Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Harjavaltaan 90 miljoonan euron investointi: Ruotsalaisyhtiö rakentaa uuden tehtaan

Boliden sijoittaa uuteen rikkihappotehtaaseen 90 miljoonaa euroa vuosien 2016–2019 aikana. Investointi työllistää lähes pelkästään Suomessa.

Talous
 

Suomeen tulee merkittävä teollinen investointi, kun ruotsalainen metalliyhtiö Boliden rakentaa uuden rikkihappotehtaan Harjavallan sulatolla. Investoinnin arvo on kokonaisuudessaan noin 90 miljoonaa euroa.

Se toteutetaan vuosien 2016–2019 aikana kahdessa osassa. Ensimmäisen investoinnin arvo on 65 miljoonaa euroa, yhtiö kertoi torstaina.

Yhtiön toimitusjohtaja Timo Rautalahti sanoo, että uusi tehdas työllistää yhtä paljon ihmisiä kuin vanhakin. Bolidenilla on kaksi rikkihappotehdasta Harjavallassa, joista uusi tehdas korvaa vanhemman. Tehtailla tehdään rikkihappoa ja nestemäistä rikkidioksidia.

Yhtiön on laskenut, että investoinnin työllisyysvaikutus on 241 henkilötyövuotta. ”Kaikkia hankintapäätöksiä ei ole tehty, mutta arvioisin, että lähes kaikki työllisyysvaikutukset tulevat Suomeen”, Rautalahti sanoo HS:lle.

Hän sanoo, että investointipäätöstä mietittiin useita vuosia. ”Taustalla on se, että Harjavallassa toiminta on kehittynyt taloudellisesti hyvään suuntaan”, hän sanoo.

Rautalahti sanoo, että viime aikoina paljon esillä olleet suomalaisen työn kilpailukyky ja joustamattomat työajat ”eivät olleet erityisesti pöydällä”.

”Mutta ei tämä läpihuutojuttu ollut”, hän sanoo.

Yhtiön päämäärä on vähentää investoinnilla ympäristöhaittoja ja lisätä tehtaan tehokkuutta. Rikkidioksidipäästöt vähenevät 20–25 prosenttia. Vesipäästöt pienenevät kymmenen prosenttia, koska jäähdytysvettä tarvitaan jatkossa 40 prosenttia vähemmän.

Bolidenin tuotantolaitoksia on Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Irlannissa. Yhtiön noin viidestätuhannesta työntekijästä noin tuhat työskentelee Suomessa.

Boliden Harjavalta sulattaa kupari- ja nikkelirikasteita ja jalostaa kuparia. Päätuotteet ovat kuparikatodi, kulta ja hopea. Yhtiö valmistaa sivutuotteena myös rikkihappoa. Lisäksi yhtiöllä on Suomessa sulatto Kokkolassa ja kaivos Kylylahdella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat