Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maakaasuyhtiö Gasum kokonaan valtiolle – Venäjän Gazprom myi osuutensa 250 miljoonalla

Gasum aikoo panostaa kotimaisen biokaasun tuotantoon sekä nesteytetyn maakaasun LNG:n infrastruktuurin kehittämiseen kaasuverkoston ulkopuolella.

Talous
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Gasumin kaasutankkausasemalla on mahdollista tankata bio-ja maakaasua. Maakaasu on lähes kokonaan metaanista (CH4) koostuva kaasu ja biokaasu on 100 % paikallisesti valmistettua kotimaisista ja uusiutuvista raaka-aineista.
Gasumin kaasutankkausasemalla on mahdollista tankata bio-ja maakaasua. Maakaasu on lähes kokonaan metaanista (CH4) koostuva kaasu ja biokaasu on 100 % paikallisesti valmistettua kotimaisista ja uusiutuvista raaka-aineista. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Maakaasun jakelua ja verkkoa hallitseva Gasum siirtyy kokonaan Suomen valtiolle.

Valtio ostaa venäläisen Gazpromin hallussa olevat Gasumin osakkeet. Gazpromin omistus on 25 prosenttia.

Kauppahinta on 251,3 miljoonaa euroa, kertoo tiedotteessa valtioneuvoston kanslian omistajaohjausyksikön ylijohtaja Eero Heliövaara.

Yksiköstä kerrotaan, että Gasum aikoo kehittää aktiivisesti Suomen kaasumarkkinoita.

Yhtiö aikoo panostaa kotimaisen biokaasun tuotantoon sekä nesteytetyn maakaasun LNG:n infrastruktuurin kehittämiseen kaasuverkoston ulkopuolella. Tämä mahdollistaa kivihiilen ja öljypohjaisten tuotteiden käytön vähentämisen ja korvaamisen kaasulla, joka on vähäpäästöisempi vaihtoehto teollisuudelle, liikenteelle ja sähkön- ja lämmöntuotannolle.

Valtio omistaa Gasumin osakkeet erityistehtäväyhtiö Gasonian kautta.

Edellisen kerran valtio kävi kauppaa Gasumin osakkeilla noin vuosi sitten marraskuussa, kun se osti Fortumin ja saksalainen E.onin osakkeet.

Fortum omisti yhtiöstä 31 prosenttia ja E.on 20 prosenttia. Valtio oli tätä ennen Gasumissa vähemmistöomistajana 24 prosentilla.

Ajatus valtion omistuksen kasvattamisesta kaasuverkossa syntyi, kun E.on ilmoitti halustaan myydä. Myös Fortum lähti mukaan neuvotteluihin.

Valtio oli käytännössä ainoa ostajaehdokas. Omistajuutta rajoittaa se, että kaasuverkko on osa perusinfrastruktuuria ja huoltovarmuutta.

Fortum sai 31 prosentin osuudesta 310 miljoonaa euroa. E.on sai 20 prosentista 200 miljoonaa. Gazpromin saama hinta on linjassa näiden summien kanssa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat