Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Liki puolet pk-yrityksistä lähettää yhä laskunsa paperisina

Pienten ja keskisuurten yritysten edustuskulut ovat tasaisessa laskussa.

Talous
 
Sari Gustafsson / Lehtikuva
Pienet ja keskisuuret yritykset pystyvät vastaanottamaan jo enemmistön laskuista sähköisesti, mutta uuden taloushallintobarometrin mukaan paperilaskujen lähetys on edelleen yleistä.
Pienet ja keskisuuret yritykset pystyvät vastaanottamaan jo enemmistön laskuista sähköisesti, mutta uuden taloushallintobarometrin mukaan paperilaskujen lähetys on edelleen yleistä. Kuva: Sari Gustafsson / Lehtikuva

Liki puolet pienistä ja keskisuurista yrityksistä lähettää laskunsa asiakkaalle paperilla, vaikka verkkolaskujen lähetyksen ja vastaanoton arvioidaan tulevan yritykselle paperilaskujen lähettämistä edullisemmaksi. Paperilaskuja yhä lähettävien yritysten määrä on supistunut vain hieman yli 10 prosenttiyksiköllä sitten vuoden 2010, käy ilmi taloushallinnon palveluja pk-yrityksille tarjoavan Procountorin kehittämistä uudesta taloushallintobarometristä.

Pk-yrityksistä valtaosa pystyy kuitenkin itse vastaanottamaan enemmistön laskuista sähköisesti.

Taloushallintobarometriin on kerätty lähes reaaliaikaista ja anonymisoitua taloushallinnon dataa Procountin pilvipalvelua käyttävästä 1 200 asiakasyrityksestä. Torstaina julkistettuun ensimmäiseen barometriin on kerätty tietoja muun muassa siitä, miten Suomen huono taloustilanne on vaikuttanut pk-yritysten laskujen maksuaikoihin ja miten yritysten edustuskulut ovat muuttuneet.

Pienten ja keskisuurten yritysten edustuskulut ovat tasaisessa laskussa. Kun vuonna 2010 Procountoria käyttävien yritysten keskimääräiset edustuskulut henkeä kohden olivat jonkin verran yli 60 euroa, nyt edustamiseen käytetään enää hieman yli 40 euroa.

Muutoksen syytä on Procountorin mukaan hankala arvioida tarkalleen, sillä taustalla on paitsi yritysten kireä taloustilanne, myös muutokset siitä, miten verottaja käsittelee edustuskuluja.

Jyrki Kataisen (kok) hallitus päätti poistaa yrityksiltä edustuskulujen verovähennysoikeuden 2013. Alexander Stubbin (kok) hallitus palautti oikeuden 50-prosenttisesti osana elvytyspakettia tämän vuoden alusta.

Vaikka monilla yrityksillä on ollut tiukat ajat, maksuajat yritysten välisessä maksuliikenteessä eivät ole juuri pidentyneet, käy ilmi taloushallintobarometristä. Viiden viime vuoden aikana maksuehdot ovat pidentyneet kaksi päivää.

Procountorin asiakkailla myyntilaskujen keskimääräinen maksuaika oli vuonna 2009 kaikkiaan 13 päivää. Nyt se on 15 päivää. Yli seitsemän päivää myöhässä olevien laskujen osuus kaikista laskuista on pysynyt viime vuodet samalla tasolla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat