päästävät inflaatiovauhdin käsistään.

”Keskuspankki on selvästi huolissaan siitä, että jos rahapolitiikkaa ei olisi nyt kiristetty, se olisi voinut joutua nostamaan korkoa tulevaisuudessa niin nopeasti, että talouskasvu olisi heikentynyt”, sanoo finanssiyhtiö Nordea analyytikko Jan von Gerich.

Yellen on selvästi varovaisen politiikan kannattaja, lisää Aktia-pankin pääekonomisti Heidi Schauman.

Hän huomauttaa, että keskuspankki ei sitoutunut mihinkään. Koronnostoja ei välttämättä tulla tekemään tasaisin väliajoin tai samankokoisina.

”Yellen nosti esille, että vaikka työmarkkinatilanne on selvästi parantunut, palkkojen nousupaineet ovat yhä hyvin pienet. Jos inflaatio ei kehity hyvään suuntaan, tilannetta arvioidaan uudelleen”, Schauman sanoo.

”Näin voi käydä, jos esimerkiksi Yhdysvaltain tai maailmantalouteen iskee joku sokki.”

Schauman uskoo, että jos öljyn hinta pysyy suurin piirtein alle 40 dollarissa barrelilta, on Yhdysvaltojen keskuspankin inflaatiotavoite ensi vuodelle realistinen.

Jos öljyn hinta taas laskee runsaasti, tavoite voi Schaumanin mukaan olla vaikea. Esimerkiksi investointipankki Goldman Sachs arvioi, että öljybarrelin hinta voi halevntua ensi vuonna 20 dollariin.

Päätös koronnostosta oli historiallinen myös siksi, että viimeksi Yhdysvaltojen keskuspankki on kiristänyt rahapolitiikkaansa vuonna 2006.

Yhdysvallat on maailman suurin kansantalous ja dollari on maailmankaupan tärkein valuutta. Keskuspankin rahapolitiikalla on aina laajoja vaikutuksia, mutta osake- ja valuuttamarkkinoilla päätös otettiin keskiviikkona vastaan verraten rauhallisesti. Sijoittajat olivat ennakoineet päätöstä jo pitkään.

Dollarin ulkoinen arvo suhteessa euroon heittelehti illalla. Kello 24 Suomen aikaa dollari oli vahvistunut 0,20 prosenttia suhteessa euroon, vaikka pian korkopäätöksen jälkeen dollari vahvistui. Euron heikkenemisen suhteessa dollariin pitäisi parantaa eurovaltioiden yritysten hintakilpailukykyä kansainvälisessä kaupassa.

Keskuspankin päätöksen jälkeen osakkeet vahvistuivat Yhdysvalloissa. Laaja S&P 500 -osakeindeksi vahvistui keskiviikkona 1,45 prosenttia tiistain päätösnoteerauksesta.

Kehittyville talouksille rahapolitiikan kiristys voi aiheuttaa ongelmia, jos dollari pitkän ajan kuluessa vahvistuu. Monilla kehittyvillä talouksilla on dollareissa otettuja lainoja. Dollarin vahvistuessa lainojen arvo kasvaa kotimaan valuutassa.

Oikaisu kello 15.45: Artikkelin ingressiin korjattu, että Yhdysvaltojen keskuspankki nosti ohjauskorkoa 0,25 prosenttiyksikköä eikä 0,25 prosenttia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat