Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mies joka mullisti taloustieteen

Talous
 

Robert Solow’ta voi hyvällä syyllä kutsua yhdeksi viime vuosisadan merkittävimmistä taloustieteilijöistä.

Nyt 91-vuotias Solow tunnetaan erityisesti vuonna 1956 kehitetystä teoriasta, jonka mukaan talouskasvun suurin moottori on teknologinen kehitys. Solow on palkittu teoriastaan taloustieteen Nobelilla.

Solow’n suurin panos yhteiskuntatieteelle saattaa kuitenkin olla se tapa, jolla hän teki tutkimusta. Yhdessä edesmenneen ystävänsä, nobelisti Paul Samuelsonin (1915–2009) kanssa Solow oli tekemässä taloustieteestä tiedettä 1950-luvulla. He kehittivät tieteenalaa pitkälti kuvailevista ja epätäsmällisistä kertomuksista kohti matemaattista mallinnusta, joka mahdollisti talouden huomattavasti tarkemman kuvaamisen.

”Lueskelin muutama vuosi sitten vanhoja oppikirjojani Harvardista 1940-luvulta. Ne eroavat käsittämättömän paljon kirjoista, joita kuka tahansa taloustiedettä nykyään Helsingissä opiskeleva lukee. Minä ja Paul olimme osa tätä vallankumousta, mutta emme ainoita.”

Solow’sta tuli taloustieteilijä tavallaan sattumalta.

”Olin kolme vuotta sodassa. Ennen liittymistäni armeijaan kävin muutaman taloustieteen kurssin, mutta opintoni olivat vielä täysin auki,” Solow muistelee puhelimitse.

”Palattuani koulun penkille minulla ei ollut mitään erityistä halua opiskella taloustiedettä, mutta vaimoni oli tehnyt niin. Hän sanoi: se on mielenkiintoista ja olisit siinä varmaan hyvä, kokeile.”

Solow kokeili ja päätyi MIT:n yliopistoon, johon oli perustettu taloustieteellinen tiedekunta.

”Se ei ollut häppöinen, meidän piti opettaa perusteita insinööreille. Mutta aloimme Paulin kanssa kehittää laitosta.”

Solow kiusaantuu joutuessaan pohtimaan omaa perintöään.

”On varmasti totta, että hyvällä tuurilla onnistuin kehittämään talouskasvusta hyödyllisen teorian”, hän aloittaa.

Kaikista ylpein Solow on kuitenkin siitä, mitä hän ja Samuelson onnistuivat rakentamaan MIT:ssä. Insinööriopisto nousi taloustieteellisen tutkimuksen jättiläiseksi. Solow ja Samuelson loivat uuskeynesiläisen koulukunnan, johon lähes jokainen ekonomisti nykyään kuuluu.

Solow’n oppilaita ovat olleet niin Pentti Kouri, Euroopan keskuspankin pääjohtaja Mario Draghi kuin Yhdysvaltain keskuspankin entinen pääjohtaja Ben Bernanke. Sekä esimerkiksi taloustieteen nobelistit Paul Krugman, Joseph Stiglitz, George Akerlof ja Peter Diamond.

”Mielestäni tein itsestäni aika hyödyllisen opettajana”, Solow kiteyttää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat