Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Berner: Suomen pakko vapauttaa kuljetukset

Vastatoimena Suomi kaavailee kiristyviä rengasvaatimuksia ja tienkäyttömaksuja.

Talous
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Ministeri Anne Berner huomauttaa, että kuljetusten avaaminen ulkomaiselle kilpailulle myös sujuvoittaa kuljetuksia ja laskee kustannuksia.
Ministeri Anne Berner huomauttaa, että kuljetusten avaaminen ulkomaiselle kilpailulle myös sujuvoittaa kuljetuksia ja laskee kustannuksia. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Tästä on kyse

Hallitus vapauttaa kuljetusalan kilpailun

 Hallitus esittää, että EU:n vaatimuksesta Suomen lainsäädännöstä lopetettaisiin kansallisten yritysten suojelu kuljetusalalla.

 Kun laki tulee voimaan ensi vuonna, esimerkiksi virolaiset ja puolalaiset kuljetusyritykset olisivat vapaita hoitamaan kuljetuksia Suomessa.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk) sanoo ymmärtävänsä huolen, jota kuljetustyöntekijät ja -yritykset tuntevat, kun hallitus on vapauttamassa kotimaankuljetuksia ulkomaiselle kilpailulle.

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT arvostelee, että vapautus on kuolinisku suomalaiselle kuljetuselinkeinolle ja vie suomalaiset raskaan liikenteen kuljettajat työttömien armeijaan.

Myös Autoliikenteen työnantajaliitto on huolissaan kilpailun vapauttamisesta. Siellä lasketaan, että Suomi menettäisi runsaasti verotuloja. Verotulot supistuisivat, kun kuljetusyritysten liiketoiminta pienenisi ja kuljettajia joutuisi työttömiksi.

Suomalaisten kuljetusyritysten pelätään päätyvään konkurssiin, kun itäisistä EU-maista pienempien kustannusten kuljetusyritykset tarjoavat palveluja edullisempaan hintaan.

Anne Berner kuitenkin rauhoittelee pahimpia pelkoja, sillä vastatoimet vapautuksen haittojen lieventämiseksi ovat jo pitkällä. Lisäksi hän huomauttaa, ettei hän itse eikä hallitus haluaisi ajaa kuljetusten vapautusta, mutta EU-lainsäädäntö pakottaa siihen.

”Komissio ei hyväksy Suomen tapaa rajoittaa ulkomaisten yritysten kuljetuksia Suomessa ja on haastanut Suomen siksi EU-tuomioistuimeen.”

Bernerin mukaan laajan selvityksen nojalla on päädytty siihen, ettei Suomella on tässä kiistassa mahdollisuutta menestyä komissiota vastaan.

Kiistassa on kyse niin sanotusta kabotaasista. Tavaraliikenteessä kabotaasi tarkoittaa valtion sisäistä kuljetusta ajoneuvolla, joka on rekisteröity vieraassa maassa. EU-säädökset sallivat kabotaasin EU- ja Eta-valtioiden ajoneuvoille.

Suomessa ulkomaisten kuljetusyritysten toimintaa rajoitetaan nykyään varsin tuntuvasti siten, että ulkomaille rekisteröidylle ajoneuvolle sallitaan enintään kymmenen kuljetusta kolmen kuukauden aikana. Jokainen kuorman purkutapahtuma lasketaan kuljetukseksi.

Berner kertoo, että EU-säädösten edellyttämän vapautuksen jälkeenkin jäisi rajoituksia. Vastaisuudessa raja olisi kolme kuljetusta seitsemässä päivässä samalla autolla.

Berner huomauttaa, ettei kaikkia rajoituksia toki lievennettäisi. Ulkomailta Suomen satamiin tavaraa tuovien ulkomaisten ajoneuvojen kulkua rajoitetaan vastakin. Suomalaissatamiin tavaraa tuovat ulkomaiset kuorma-autot joutuvat purkamaan lastinsa jonnekin lähelle. Maan läpi kulkevalle transitoliikenteelle tällaista rajoitusta ei tietenkään ole.

Berner painottaa, että pitkin syksyä on valmisteltu toimia, joilla voidaan torjua kuljetusten vapautumisesta koituvia haittoja. Hän huomauttaa, että vapautumisen tuoma kuljetusten sujuvoituminen ja kuljetuskustannusten halpeneminen toisaalta hyödyttävät laajasti elinkeinotoimintaa eli niitä, jotka maksavat kuljetuksista.

Yksi kaavailluista vastatoimista on kuljetusajoneuvoilta kannettava tienkäyttömaksu. Suomalaisille maksu palautettaisiin, mutta ei ulkomaalaisille. Perusteena olisi, että myös ulkomaisten suomalaisia teitä kuluttavien kuorma-autojen olisi osallistuttava suomalaisten teiden ylläpidon kustannuksiin.

Suomalaisyrityksille vinjettimaksu voidaan palauttaa, koska ne maksavat veroja monin muin tavoin Suomeen ja siten infrastruktuurin ylläpitoon.

Toinen viritelty vastatoimi on rengasvaatimusten kiristäminen. Tämän toimen tarkoituksena olisi ennen kaikkea varmistaa, etteivät ulkomaiset ajoneuvot vaaranna liikenneturvallisuutta.

On myös varoiteltu, että ulkomaisten kuljetusyritysten tulo lisäisi riskiä lakisääteisten maksujen ja verojen välttämiseen. Berner sanoo, että tähän voidaan vastata valvontaa tehostamalla. Näitäkin toimia on suunniteltu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat