Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomessa myydään 2,2 miljoonaa puhelinta, Samsung ja Apple yhä suosikit

Microsoft toi jouluksi myyntiin uusia Lumia-malleja. Kiinalaisen Huawein uusi malli vetoaa nuoriin.

Talous
 
Markus Jokela / HS
Helsingissä Dna:n Kaivopihan myymälässä suosituimpia malleja ovat Apple iPhone 6, Samsung Galaxy J5 ja Huawei Honor 7, kertoo liikkeessä työskentelevä Miro Markkanen.
Helsingissä Dna:n Kaivopihan myymälässä suosituimpia malleja ovat Apple iPhone 6, Samsung Galaxy J5 ja Huawei Honor 7, kertoo liikkeessä työskentelevä Miro Markkanen. Kuva: Markus Jokela / HS
Fakta

Teho ja näyttö maksavat

Kännyköiden hintahaitari on muutamasta kymmenestä eurosta tuhansiin euroihin.

Millaisista ominaisuuksista kalliissa puhelimissa kannattaa maksaa?

 

Teho Mitä tehokkaampi puhelin on eli mitä enemmän siinä on muistikapasiteettia, sitä jouhevampaa ja nopeampaa käyttö on. Tehokkuus auttaa erilaisten sovellusten käytössä.

Näytön laatu. Jos haluaa erityisen selkeää ja kirkasta näyttöä, joutuu maksamaan enemmän.

Kamera. Käyttövalmius on parempi ja sarjakuvaaminen ja videokuvaaminen on tarkkaa ja nopeaa.

Materiaalit ovat kestävämpiä.

Matkapuhelinten myynnissä kärkeä hallitsee Suomessa viime tilastojen mukaan kaksi valmistajaa, eteläkorealainen Samsung ja yhdysvaltalainen Apple.

Dna-operaattorin kuluttajamyynnin johtaja Sami Aavikko arvioi Samsungin menestyksen johtuvan yhtiön laajasta tuotevalikoimasta. Samsung tarjoaa älypuhelimia joka lähtöön halvimmista kalleimpiin.

Erityisesti Samsung keskittyy hintahaitarin keskiosaan, jossa kilpailua ei ole yhtä paljon kuin halvimmissa ja kalleimmissa puhelimissa.

Applen kappalemääräisesti Samsungia pienemmät myyntimäärät johtuvat siitä, että yhtiö on tunnetusti keskittynyt vain kalliin hintaluokan laitteisiin.

Syksyn nousijoita on ollut kiinalaisen Huawein Honor. Se on Huawein nuorille kehittämä uusi malli, jota yhtiö yleensä markkinoi itsenäisenä tuotemerkkinä, ilman mainintaa Huaweista.

Se näkyy Aavikon mukaan osuneen ainakin Suomessa maaliinsa. Sitä suosivat nuoret, jotka haluavat erottautua uudella merkillä. Hinnaltaan se on noin 400 euroa.

Honoria saa myymälöistä, mutta on monia uusia malleja, joita saa vain netistä tai yksityisjakelusta. Tällainen on esimerkiksi kiinalainen One Plus.

Vaikka aasialaiset ja Apple hallitsevat, ei Microsoft-Nokia ole poistunut kuvioista.

Joulukaupan myyntilukuja luultavasti muuttavat kolme uutta Lumia-mallia, jotka ovat jo tulleet kauppoihin.

Elisan liiketoimintajohtaja Jan Virkki uskoo jo ennakkomyynnin perusteella, että puhelimilla on mahdollisuuksia kärkikymmenikköön.

Testeissä mallien kamerat ovat saaneet kehuja. Kamerasta on tullut kuluttajille tärkeimpiä ostokriteerejä.

Yritysasiakkailla on Virkin mukaan perinteisesti käytössään paljon Lumioita. Nyt nähdään, jatkuuko uskollisuus, vaikka Nokian nimi on hävinnyt puhelimista.

Virkki uskoo, ettei joulun myynnistä löydy varsinaisia hittejä, vaan myynti jakaantuu monen mallin kesken.

Puhelimien myynnistä ei ole Suomessa tarkkoja ajantasaisia tietoja, eivätkä myyjät kerro valmistajakohtaisia määriä. Niitä ei kerrota valmistajien vaatimuksesta. Tietoon tulevat vain kuukauden myydyimmät mallit suuruusjärjestyksessä.

Suomessa myydään tänä vuonna noin 2,2 miljoonaa matkapuhelinta. Määrä on pysynyt samalla tasolla jo vuosia.

On asiakkaita, jotka vaihtavat puhelinta hyvin usein, ainakin kerran vuodessa. Jotkut pärjäävät samalla pitkään.

Dna:n myydyin malli oli marraskuussa Samsung Galaxy J5. Sen lisäksi Samsungilta oli neljä muuta mallia kymmenen myydyimmän listalla.

Elisan myydyin oli Apple iPhone 6s, ja listalla oli vielä kaksi muuta Applen mallia. Samsungilta oli mukana kaksi mallia, Huaweilta kaksi ja Nokia-Microsoftilta kolme. Telia-Soneran listaa johti myös Apple iPhone 6s.

Aavikko lajittelee hintaluokat älypuhelimissa siten, että alle 150 euron laitteet ovat halpoja, 150–400 euron laitteet ovat keskiluokkaa. Sitä hintavammat ovat luokiteltavissa kalliiksi.

Samsungin suosituin malli, joka on kaikkien operaattorien listalla, on tänä vuonna ollut Galaxy J5. Aavikko arvioi, että siitä luultavasti tulee myydyin malli tänä vuonna Suomessa.

Aavikko luonnehtii sitä ”perusälypuhelimeksi”, jonka valtteina ovat hyvä ja isohko näyttö, normaalikäyttöön tasokas kamera ja luonnollisesti 4g-ominaisuus. Hinta on keskitason alapäässä, noin 200 euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat