Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uudet Gripen-hävittäjät syntyvät nyt Linköpingin tehtaalla – Saab lobbaa niitä Suomeen

Suomi päättää hävittäjähankinnoistaan vuosien kuluttua. Asekauppiaat ovat jo työssään.

Talous
 
Hävittäjän rakentaminen on parin vuoden työ, yksi kone syntyy 50 000 tunnissa
Hävittäjän rakentaminen on parin vuoden työ, yksi kone syntyy 50 000 tunnissa
Saabin uuden sukupolven Gripen-hävittäjät rakentuvat paraikaa yhtiön tehtailla Ruotsin Linköpingissä. Lähivuosina niitä koetetaan kaupata myös Suomeen, kun Suomi päättää Hornetiensa suorituskyvyn korvaamisesta. Toimittaja: Elina Kervinen HS. Kuvaus: Magnus Laupa. Leikkaus: Esa Syväkuru HS.

Linköping

Hävittäjä rullaa hiljaa liikkeelle kiitotiellä Ruotsin Linköpingissä. Vauhti kiihtyy nopeasti. Sitten vain vedetään hiukan ohjaussauvasta, ja Gripen-kone nousee taivaalle miltei huomaamatta.

Tuossa alla on tuomiokirkko. Ja tuolla kauempana jokin ”lentävä uhka”, kuten käy ilmi tutkakuvasta. ”Haluatko ampua?” kysyy Saabin teknikko Leif Holm ohjaamon laidalta.

Todellisuudessa ei olla ilmassa, vaan hävittäjäsimulaattorissa aseteollisuusyhtiö Saabin 5 000 työntekijän kampuksella. Täällä, parin tunnin ajomatkan päässä Tukholmasta, valmistetaan Gripen-hävittäjää, Ruotsin puolustusteollisuuden suurinta panostusta. Saab haluaa esitellä tiluksiaan, sillä Suomi on tiukasti yhtiön asekauppiaiden kiikarissa. Gripen on näet yksi tarjokkaista, kun Suomi tekee lähivuosina päätöksen käyttöikänsä päähän tulevien Hornet-hävittäjien korvaamisesta.

Kyse on suurista rahoista, alustavien arvioiden mukaan noin 5–10 miljardista eurosta, mikä vastaa Suomen usean vuoden puolustusbudjettia.

”Olemme erittäin tosissamme Suomen hankkeen kanssa”, hehkuttaa Magnus Skogberg, Saabin myyntijohtaja, joka vastaa ruotsalaiskoneiden kaupittelemisesta Suomessa.

Suomi tekee päätöksensä hankinnoista vuoden 2021 tienoilla. Saab on miettinyt Suomen-hankettaan jo pari vuotta pienellä joukolla.

Tärkein työ tapahtuu Linköpingin konehallissa.

Siellä nakutetaan paraikaa niittejä paitsi Gripenin nykymallisien C/D-koneiden runkoihin, myös uusimman sukupolven E-mallin ensimmäisiin koneisiin, jotka voisivat olla vaihtoehto Suomessa. Jokaisen koneen tuotanto kestää 50 000 tuntia, eli kaksi vuotta, kuvailee tuotantojohtaja Hans Häggroth.

”Liki kaikki on käsityötä. Meillä on vain yksi robotti tällä tuotantolinjalla”, hän kehuu.

Uuden koneen erona nykyiseen C/D-malliin on muun muassa, että se on hiukan suurempi, siipien rakenne on erilainen, se voi kantaa enemmän aseita ja polttoainetta ilman ulkoista tankkia. Elektroninen sodankäyntijärjestelmä ja sensoritekniikka ovat uudenlaisia.

Suomessa lähtökohdaksi on asetettu, että Hornetit korvataan niin sanotuilla monitoimihävittäjillä, jotka kykenevät iskemään sekä ilmasta ilmaan että ilmasta maahan. Vaihtoehtoja on käytännössä viisi: Eurofighter-ryhmän Typhoon, ranskalaisen Dassault Aviationin Rafale, yhdysvaltalaisen Boeingin Super Hornet, yhdysvaltalaisen Lockheed Martinin F-35 sekä Saabin Gripen.

Kyse on paitsi koneiden ominaisuuksista, myös rahasta, mahdollisuuksista teolliseen yhteistyöhön sekä siitä, mitä Suomi haluaa viestiä.

Lisäksi on kyse muun muassa JASSM-risteilyohjuksista, joita Suomi on hankkinut Saabin kilpailijalta Lockheed Martinilta. Niiden pitäisi sopia yhteen uusien koneiden kanssa.

”Nykyisin yhdelläkään asiakkaallamme ei ole tätä järjestelmää, mutta ymmärrämme, että se on Suomelle tärkeää. Emme näe, että se olisi ongelma. Olemme tottuneita integroimaan muiden toimittajien järjestelmiä Gripeniin”, Skogberg sanoo.

Prosessissa on lukuisia vaiheita, joista ensimmäinen selvitystyön jälkeinen on juuri alkanut. Puolustusministeriö on vastikään lähettänyt valmistajamaihin niin sanotut tietopyynnöt.

Alkuvaiheessa kerrotaan lähinnä Suomen puolustusjärjestelmän tarpeista. Yhtiöille esitellään esimerkiksi tietynlaisia skenaarioita, ja niitä pyydetään kuvailemaan, miten heidän koneensa vastaisi tilanteeseen.

Lisäksi tiedustellaan yleisiä hinta-arvioita, ei kuitenkaan sitovia, kuvailee työstä vastaava hankekoordinaattori Lauri Puranen puolustusministeriöstä. Varsinaiset tarjouspyynnöt lähetetään näillä näkymin 2018.

Toistaiseksi yhtäkään Saabin uuden mallin konetta ei ole koeteltu markkinoilla. Ensimmäiset E-mallin koneet lähtevät Linköpingistä asiakkaille 2019. Ruotsi on tilannut toistaiseksi 60 uuden mallin konetta. Brasilia päätti puolestaan hankkia 36 kappaletta noin neljällä miljardilla eurolla. Vastineeksi sovittiin laajasta teollisesta yhteistyöstä, muun muassa noin 350 brasilialaisinsinööriä ja lentäjää koulutetaan Linköpingissä.

”Ajoitus Suomen hankkeelle on oikein hyvä. Meillä on kypsä järjestelmä ja ehdottomasti viimeinen kehitys tarjolla”, Skogberg sanoo.

Brasilian lisäksi verraten edullisina pidetyt Gripenit ovat kiinnostaneet muun muassa Itä-Euroopassa. Tällä hetkellä Saab käy keskusteluja muun muassa Kroatiassa ja Slovakiassa.

Norja päätyi korvaamaan F-16-hävittäjänsä yhdysvaltalaisilla F-35 koneilla. Tanska ei ole vielä tehnyt päätöstään. Saab piti onnistumista niin epätodennäköisenä, ettei jättänyt tarjousta. Suomessa ei voitane puhua ennakkosuosikin asemasta.

”Jos nyt valittaisiin jokin muu konetyyppi kuin amerikkalaisvalmisteinen F-35, olisi se poliittinen päätös ja kertoisi, että transatlanttisten suhteiden sijaan tukeudumme vaikkapa Ruotsiin”, kirjoitti puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) aiemmin tänä vuonna blogissaan.

Skogbergin mielestä Saabin etu on muun muassa se, että se on kehitetty nimenomaan pohjoisiin ja Ruotsin lähialueen oloihin. Suomen tilanne on toinen kuin Norjan tai Tanskan muun muassa, koska Suomi ei ole Nato-maa, hän sanoo.

Tilanne on myös toinen kuin edellisellä kierroksella 1990-luvun alussa. ”Suomessa on perinteisesti haluttu ostaa koeteltuja järjestelmiä, ja silloin olimme vasta kehityksemme alussa toisin kuin nyt, nyt Gripen on kehittynyt järjestelmä. Silloisessa maailmantilanteessa haluttiin ehkä myös historiaa ajatellen antaa signaali ostamalla amerikkalainen järjestelmä.”

Suomi ja Ruotsi lisäävät jatkuvasti puolustusyhteistyötään. ”Lähtökohta on, että meidän on saatava puolustusjärjestelmäämme parhaiten sopeutuva kone. Ei voi olla niin, että Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyö perustuu siihen, että pitää ostaa ruotsalaiset lentokoneet”, sanoo hankekoordinaattori Puranen.

Korjaus: Bensiini muutettu polttoaineeksi. Kone käyttää polttoaineenaan kerosiinia.

Magnus Laupa
Testilentäjä André Brännström Saab JAS 39 Gripen -hävittäjän äärellä Linköpingin konehallissa.
Testilentäjä André Brännström Saab JAS 39 Gripen -hävittäjän äärellä Linköpingin konehallissa.
Magnus Laupa
”Olemme erittäin tosissamme Suomen hankkeen kanssa”, Saabin Gripen-hävittäjien myyntijohtaja Magnus Skogberg sanoo.
”Olemme erittäin tosissamme Suomen hankkeen kanssa”, Saabin Gripen-hävittäjien myyntijohtaja Magnus Skogberg sanoo.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat