Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kitulias kasvu tai digitaalinen vallankumous – taloustieteen nobelisti pohtii Suomen hyvinvointivaltion tulevaisuutta

Robert Solow taisteli Euroopassa natseja vastaan. Sitten hän palasi kotiin ja selvitti, mistä talouskasvu syntyy. Nyt 91-vuotias ekonomisti pohtii, pelastaako digitalisaatio Suomen heikon kasvun kuopasta.

Talous
 
Donna Coveney / MIT
Robert Solow toimistossaan MIT:n yliopistossa Yhdysvaltojen Cam bridgessa, jossa hän työskenteli yli 46 vuotta. Kuva on otettu 2000-luvun alussa.
Robert Solow toimistossaan MIT:n yliopistossa Yhdysvaltojen Cam bridgessa, jossa hän työskenteli yli 46 vuotta. Kuva on otettu 2000-luvun alussa. Kuva: Donna Coveney / MIT
Kuka?

Robert Solow

 Yksi 1900-luvun merkittävimmistä taloustieteilijöistä. Syntyi New Yorkissa Yhdysvalloissa 23.8.1924.

 Vietti kolme vuotta Pohjois-Afrikassa ja Italiassa toisessa maailmansodassa. Väitteli sodan jälkeen taloustieteen tohtoriksi Harvardista.

 Kehitti 1950-luvulla vallankumouksellisen teorian siitä, miten talouskasvu syntyy. Voitti taloustieteen Nobel-palkinnon vuonna 1987.

 Työskennellyt MIT-yliopistossa vuodesta 1949 lähtien. Taloustieteen professori vuodesta 1958 ja emeritusprofessori vuodesta 1995.

 Toiminut muun muassa Yhdysvaltain presidenttien John F. Kennedyn sekä Lyndon B. Johnsonin taloudellisena neuvonantajana.

Vuonna 1945 nuori amerikkalainen mies nimeltä Robert Solow palasi kotiin Euroopasta. Hän oli viettänyt kolme vuotta taistellen liittoutuneiden riveissä natsi-Saksaa vastaan.

Solow päätyi puolivahingossa opiskelemaan taloustiedettä ja osoitti siinä poikkeuksellista lahjakkuutta. Pian seurasi apulaisprofessuuri MIT:n yliopistosta.

Sitten, vuonna 1956, Solow kehitti mullistavan teorian talouskasvusta. Teorian mukaan talouskasvu syntyy pitkällä aikavälillä kahdesta asiasta: teknologisen kehityksen luomasta tuottavuudesta sekä työvoiman kasvusta.

Tuottavuus, eli työtuntia kohden tuotettujen palvelujen ja tuotteiden arvo, on kansantalouden moottoreista ylivoimaisesti tärkein. Solow siis auttoi maailmaa ymmärtämään, miten merkittävää teknologinen kehitys on ihmiskunnan hyvinvoinnille.

Solow’n teoria pätee yhä, ja sen valossa suomalaisen hyvinvointivaltion tulevaisuus on hyvin haastava.

Suomen ainoa keino välttää pitkä kituliaan kasvun tie näyttää olevan digitalisaatiosta syntyvä uusi teollinen vallankumous.

Mutta mitä ajattelee Solow itse, yli puoli vuosisataa sen jälkeen, kun hän kehitti teoriansa?

Heikki Saukkomaa
Robert Solow.
Robert Solow.

91-vuotias taloustieteen jättiläinen on luvannut kertoa HS:lle, uskooko hän digitalisaation olevan uusi polttomoottori, höyrykone tai sähkö. Ennen sitä on kuitenkin syytä alleviivata, mistä Suomen talouden pitkän aikavälin ongelmissa on kyse.

Työvoiman kasvu on aiemmin huolehtinut riittävästä talouskasvusta. Nyt suuret ikäluokat eläköityvät. Työikäinen väestö tulee supistumaan yhä nopeammin.

Samalla tuottavuuskehitys on heikentynyt viime vuosina länsimaissa dramaattisesti. Yritykset kykenevät siis lisäämään entistä hitaampaan tahtiin sellaisia tuotteita, joita asiakkaat arvostavat.

Kun sekä työvoima että tuottavuuskasvu supistuvat samaan aikaan, on käsillä Solow’n teorian mukaisesti tilanne, jossa talouskasvu on hyvin heikkoa. Ennustelaitokset arvioivatkin Suomen kasvun hidastuvan seuraavan kahdenkymmenen vuoden aikana vain noin prosenttiin.

Se tarkoittaa entistä pienempiä verotuloja sekä suurempia vaikeuksia ylläpitää nykyisen kaltaista hyvinvointivaltiota.

Työvoiman kasvattaminen on tärkeää. Mutta koska Suomeen mahtuu vain rajallinen määrä ihmisiä, on ainoa poispääsy hitaan kasvun kuopasta tuottavuuden parannus.

Monelle asiantuntijalle se tarkoittaa digitalisaatiota, eli esimerkiksi pilvipalveluja, robotiikkaa, teollista internetiä ja muita innovaatioita.

Jos digitalisaatio osoittautuu aiempien teknologisten vallankumousten veroiseksi, se voisi Suomen Pankin ekonomistin Juha Itkosen mukaan kiihdyttää Suomen talouskasvun jopa neljään prosenttiin.

Ekonomistit ovat väitelleet asiasta kiivaasti. MIT:n professorit Erik Brynjolfsson ja Andrew McAfee esittävät tuoreessa kirjassaan The Second Machine Age (Toinen koneaika), että edessä on uusi teollinen vallankumous.

Northwesternin yliopiston professori Robert Gordon taas uskoo, että tietotekniikan vallankumous on jo nähty: se alkoi 1960-luvulla ja saavutti huippunsa vuosituhannen vaihteen it-kuplan tienoilla. 2000-luvulla innovaatiot ovat Gordonin mukaan lähinnä liittyneet viihteeseen ja tehneet laitteista pienempiä. Koko talouden tuottavuus ei ole kuitenkaan enää juuri kasvanut.

Solow vastaa puhelimeen kesämökiltään, Martha’s Vineyardin saarelta Massachusettsin osavaltiosta Yhdysvalloista.

”Olemme länsimaissa eläneet viime vuodet aikaa, jolloin tuottavuuskasvu on hidastunut dramaattisesti”, Solow aloittaa ja pahoittelee heti huonoa kuuloaan.

”Gordonin mukaan se kertoo siitä, että suurten innovaatioiden aika on ohi. Hän uskoo, ettei seuraavan neljänkymmenen vuoden aikana mikään, mitä kehitämme, tule vastaamaan höyrykoneen kaltaisia keksintöjä.”

Solow sanoo ymmärtävänsä niitä, jotka povaavat uutta teollista vallankumousta.

Kehitys esimerkiksi viestintäteknologiassa on ollut hänen mielestään hämmästyttävää: ”Se laskentavoima, joka nyt mahtuu taskuun, olisi opiskeluaikoinani vienyt kokonaisen kellarikerroksen Harvardin yliopistossa.”

Solow kertoo silti kallistuvansa gordonilaisen näkemyksen puolelle. Hän selittää: Ne, jotka uskovat tuottavuuskasvun kiihtymiseen, viittaavat juuri älypuhelimiin, robottiautoihin, ”esineiden internetiin”, 3d-tulostukseen ja muihin viime vuosien ihmeellisiin keksintöihin.

”Mielestäni tämä argumentti kuitenkin sekoittaa innovaatioiden nerokkuuden ja niiden taloudellisen merkityksen.”

Solow tietää, mistä puhuu.

Kehittäessään vallankumouksellisen teoriansa talouskasvusta vuonna 1956 hän oli 32-vuotias MIT:n tutkija. Sittemmin Solow’sta tuli yksi Yhdysvaltain presidentin John F. Kennedyn keskeisistä neuvonantajista.

Hän näki sodanjälkeisen huiman muutoksen läheltä. Teknologia kehittyi valtavin harppauksin. Ihminen kävi kuussa. Internet ja tietokone keksittiin. Tuottavuuden ja elintason kasvu oli rajua.

Kun Solow katsoo nyt ympärilleen, hänen on vaikea nähdä toisintoa tästä ”kapitalismin kulta-ajasta”.

Hehkutuksesta huolimatta kukaan ei ole Solow’n mukaan kyennyt vakuuttavasti näyttämään, millä perusteella 2000-luvun jälkeiset innovaatiot löisivät suuren kipinän talouskasvulle.

Kipinää ei löydy ainakaan tilastoista.

Brynjolfsson ja McAfee tosin väittävät, että talouskasvun mittauksessa ei oteta huomioon sitä valtavaa näkymätöntä lisäarvoa, jota uudet keksinnöt ja internetin kautta miljardien ihmisten käsillä olevat palvelut tuottavat.

Solow’n mukaan tässä ei ole mitään uutta, sillä myös aiemmat keksinnöt ovat luoneet talouteen valtavasti lisäarvoa, joka ei ole ollut suoraan mitattavissa. Esimerkiksi 1940-luvun lopulla kehitetty moderni pesukone vapautti naiset työelämään, mikä mullisti yhteiskuntia.

Tulevaisuuden arvioiminen on niin hankalaa, että se tekee Solow’n olon epämukavaksi. Hän ei kuitenkaan ole vakuuttunut tuottavuusloikasta. Gordonin väite pitkästä kituliaan kasvun ajasta on Solow’n mukaan siis otettava hyvin vakavasti.

”Niin tulee käymään, jos tuottavuuskasvu ei kiihdy. Tiedämme, että tuottavuus on ollut talouskasvun tärkein lähde teollisesta vallankumouksesta lähtien. Ja tuottavuus taas on syntynyt teknologisista ja tuotannollisista innovaatioista.”

Talouskasvun hidastuminen tarkoittaa rikkaille maille ongelmia, koska ne on rakennettu suuremman toimeliaisuuden varaan. Ei suomalainen hyvinvointivaltio silti mihinkään katoa, Solow sanoo.

”Jos suomalaisten elintaso kasvaa vuodessa 0,5 prosenttia 2,5 prosentin sijaan, se vaatii totta kai mukautumista. Mutta kyseessä ei silti ole mikään perustavanlaatuinen tragedia.”

Solow muistuttaa, että valtaosa maailman maista nostaisi elintasoaan räjähdysmäisesti päästessään Suomen kaltaisten maiden teknologiselle tasolle.

”Maapallolla on noin viisi miljardia ihmistä, jotka painivat aivan eri haasteiden kanssa. He haluavat päästä edes lähelle meitä”, taloustieteilijä sanoo.

”Se on hyvä pitää mielessä, kun voivottelemme uusien innovaatioiden kyvyttömyyttä kiihdyttää rikkaita maita kasvuun.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat