Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Finavian hallitus päätti, että se ei nosta kanteita entistä hallitusta ja johtoa vastaan

Harkinnan kohteena oli Seppo Paatelaisen johtatama hallitus ja Samuli Haapasalon toimitusjohtajakausi. Finavian hallitus teki päätöksen minimimiehityksellä.

Talous
 
Roni Rekomaa
Lennonjohtotorni Helsinki-Vantaan lentokentällä viime helmikuussa.
Lennonjohtotorni Helsinki-Vantaan lentokentällä viime helmikuussa. Kuva: Roni Rekomaa

Valtion lentoasemayhtiön Finavian hallitus päätti perjantaina, että se ei nosta kanteita vuosien 2009-2011 hallitusta ja johtoa vastaan 34 miljoonan euron johdannaistappioista.

Harkinnan kohteena oli Seppo Paatelaisen aikoinaan johtama hallitus ja Samuli Haapasalon toimitusjohtajakausi. Paatelainen on Atrian pitkäaikainen toimitusjohtaja ja Samuli Haapasalo työskenteli ennen toimitusjohtajakauttaan liikenneministeriössä johtajana.

Roni Rekomaa / Lehtikuva
Finavian toimitusjohtaja Samuli Haapasalo.
Finavian toimitusjohtaja Samuli Haapasalo.

Haapasalo sai potkut elokuussa 2011, koska hän ajautui erimielisyyksiin liikenneministeriön kanssa.

Finavian hallitus päätti jo kertaalleen syyskuussa nostaa kanteet, mutta liikenneministeri Anne Bernerin (kesk) väliintulon vuoksi lopullinen päätös lykkääntyi.

Hallitus päätti jatkaa johdannaistappioiden vastuukysymysten selvittelyä. Yhtiö ei ole päässyt pankkien kanssa neuvotteluratkaisuun sopimusten purkamisesta, joten se päätti tehdä asiasta kantelun Finanssivalvonnalle. Virastoa pyydetään tutkimaan, ovatko ei-suojaavia johdannaissopimuksia myyneet pankit toimineet lain ja hyvän pankkitavan mukaisesti.

Johdannaiset myi Finavialle Sampo-pankki, joka toimii nykyisin nimellä Danske Bank.

Vesa Moilanen / Lehtikuva
Seppo Paatelainen
Seppo Paatelainen

Finavia on myös tehnyt tutkimuspyynnön poliisille koskien Finavian ei-suojaavia johdannaissopimuksia tehnyttä kahta entistä työntekijää.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan nykyhallituksessa istuvista kanteiden nostamista kannatti syyskuussa vain Finavian henkilöstöä edustava Carita Pylkäs. Silloinen varapuheenjohtaja ja nykyinen puheenjohtajan tehtäviä hoitava Juha Häkkinen ja entinen liikenne- ja viestintäministeriön kehittämisyksikön päällikkö Mika Mäkilä vastustivat kanteiden nostamista.

Finavian kriisi syveni torstaina, kun yhtiön hallitus kutistui yllättäen kolmihenkiseksi. Hallituksessa vuodesta 2012 istunut Pirkko Salminen jätti yhtiön. Salminen ei halunnut torstaina perustella eroaan.

Salmisen lähtö tapahtui alle kaksi viikkoa sen jälkeen, kun Finavian hallituksen puheenjohtaja Riitta Tiuraniemi oli jättänyt tehtävänsä vastalauseena Bernerille ja muulle omistajaohjaukselle.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk) mielestä valtion lentoasemayhtiön Finavian hallituksen toiminta on riskirajoilla. Berner aikoo pyytää uutta hallituksen puheenjohtajaa Harri Sailasta aloittamaan tehtävässään aikaisemmin kuin oli alun perin sovittu.

"Finavia on merkittävä yhtiö, sillä on merkittävää toimintaa ja merkittävää arvoa. On riskirajoilla pitää yhtiön hallitusta liian pienellä miehityksellä", Berner sanoi torstaina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat