Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Finavian kriisi syvenee

Hallituksesta viimeksi eronnut Pirkko Salminen ei halua selittää lähtöään. Finavian hallituksesta on lähtenyt neljä ihmistä syksyn aikana.

Talous
 
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Riitta Tiuraniemi erosi hallituksesta protestiksi Anne Bernerille.
Riitta Tiuraniemi erosi hallituksesta protestiksi Anne Bernerille. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Fakta

Johdannaissotkut kriisin taustalla

 Valtion kokonaan omistama Finavia ajautui kriisiin vastoin ohjeita tehtyjen johdannaisten vuoksi.

 Spekulatiiviset arvopaperit aiheuttivat lopulta 34 miljoonan euron tappiot.

 Erimielinen hallitus päätti luopua kanteesta entistä tilintarkastustoimistoa kohtaan.

 Hallitus päätti nostaa kanteet entistä johtoa ja hallitusta kohtaan, mutta liikenneministeri Anne Bernerin tahdosta päätös on lykkääntynyt.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk) mielestä valtion lentoasemayhtiön Finavian hallituksen toiminta on riskirajoilla. Berner aikoo pyytää uutta hallituksen puheenjohtajaa Harri Sailasta aloittamaan tehtävässään aikaisemmin kuin oli alun perin sovittu.

”Finavia on merkittävä yhtiö, sillä on merkittävää toimintaa ja merkittävää arvoa. On riskirajoilla pitää yhtiön hallitusta liian pienellä miehityksellä”, Berner sanoi.

Vesa Moilanen / Lehtikuva
Ministeri Anne Berner on huolissaan Finavian tilanteesta.
Ministeri Anne Berner on huolissaan Finavian tilanteesta.

Finavian kriisi syveni torstaina, kun yhtiön hallitus kutistui yllättäen kolmihenkiseksi. Hallituksessa vuodesta 2012 istunut Pirkko Salminen jätti yhtiön. Salminen ei halunnut torstaina perustella eroaan.

”En anna mitään kommentteja. En voi puhua tästä asiasta enempää”, Salminen sanoi torstaina päivällä.

Berner sanoo, että hän ei ole tietoinen uusimman hallituksen jäsenen eron syistä.

Finavian omistajaohjaus kuuluu liikenneministeriölle ja liikenneministerille, vaikka hallituksessa omistajaohjauksesta vastaa pääministeri Juha Sipilä (kesk).

Alkuperäisen aikataulun mukaan Sailaksen piti aloittaa hallituksen puheenjohtana helmikuun alussa, koska edellinen puheenjohtaja Riitta Tiuraniemi erosi tehtävästään vastalauseena Bernerin hyvän hallinnon vastaiselle omistajaohjaukselle.

”Hallitus on ollut valitettavan erimielinen. Ja nyt uuden hallituksen puheenjohtajan Harri Sailaksen tehtävä on koota uusi hallitus yhdessä omistajaohjausyksikön kanssa”, Berner sanoo.

Hän aikoo kysyä Sailakselta, voisiko uuden hallituksen muodostamista aikaistaa. Sailas sanoi torstaina, että hän ei vielä osaa vastata ministerin pyyntöön.

Jussi Nukari / Lehtikuva
Harri Sailas ei torstaina tiennyt, aikaistaako hän tuloaan Finaviaan.
Harri Sailas ei torstaina tiennyt, aikaistaako hän tuloaan Finaviaan.

Sailas nauttii muutenkin valtion luottamusta: hän on Alkon hallituksen puheenjohtaja sekä valtion erityisrahoitusyhtiö Finnveran hallituksen jäsen. Sailas on työeläkeyhtiö Ilmarisen entinen toimitusjohtaja.

Viimeksi hallituksesta eronneen Pirkko Salmisen lähtö tapahtui alle kaksi viikkoa sen jälkeen, kun Finavian hallituksen puheenjohtaja Tiuraniemi oli jättänyt tehtävänsä vastalauseena Bernerille ja muulle omistajaohjaukselle.

Sekavan tilanteen tuoksinassa Finavian hallitus ilmoitti tukensa Bernerille viime tiistaina, jonka jälkeen Pirkko Salminen jätti yhtiön keskiviikkona.

Taustalla ovat kiistat siitä, kuka tai ketkä ovat oikeudellisessa vastuussa 34 miljoonan euron johdannaistappioista.

Finavian hallituksen on määrä päättää perjantaina siitä, haastaako yhtiö entisen hallituksensa ja johtonsa oikeuteen sääntöjen vastaisista johdannaiskaupoista.

Mahdollisuus kanteiden nostamiseen vuoden 2010 osalta päättyy vuoden lopussa.

Berner sanoo, että Finavian hallituksen pitää nyt keskenään päättää, onko sillä valmiutta päättää kanteiden nostamisesta kolmen jäsenensä voimin.

”Sen jälkeen he voivat tehdä tästä esityksen omistajaohjaukselle, mutta sellaista esitystä en ole saanut”, Berner sanoo.

Finavian hallituksen puheenjohtajan tehtäviä hoitava, varapuheenjohtaja Juha Häkkinen sanoi torstaina, että kanteiden nostaminen on esillä perjantain hallituksen kokouksessa.

Finaviasta on lähtenyt syksyn aikana yhteensä neljä hallituksen jäsentä eli hallitus on pienentynyt alle puoleen, kertoo kaupparekisteri.

Jäljellä ovat varapuheenjohtaja Juha Häkkinen, entinen liikenne- ja viestintäministeriön kehittämisyksikön päällikkö Mika Mäkilä ja Finavian henkilöstöä edustava Carita Pylkäs.

Heidän on siis määrä päättää perjantaina jatkotoimista johdannaissotkujen selvittelyssä.

Finavian hallitus on jo kerran syyskuussa päättänyt, että entistä johtoa ja hallitus vastaan nostetaan kanteet 34 miljoonan euron johdannaistappioista.

Tuolloinen hallituksen puheenjohtaja Riitta Tiuraniemi kertoi saaneensa päätöksen jälkeen viestin, että ”kanteissa pitää odottaa omistajan eli liikenneministeriön ratkaisua”.

Päätöksen piti tulla marraskuun puoliväliin mennessä.

Berner kertoi Helsingin Sanomille, että hän toivoi hallitukselta yksimielistä päätöstä kanteiden nostamisesta.

Tämän jälkeen asianajotoimisto alkoi tehdä asiasta lisäselvityksiä.

Yhtiön entisen johdon ja hallituksen toimista on menossa myös rikostutkinta, jossa epäilty rikos on luottamusaseman väärinkäyttö.

Finavia
Pirkko Salminen ei halua kommentoida lähtöään hallituksesta.
Pirkko Salminen ei halua kommentoida lähtöään hallituksesta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat