Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nettijulkkis pidätettiin petoksesta epäiltynä

Talous
 
LUCAS JACKSON
Sijoitushuijauksista epäilty Martin Shkreli poistui oikeudesta New Yorkissa torstaina.
Sijoitushuijauksista epäilty Martin Shkreli poistui oikeudesta New Yorkissa torstaina. Kuva: LUCAS JACKSON

Yhdysvaltalaisen lääkealan liikemiehen Martin Shkrelin, 32, ympärillä pyörivät kohut huipentuivat torstaina, kun hänet pidätettiin epäiltynä miljoonien eurojen sijoitushuijauksesta.

Shkreli tuli tunnetuksi omistamansa aids-lääkkeen hurjasta hinnankorotuksesta. Nyt hänen epäillään johtaneen sijoittajia harhaan ja kavaltaneen rahaa aiemmin johtamastaan lääkeyrityksestä.

Syytteiden mukaan Shkreli kertoi suurimmalle sijoittajalleen vuonna 2010, että hänen pääomasijoitusrahastollaan oli varoja 35 miljoonaa dollaria, vaikka rahastolla oli todellisuudessa tileillään vain 700 dollaria.

Huijausten aiheuttamat menetykset ovat syytteiden mukaan yli 11 miljoonaa dollaria eli runsaat 10 miljoonaa euroa. Shkreli on kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin.

Shkreli nousi vihatuksi internet-julkkikseksi syyskuussa, kun hänen johtamansa yritys Turing Pharmaceuticals osti Daraprim-nimisen aids-lääkkeen ja nosti hinnan Yhdysvalloissa yli 50-kertaiseksi.

Tapaus ei ollut ainutlaatuinen, mutta Shkrelin käytös nostatti verkossa myrskyn. Hän vastasi arvosteluun muun muassa siteeraamalla rap-artisti Eminemin lyriikoita.

Sittemmin hän on pilkannut yhdysvaltalaista presidenttiehdokasta Bernie Sandersia ja lehtitietojen mukaan ostanut huutokaupasta kahdella miljoonalla dollarilla rap-yhtye Wu-Tang Clanin uusimman albumin, jota on tehty vain yksi kappale.

Shkreliä syytetään kolmesta toisiinsa liittyvästä huijauksesta vuosina 2009–2014.

Shkrelin sijoitusrahasto MSMB Capital onnistui menettämään kaikki rahansa, mutta Shkreli ei kertonut tätä sijoittajilleen. Hän perusti myös MSMB Healthcare -nimisen rahaston, jonka sijoittajille hän niin ikään antoi syytteiden mukaan väärää tietoa.

Lisäksi hänen epäillään käyttäneen rahastoja hyväkseen, kun hän siirsi johtamastaan Retrophin-lääkeyhtiöstä luvatta varoja itselleen.

Jos Shkreli todetaan syylliseksi, häntä voi odottaa jopa 20 vuoden vankeustuomio.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat