Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU:ssa viimein sopu tietosuojasta – alle 16-vuotiaat eivät voi käyttää somea ilman vanhempien lupaa

Talous
 
Kimmo Mäntylä
Vuodesta 2018 alkaen sovellettava asetus rajoittaa lasten henkilötietojen käsittelyä ilman vanhempien suostumusta.Alle 16-vuotiaat eivät siis voi käyttää esimerkiksi sosiaalisen median palveluja ilman vanhempien lupaa.
Vuodesta 2018 alkaen sovellettava asetus rajoittaa lasten henkilötietojen käsittelyä ilman vanhempien suostumusta.Alle 16-vuotiaat eivät siis voi käyttää esimerkiksi sosiaalisen median palveluja ilman vanhempien lupaa. Kuva: Kimmo Mäntylä
Fakta

Tietosuoja siirtyy nykyaikaan

 EU:n aiempi tietosuojadirektiivi luotiin vuonna 1995. Siihen on perustunut esimerkiksi Suomen henkilötietolaki.

 EU:n tietosuojadirektiivi syntyi siis kolme vuotta ennen Googlen perustamista ja vuosikymmen ennen Facebookia.

 EU:n uuteen tietosuojapakettiin kuuluu yleisesti sovellettavan tietosuoja-asetuksen lisäksi direktiivi, jota lainvalvonta- ja oikeusviranomaiset soveltavat käsitellessään henkilötietoja esimerkiksi rikosten tutkinnassa.

Bryssel

EU:ssa on synnytetty lähes neljän vuoden tiiviin väännön jälkeen sopu uudesta tietosuojauudistuksesta, joka korvaa 20 vuoden takaisen vanhentuneen tietosuojadirektiivin. Uudistuksen sisältö vahvistettiin perjantaina Brysselissä.

Tietosuojan on määrä kasvattaa tavallisten ihmisten luottamusta sähköisiin palveluihin ja panna suuret internetfirmat ja muut yritykset kuriin kovien sanktioiden uhalla.

“Tavallisilla kansalaisilla on nyt oikeus saada tiedot jostain palvelusta, kuten Facebookista, itselleen ja siirtää ne toiseen palveluun”, toteaa neuvotteluihin tiiviisti osallistunut EU-erityisasiantuntija Anu Talus oikeusministeriöstä.

Taluksen mukaan Suomella oli neuvotteluissa erityishuolina muun muassa sukututkimukseen ja biopankkeihin liittyvät huolenaiheet – niitä uudistuksen pelättiin uhkaavan.

Taluksen mukaan Suomi sai haluamansa, ja esimerkiksi sukututkimusta voi jatkossakin harrastaa kuten tähänkin asti.

Paljon huomiota uudistuksessa on kiinnitetty siihen, että vuodesta 2018 alkaen sovellettava asetus rajoittaa lasten henkilötietojen käsittelyä ilman vanhempien suostumusta.

Alle 16-vuotiaat eivät voi käyttää esimerkiksi sosiaalisen median palveluja ilman vanhempien lupaa.

Jos EU-jäsenmaa niin haluaa, ikärajaa voi alentaa alimmilleen 13 vuoteen.

Joitakin globaaleja yrityksiä tietosuojauudistus kauhistuttaa. Sääntöjen rikkomisesta voidaan määrätä sakkoja, jotka voivat olla jopa neljä prosenttia globaalista liikevaihdosta.

Suuria it-jättejä, kuten Googlea ja Applea, edustava Digital Europe toteaa tiedotteessaan, että EU:n lainsäätäjillä on yksityisyydensuojan vaalimisessa unohtunut yritysten tarve pysyä kilpailukykyisinä.

Oikeusministeriön mukaan uudessa tietosuoja-asetuksessa määritellyt rekisteröidyn oikeudet vastaavat suurelta osin nykysääntelyä.

Henkilöllä on jatkossakin oikeus esimerkiksi tarkastaa itseään koskevat tiedot.

Jo nykysääntelyn mukaan henkilöillä on “oikeus tulla unohdetuksi” – rekistereitä pitävien on oikaistava virheelliset tiedot ja poistettava turhat henkilötiedot. Tämä ei koske lakisääteisiä rekistereitä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat