Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto: Lääkkeiden hinnat kuriin apteekkikilpailun vapauttamisella

Talous
 
Pete Aarre-Ahtio
Sääntelyn seurauksena apteekit ovat yleensä erittäin kannattavia yrityksiä, jotka eivät kuitenkaan joudu toimimaan normaalille kilpailulle alttiina.
Sääntelyn seurauksena apteekit ovat yleensä erittäin kannattavia yrityksiä, jotka eivät kuitenkaan joudu toimimaan normaalille kilpailulle alttiina. Kuva: Pete Aarre-Ahtio

Kilpailu- ja kuluttajavirasto kannattaa apteekkialan kilpailun vapauttamista. Erikoistutkija Sari Valliluoto kirjoittaa blogissaan, että lääkkeiden tukkuhinnat, joilla apteekit ostavat lääkkeet, ovat Suomessa EU-valtioiden halvimpia, mutta kuluttajien lääkkeistä maksamat vähittäismyyntihinnat ovat vertailussa muihin EU-valtioihin korkeimpien joukossa.

Asia korjaantuisi Valliluodon mielestä, jos lääkkeiden minimihintojen asettamisesta luovuttaisiin ja apteekkien määrän rajoitukset purettaisiin. Hän asettuu näin tukemaan kansanedustaja Antero Vartian (vihr) asiasta runsas viikko sitten tekemää aloitetta.

Viranomaiset määräävät Suomessa lääkkeiden minimihinnat sen mukaan, että syrjäseuduillakin toimivien apteekkien on kannattavaa toimia. Fimea määrittelee myös kuinka monta apteekkia ja millä paikoilla Suomessa saa toimia.

Sääntelyn seurauksena apteekit ovat yleensä erittäin kannattavia yrityksiä, jotka eivät kuitenkaan joudu toimimaan normaalille kilpailulle alttiina.

Valliluodon mukaan yhteiskunta korvaa 1,3 miljardia euroa vuotuisista noin kahden miljardin euron lääkekustannuksista lääkekorvausjärjestelmän kautta.

”On vahvoja viitteitä siitä, että lääkkeiden vähittäismyynnin nykysääntely ei ole tarkoituksenmukaista tai oikein mitoitettua: se estää apteekkialalla elinkeinotoiminnalle ominaisten markkinamekanismien toiminnan ja kilpailun mukanaan tuomat hyödyt”, Valliluoto kirjoittaa.

Hänen mielestään apteekkien määrän sääntely on tarpeeton alalle tulon este. Jos apteekin perustaminen vapautettaisiin muiden muassa Ruotsin ja Norjan tapaa, alalle tulisi lisää kilpailua.

”Jotta lääketurvallisuuden korkea taso saadaan turvattua myös tulevaisuudessa, tulisi apteekkitoiminnan luvanvaraisuuden säilyä ja apteekkiluvan voisivat jatkossakin saada vain hakijat, jotka täyttäisivät laissa säädetyt edellytykset.”

Valliluodon mielestä riittäisi, että lääkkeille asetettaisiin enimmäishinta. Sen rajoissa apteekit voisivat vapaasti kilpailla hinnoilla.

”Nykyinen lainsäädäntö määrää kuluttajien lääkkeestä maksaman hinnan ja apteekki saa yksinoikeutensa turvaamana katteen, joka on kilpailtua tasoa korkeampi”, Valliluoto kirjoittaa.

Hänen mukaansa apteekkitoiminnan harjoittaminen myös harvaanasutuilla alueilla on Fimean selvityksen mukaan pääsääntöisesti kannattavaa.

”Joten apteekkipalveluiden saatavuuden heikkenemistä kilpailun lisääntyessä ei voida pitää todennäköisenä.”

Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä päätyi viime tammikuussa suosittamaan apteekkijärjestelmän säilyttämistä ennallaan. Työryhmä käytännössä sivuuttii Kilpailu- ja kuluttajaviraston näkökohdat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat