Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hyvä johtaminen parantaa kannattavuutta

Selvityksen perusteella yksinkertaiset perusasiat ovat olennaisia johtamisessa

Talous
 
Jukka Gröndahl / HS
Timo Aro
Timo Aro Kuva: Jukka Gröndahl / HS

Huono johtaminen tulee kalliiksi

 Selvityksessä yhdistettiin suuren suomalaisen pörssiyhtiön henkilöstötutkimusten johtamista koskevat tiedot ja yksiköiden kannattavuusluvut.

 Tulosten perusteella budjettitavoitteistaan jääneiden yksiköiden tulokset myös johtamisen osalta olivat merkittävästi huonommat kuin odotusten mukaan pärjänneissä.

 Selvityksen tekivät työeläkeyhtiö Ilmarinen ja tutkimusyhtiö Evalua International.

Huono johtaminen voi koitua yritykselle hyvin kalliiksi, selviää tuoreesta selvityksestä, jossa verrattiin suuren suomalaisen pörssiyrityksen henkilöstötutkimuksia ja eri yksiköiden kannattavuutta keskenään.

Tulosten perusteella budjettitavoitteistaan jääneet yksiköt menestyivät huonosti myös johtamista koskevissa tuloksissa.

Poikkeuksellisessa selvityksessä arvioitiin myös huonon johtamisen euromääräistä hintaa kyseisessä pörssiyrityksessä. Hinta laskettiin kunkin yksikön budjettitavoitteen ja toteutuman erotuksesta.

Tavoitteistaan jääneiden yksiköiden tavoite oli kyseisessä yrityksessä yhteensä neljä miljoonaa euroa, mutta tulokset jäivät 100 000 euroa miinuksella. Heikon johtamisen hinnaksi tuli siis 4,1 miljoonaa euroa.

”Tämä on poikkileikkaustutkimus, jossa arvioitiin näiden kahden asian yhteyttä. Näkemyksemme mukaan hyvä johtaminen on suoraan yhteydessä tuottavuuteen”, sanoo johtaja Timo Aro työeläkeyhtiö Ilmarisesta, joka toteutti tutkimuksen yhdessä Evalua International -yrityksen kanssa.

Johtamisen laatua arvioitiin erilaisten teemojen mukaan asteikolla yhdestä viiteen. Alle odotusten pärjänneissä yksiköissä näkyi puutteita kaikilla tutkituilla johtamisen alueilla. Niitä olivat muun muassa omaehtoisuuden tukeminen ja palkitseminen.

Huonosti pärjänneiden yksiköiden työntekijät olivat muita tyytymättömämpiä myös esimiesten tapaan kohdella ihmisiä.

Artikkeliin liittyvät

Selvityksen perusteella yksinkertaiset perusasiat ihmisten johtamisessa ovat olennaisia.

”Hyvä johtaminen ei ole mitään rakettitiedettä. Se on ismeistä riippumatonta kunnioittavaa ja oikeudenmukaista”, sanoo Simo Taimela, Evalua Internationalin toimitusjohtaja.

Hyvä johtaminen perustuu selvityksen mukaan siihen, että työntekijät tuntevat omat ja yksikkönsä tavoitteet ja saavat arkista tukea esimieheltään. Myös palautetta pidettiin olennaisena.

Kirkkaiden tavoitteiden lisäksi olennaista on Timo Aron mukaan työn mielekkyys.

”Se tarkoittaa sitä, että ihminen ymmärtää oman työnsä merkityksen yrityksessä ja kokee, että se mitä teen, on tärkeää yritykselle”, Aro sanoo.

Työn mielekkyyteen liittyy myös mahdollisuus tehdä asioita itsenäisesti. Kolmas hyvän johtamisen perusta on yhteisöllisyys.

Selvityksen aineisto kerättiin loppuvuonna 2014. Selvityksen kohteena olleessa pörssiyrityksessä on sittemmin kiinnitetty huomiota johtamiseen laatuun.

”He ovat hyvin voimakkaasti panostaneet esimiestyön kehittämiseen”, Taimela kertoo. Hänen mukaansa kyseinen yritys on henkilötyövaltainen, joten lähiesimiestyön rooli korostuu.

Vastaavia selvityksiä ei ole juuri tehty, sillä vertailukelpoisen aineiston saaminen on vaikeaa, sanoo Simo Taimela.

”Ensin pitää saada luotettavat luvut, joista voidaan laskea. Kyseisen yrityksen kanssa meillä oli riittävä määrä yksiköitä, joista saimme tarkat kannattavuusluvut.”

Suomalaisen johtamistutkimuksen konkarin, dosentti Pauli Juutin mukaan vastaavia selvityksiä ei ole pahemmin tehty muuallakaan maailmassa. Tulokset eivät yllätä Juutia.

”Johtaminen kiteytyy perinteisiin asioihin. Luottamukseen, johon kuuluu oikeudenmukaisuus sekä eettisyyteen, joka tarkoittaa hyvän tekemistä muille. Siitä syntyy hyvä vuorovaikutus.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat