Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sijoittajat rauhallisia Yhdysvaltojen koronnostosta

Talous
 
JONATHAN ERNST / REUTERS
Yhdysvaltojen keskuspankin pääjohtaja Janet Yellen kertoi keskiviikkona historiallisesta rahapolitiikan kiristyksestä.
Yhdysvaltojen keskuspankin pääjohtaja Janet Yellen kertoi keskiviikkona historiallisesta rahapolitiikan kiristyksestä. Kuva: JONATHAN ERNST / REUTERS

Sijoittajat eivät juuri hätkähtäneet Yhdysvaltojen keskuspankin historiallisesta rahapoliitikan kiristyksestä.

Torstai-iltana Suomen aikaa Yhdysvaltojen dollari oli vahvistunut 0,5 prosenttia suhteessa euroon ja osakkeet olivat heikenneet vajaan prosentin Yhdysvalloissa.

Vaimeat reaktiot joutuivat siitä, että keskuspankin keskiviikkona tekemä päätös vastasi täsmälleen sijoittajien odotuksia. Keskuspankki korotti ohjauskorkoaan 0,25 prosenttiyksikköä 0,50 prosenttiin.

Yksinkertaistaen ohjauskorko määrittää sen, millä korolla liikepankit lainaavat toisilleen keskuspankkitalletuksiaan.

Päätös koronnostosta oli historiallinen siksi, että Yhdysvaltojen keskuspankki on viimeksi kiristänyt rahapolitiikkaansa vuonna 2006.

Yhdysvallat on maailman suurin kansantalous ja sen dollari on maailmankaupan tärkein valuutta. Keskuspankki kiristi rahanpolitiikkaansa, koska Yhdysvaltojen talous pääosin tervehtynyt.

Keskuspankin ennusteen mukaan bruttokansantuote kasvaa ensi vuonna 2,4 prosenttia ja työttömyysaste supistuu 4,7 prosenttiin.

Keskuspankin rahapolitiikalla on ajan mittaan laajoja vaikutuksia. Dollarin vahvistumisen suhteessa euroon pitäisi parantaa euroalueen yritysten hintakilpailukykyä kansainvälisessä kaupassa.

Euroalueella keskuspankin rahapolitiikka on päinvastaista kuin Yhdysvalloissa. Euroopan keskuspankki (EKP) on lisännyt rahapoliittista elvytystä ja ohjauskorko on 0,05 prosenttia.

Poikkeustoimillaan EKP pyrkii jouduttamaan euroalueen talouskasvua ja kannustaa liikepankkeja lisäämään lainanantoaan yrityksille ja kotitalouksille. Euroalueen talous ei ole elpynyt läheskään samaa vauhtia kuin Yhdysvaltojen talous.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat