Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Virasto: Lääkkeiden hinnat kuriin kilpailulla

Kilpailuviraston mukaan lääkkeet halpenisivat, jos kilpailu vapautuisi.

Talous
 
Tästä on kyse

Ehkä isot säästöt

 Kansanedustaja Antero Vartian (vihr) selvityksen mukaan apteekkialan kilpailun vapauttaminen voisi säästää suomalaisten lääkekuluissa vähintään 87 miljoonaa euroa, jos reseptilääkkeiden hinnat laskisivat Ruotsin tasolle.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto kannattaa apteekkialan kilpailun vapauttamista. Erikoistutkija Sari Valliluoto kirjoittaa blogissaan, että lääkkeiden tukkuhinnat, joilla apteekit ostavat lääkkeet, ovat Suomessa EU-valtioiden halvimpia, mutta kuluttajien lääkkeistä maksamat vähittäismyyntihinnat ovat vertailussa muihin EU-valtioihin korkeimpien joukossa.

Asia korjaantuisi Valliluodon mielestä, jos lääkkeiden minimihintojen asettamisesta luovuttaisiin ja apteekkien määrän rajoitukset purettaisiin. Hän asettuu näin tukemaan kansanedustaja Antero Vartian (vihr) asiasta runsas viikko sitten tekemää aloitetta.

Viranomaiset määräävät Suomessa lääkkeiden minimihinnat sen mukaan, että syrjäseuduillakin toimivien apteekkien on kannattavaa toimia. Fimea määrittelee myös, kuinka monta apteekkia ja millä paikoilla Suomessa saa toimia.

Sääntelyn seurauksena apteekit ovat yleensä erittäin kannattavia yrityksiä, jotka eivät kuitenkaan joudu toimimaan normaalille kilpailulle alttiina.

Valliluodon mukaan yhteiskunta korvaa 1,3 miljardia euroa vuotuisista kahden miljardin euron lääkekuluista lääkekorvausjärjestelmän kautta.

”On vahvoja viitteitä siitä, että lääkkeiden vähittäismyynnin nykysääntely ei ole tarkoituksenmukaista tai oikein mitoitettua: se estää apteekkialalla elinkeinotoiminnalle ominaisten markkinamekanismien toiminnan ja kilpailun mukanaan tuomat hyödyt”, Valliluoto toteaa.

Hänen mielestään apteekkien määrän sääntely on tarpeeton alalle tulon este. Jos apteekin perustaminen vapautettaisiin Ruotsin ja Norjan tapaan, alalle tulisi kilpailua.

”Jotta lääketurvallisuuden korkea taso saadaan turvattua tulevaisuudessa, tulisi apteekkitoiminnan luvanvaraisuuden säilyä ja apteekkiluvan voisivat jatkossakin saada vain hakijat, jotka täyttäisivät lain edellytykset.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat