Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uber-kyydit yleistyvät työpaikoilla – suomalaiset suuryritykset karsastavat

Yhdysvalloissa Uberia käytetään yritys­ajoihin jo useammin kuin taksia.

Talous
 
Sergio Perez / Reuters
Kyytipalvelu Uber on ajanut taksialan ahtaalle etenkin Yhdysvalloissa. Suomessakin Uber haastaa tiukasti säännellyn toimialan.
Kyytipalvelu Uber on ajanut taksialan ahtaalle etenkin Yhdysvalloissa. Suomessakin Uber haastaa tiukasti säännellyn toimialan. Kuva: Sergio Perez / Reuters
Fakta

Kuljetusala mullistuu

 Vuonna 2009 perustettu Uber on myllännyt taksimarkkinoita etenkin Yhdysvalloissa.

 Suurimpia kilpailijoita ovat yhdysvaltalainen Lyft ja kiinalainen Didi Kuaidi. Ranskalainen Bla Bla Car erikoistuu pitkien matkojen kimppakyyteihin.

 Taksiliitto on vastannut Uberin haasteeseen Valopilkku-mobiilisovelluksella.

Kyytipalvelu Uber on napsinut nopeaan tahtiin yritysasiakkaita etenkin kotikentällään Yhdysvalloissa. Suomessa Uberin käyttö työmatkoihin on vielä harvinaista, sillä palvelun asema on lainsäädännön sekä verotuksen osalta yhä epäselvä.

Esimerkiksi teollisuuskonserni ABB:ssä on päätetty, että Uber ei sovellu työkäyttöön.

”Linjauksemme on, että Uberia ei Suomen ABB:llä käytetä työmatkoihin. Meillä on tietyt sopimustoimittajat, joita käytämme kuljetuksissa. Toinen tärkeä syy linjaukselle on turvallisuus”, kertoo matkustusasioista vastaava Marja-Leena Javanainen.

Nordeasta, UPM:stä, Tiedosta, Elisasta ja Koneesta kerrotaan, etteivät ne ole antaneet Uberin käytöstä ohjeistuksia työntekijöilleen.

Uber-kuljettajat kyyditsevät asiakkaita omissa autoissaan. Asiakkaat ja kuljettajat löytävät toisensa mobiilisovelluksen avulla. Myös maksu tapahtuu älypuhelimella, ja kuitti lähetetään sähköisesti.

Verohallinnon johtavan veroasiantuntijan Pirjo Mäkysen mukaan Uberin työmatkakäyttöön pätevät taksien säännöt.

”Verohallinnon käsityksen mukaan matkalaskuun voi liittää Uberin kuitin. Koska kyseessä on tositteellinen matkakulu, työnantaja ja työntekijä voivat keskenään sopia, onko taksin tai Uberin käyttö ylipäänsä sallittua.”

Autoilu äityy hankalaksi, jos Uber-matkan maksajana on työntekijän sijaan yritys.

”Uber-kuskien toiminta on niin pienimuotoista, että he eivät yleensä hakeudu ennakkoperintärekisteriin. Kun yritys käyttää Uberia ja maksaa palvelusta, se on työkorvausta, josta pitää toimittaa ennakonpidätys”, Mäkynen selittää.

Helpoimmalla pääsee, kun työntekijä maksaa matkan omalla nimellään ja hakee yritykseltä matkakorvauksia kuittia vastaan. Firman luottokortit ovat harmaalla alueella.

”Jos työntekijä maksaa Uber-matkan firman kortilla, on vaikea sanoa, kuinka ennakonpidätyksen kanssa käytännössä toimitaan.”

Yhdysvalloissa Uber on jo ohittanut perinteiset taksit työmatkailussa. Matkalaskujen hallintaan erikoistuneen Certifyn tilastojen mukaan Uber kasvoi koko taksi-alaa suuremmaksi toimijaksi yritysmarkkinoilla viime huhtikuussa.

Syyskuussa Uberillä oli jo 59 prosentin osuus Yhdysvaltojen suurkaupunkien sisäisistä maksullisista työmatkakuljetuksista. Taksien siivu oli kutistunut 38 prosenttiin.

Uber vokottelee asiakkaita erillisellä yritystilillä, jonka käytön voi rajoittaa esimerkiksi vain kello 22 jälkeen tapahtuville työmatkoille. Syyskuuhun mennessä palveluun oli rekisteröitynyt maailmanlaajuisesti yli 50 000 yritystä.

Vaikka suomalaiset suuryritykset vielä vierastavat uusia kyytipalveluita, pienten yritysten joukosta löytyy kokeilunhalua.

Ohjelmistoyritys Reaktorin markkinointijohtaja Ville Valtonen kertoo, että heillä työmatkat saa taittaa yhtä hyvin taksilla kuin Uber-kuskin kyydissäkin.

Valtosen mielestä lainsäädännön rajoja kokeilevien palvelujen käytön rajoittaminen ei voi olla työnantajien vastuulla.

”Uber on laiton sitten, jos asiasta tulee oikeuden päätös.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat