Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jättimäiset työmaat piristävät taloutta – tässä ovat Suomen suurimmat rakennuskohteet

Rakennusprojektit Redi ja Tripla Helsingissä kuuluvat Suomen suurimpiin työmaihin.

Talous
 
Laura Oja
Kalasataman kauppakeskus ja asuntoalue Redi. Kustannusarvio miljardi euroa, työmaan kesto 2015–2023, työntekijöitä enimmillään tuhat.
Kalasataman kauppakeskus ja asuntoalue Redi. Kustannusarvio miljardi euroa, työmaan kesto 2015–2023, työntekijöitä enimmillään tuhat. Kuva: Laura Oja

Ankeista taloudellisista ajoista huolimatta Suomessa on meneillään isoja investointeja.

Viime tiistaina öljynjalostusyhtiö Neste kertoi aloittavansa 400 miljoonan euron voimalan rakentamisen Porvooseen. Torstaina puolestaan metallinjalostaja Boliden ilmoitti sijoittavansa 90 miljoonaa euroa Harjavallan rikkihappotehtaaseen.

Muitakin suuria hankkeita on menossa. HS listasi muutamia näkyvimpiä käynnissä olevia työmaita.

Helsingin rakennuskohteet Redi ja ja Tripla

Isoimpien rakennushankkeiden listalla talonrakennuskohteet eivät yleensä ole kärjessä, mutta nyt Helsingissä on meneillään kaksi sellaista, Kalasataman Redi-keskus ja Keski-Pasilan Tripla.

Helsingin kaupunki on halunnut hoitaa kummatkin hankkeet keskitetysti, isoina kokonaisuuksina, koska sijainti on poikkeuksellinen.

Kumpikin kohde sijaitsee raiteiden vieressä. Alueiden veturiksi rakennetaan ensin suuri kauppakeskus. Asunnot, hotellit, toimistot ja muut rakennukset tehdään kauppakeskusten ympärille.

Helsinki kutsuu toteuttamistapaa kumppanuuskaavoitukseksi. Ensin hankkeesta järjestetään kilpailu, ja asemakaava tehdään sen jälkeen voittajan ehdotuksen pohjalta.

Kalasataman hankkeen sai hoitaakseen rakennusliike SRV, Pasilan voittaja oli YIT.

Helsingin puolelta Triplan rakentamista valvova projektinjohtaja Niina Puumalainen sanoo, että Redi ja Tripla ovat toteutustavaltaan poikkeuksia. Yleensä Helsinki pilkkoo kohteet pienempiin osiin.

”Keskitetyissä kohteissa on ongelma, että pienet tekijät putoavat pois. Niistä selviävät vain isoimmat yritykset”, Puumalainen toteaa.

Helsingin länsiosan Jätkäsaari tehdään toisella tavalla, koska sinne ei ole raideyhteyttä. Rakennuttajilla ei ole kaupallista kiinnostusta ison kauppakeskuksen tekemiseen.

Investointikuluilla mitaten Redi ja Tripla ovat suunnilleen samanarvoisia kohteita. Sekä SRV että YIT puhuvat noin miljardin euron hankkeesta. Se on tavoite, joka voi jäädä vajaaksi.

Kumpaankin on luvassa suuri kauppakeskus, raideliikenneasema, hotelli ja asuntoja. SRV:n Rediin tulee enemmän asuntoja, mutta Triplaan vastaavasti isompi liikennekeskus ja myös kongressikeskus.

SRV mainostaa Rediä superlatiivein. Se on ”Suomen ensimmäinen tornitaloalue”, jonne tulee ”Suomen korkein asuinrakennus” (132 metriä).

Kauppakeskuksen katolle tulee ”Esplanadin puiston kokoinen” viheralue. ”Ainoana maailmassa” kauppakeskukseen pääsee sisälle metrolla. Pysäköintipaikkoja rakennetaan autoille 2 000 ja pyörille 3 000.

SRV ei kanna riskiä yksin, vaan kauppakeskuksen rakennuttavassa yhteisyrityksessä ovat sen lisäksi sijoittajina Ilmarinen, OP-ryhmä ja Lähi-Tapiola. Ilman kumppaneita SRV tekee kahdeksan tornitaloa asunnoille ja hotellille.

Triplaan tulevat samanlaisella mallilla YIT:n lisäksi Etera, Onvest, Fennia ja Henki-Fennia. Koska kumpaankin tulee jättimäinen Kamppia suurempi kauppakeskus, kiinteistösijoittajat pitävät Triplaa ja Rediä kilpailijoina läheisyyden takia.

Helsingin kaupunki ja SRV ovat sopineet, että Redin kauppakeskuksen ja kahdeksan tornitalon kokonaisuuden on oltava valmiina vuonna 2023, enimmillään 50 miljoonan euron sopimussakon uhalla. Samantyyppinen sopimus velvoittaa YIT:tä.

Äänekosken sellutehdas
Lauri Rotko
Äänekosken biotuotetehdas. Kustannus 1,2 miljardia euroa, työmaan kesto 2015–2018, työntekijöitä enimmillään 2 500.
Äänekosken biotuotetehdas. Kustannus 1,2 miljardia euroa, työmaan kesto 2015–2018, työntekijöitä enimmillään 2 500.

Keski-Suomi sai kollektiivisen lottovoiton, kun Metsä Fibre päätti rakentaa 1,2 miljardin euron modernin sellutehtaan Äänekoskelle nykyisen sellutehtaan alueelle.

Superlatiivit liittyvät tähänkin laitokseen. Rakennuttajansa mukaan se on ”metsäteollisuuden historian suurin investointi Suomessa” ja ”maailman ensimmäinen uuden sukupolven biotuotetehdas”.

Yhtiö kertoo rahoittavansa kustannuksista 40 prosenttia omalla rahalla ja loput velkarahalla. Valtio antaa suoraa investointitukea 32 miljoonaa euroa. Rauta- ja maantieyhteyksiä valtio parantaa lisäksi noin sadalla miljoonalla eurolla.

Kaupunkirakennushankkeisiin verrattuna sellutehdas on selkeäpiirteinen. Rakentaminen kestää vain 2,5 vuotta. Sen työllistävä vaikutus on 6 000 henkilötyövuotta, enimmillään paikalla on kerralla 2 500 työntekijää.

Moottoritie Hamina–Vaalimaa
Juha Metso
Moottoritie Hamina–Vaalimaa. Kustannusarvio 380 miljoonaa euroa, työmaan kesto 2015–2018.
Moottoritie Hamina–Vaalimaa. Kustannusarvio 380 miljoonaa euroa, työmaan kesto 2015–2018.

Julkisen sektorin liikenneväylähankkeista merkittävin on menossa Kaakkois-Suomessa, jossa rakennetaan 32 kilometrin moottoritien pätkää Haminan ja Vaalimaan välillä.

Osuus on viimeisenä valmistuva etappi E18-moottoritiessä Turusta Helsingin kautta Venäjän rajalle. Sen rakentaminen vie kaikkineen noin 60 vuotta. Helsingin–Lohjanharjun väli valmistui 1960-luvulla, ja Turku–Paimio-osuus saatiin valmiiksi 1997.

Haminassa YIT Rakennus aloitti työt viime kesänä, ja valmista pitäisi olla keväällä 2018.

Liikennevirasto kertoo hinnaksi 380 miljoonaa euroa. Se sisältää kunnossapidon ja rahoituskulut.

Rahoitus tapahtuu elinkaarimallilla, jossa valtion Liikennevirasto kilpailuttaa sijoittajat.

Hamina–Vaalimaa-osuuden rahoituksen hoitaa 20 vuoden sopimuksella kansainvälinen yksityinen infrahankkeiden rahoittaja Meridiam. Sen johtokunnassa ovat Saksan entinen ulkoministeri Joschka Fischer ja Natosta tuttu eläkeläinen, amerikkalainen kenraali Wesley Clark. Suomen valtiolle tieosuus siirtyy vuonna 2034.

Muita tiehankkeita valtiolla on menossa noin 700 miljoonan euron arvosta. Tampereen rantaväylä ja Kehä III:n liittymä Vantaalla lentoaseman lähellä ovat niistä isoimmat.

Olkiluodon ydinvoimala

Tunnetuin ja kallein käynnissä oleva työmaa on ranskalaisen Arevan urakoima Olkiluodon ydinvoimalan kolmosreaktori.

Sen työmaavahvuus on nyt yli 2 000 henkeä. Vilkastuminen kertoo Arevan halusta saada laitos käyttöön vuonna 2018, viime lupausten mukaisesti.

Arevan työmaan ohella Olkiluoto on myös Teollisuuden Voimalle TVO:lle jatkuva investointikohde. Vuosittain TVO on laittanut vanhempien reaktoreiden ajanmukaistamiseen keskimäärin 350 miljoonaa euroa. Varavoimageneraattorit ja pääkiertopumppujen uusinta ovat tuoreimmat hankkeet.

TVO:n tytäryhtiö Posiva laittaa noin 60 miljoonaa vuodessa jätteen loppusijoitusluolan rakentamiseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat