Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Välimies ratkaisee Fennovoiman ja Keskon omistuskiistan – Kesko haluaa irti ydinvoimalasta

Fennovoiman suomalaisomistajan mielestä Keskon vanhat sitoumukset pitävät yhä, eikä sen mukaan kauppajätin viime vuoden maaliskuussa antama ilmoitus jatkorahoituksesta luopumisesta riitä.

Talous
 
Ville Honkonen
Fennovoiman toimisto Pyhäjoella.
Fennovoiman toimisto Pyhäjoella. Kuva: Ville Honkonen

Fennovoiman ydinvoimalahankkeen suomalaisomistaja Voimaosakeyhtiö SF vie omistuskiistansa kauppakonserni Keskon kanssa välimiesmenettelyyn.

Voimaosakeyhtiö SF haluaa välimiehen ratkaisevan, onko Keskolla oikeus vetäytyä Fennovoiman ydinvoimahankkeesta, kuten se on ilmoittanut, vai pitääkö sen sitoutumustensa vuoksi jatkaa rahoitukseen osallistumista.

Ydinvoimalayhtiö Fennovoiman suomalaisomistus on keskitetty Voimaosakeyhtiö SF:ään. Yhtiö omistaa Fennovoimasta kaksi kolmannesta. Toinen omistaja on venäläinen ydinvoimayhtiö Rosatom.

Kesko ilmoitti viime vuoden maaliskuussa, että se ei enää osallistu Fennovoiman jatkorahoitukseen. Perusteena vetäytymiselleen yhtiö sanoi epävarmuudet, jotka liittyvät hankkeen taloudelliseen kannattavuuteen ja aikatauluihin.

Kesko antoi juridisesti sitovan rahoituslupauksen vielä alkuvuodesta 2014. Voimaosakeyhtiö SF:ssä tulkitaan, että se sitoo yhtiötä edelleen.

Kesko on osakkaana Fennovoimassa tytäryhtiönsä Kestra Kiinteistöpalvelut Oy:n kautta. Kesko kertoo pörssitiedotteessa pitävänsä Fennovoiman vaatimuksia perusteettomina.

Fennovoiman ydinvoimahankkeen jatko varmistui loppukesällä, kun energiayhtiö Fortum ja rakennusyhtiö SRV lähtivät mukaan uusina omistajina.

Omistuskysymys on kuitenkin Fennovoiman kannalta yhä ajankohtainen, sillä nykyisessä omistajaluettelossa on Keskon lisäksi mukana useita kotimaisia yhtiöitä, jotka eivät enää osallistu hankkeen rahoitukseen.

Jos nämä vastahankaiset poistetaan luettelosta, kotimaisuuden rajaksi asetettu 60 prosenttia täyttyy, mutta vain niukasti.

Fennovoiman viime selvityksen mukaan kotimaisten omistajien yhteinen prosenttiosuus on 65,1 prosenttia, kun Fortum ja SRV tulivat mukaan.

Keskon omistusosuus on kolme prosenttia, joten jos se poistuu omistajista, 60 prosenttia täyttyy vaivoin.

Rahoituksesta ovat luopuneet myös Valio, S-voima ja Kuopion Energia.

Ne irrottautuivat Fennovoiman sääntöjen puitteissa ennen Keskoa, eikä niiden tarvitse enää osallistua osakeanteihin, joilla osakkaat kasvattavat vaihe vaiheelta Fennovoiman osakepääomaa.

Ne ovat edelleen mukana pieninä omistajina Fennovoimassa vanhojen sijoituspäätöstensä takia. Niiden omistusosuus pienenee sitä mukaa kun muut lisäävät panostaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat