Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Finaviaan ja ministeriöön tehdään poikkeuksellinen laillisuustarkastus – ”Onko veronmaksajien kokonaisetua mietitty?”

Valtiontalouden tarkastusvirasto yllättyi siitä, että Finavia lopetti äkisti kaikki oikeustoimet korvausten saamiseksi 34 miljoonan euron johdannaistappioista. Laillisuustarkastuksen kohteena ovat sekä yhtiö että liikenneministeriö.

Talous
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk) antama omistajaohjaus on myös Valtiontalouden tarkastusviraston laillisuustarkastuksen kohteena.
Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk) antama omistajaohjaus on myös Valtiontalouden tarkastusviraston laillisuustarkastuksen kohteena. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Valtiontalouden tarkastusvirasto haluaa täyden selvityksen siitä, miksi valtionyhtiö Finavia luopui yllättäen kaikista oikeustoimista 34 miljoonan euron johdannaistappioiden selvittämiseksi.

Tarkastusvirasto on aloittanut harvinaisen laillisuustarkastuksen Finavian nykyhallituksen ja liikenneministeriön toiminnasta. Tarkastusvirasto käynnisti tarkastuksen sen jälkeen, kun Finavian hallituksen puheenjohtaja kertoi viime viikolla Helsingin Sanomissa eronneensa protestiksi liikenneministeri Anne Bernerin (kesk) toiminnalle.

Finavian hallituksen puheenjohtaja Riitta Tiuraniemi sekä hallituksen jäsen Pirkko Salminen lähtivät yhtiöstä vastalauseena sille, että johdannaissotkujen korvausten hakeminen entiseltä johdolta ja tilintarkastusyhtiöltä loppui liikenneministerin yhteydenottojen jälkeen.

Valtiontalouden tarkastusviraston ylijohtaja Marko Männikkö sanoo, että Finaviassa tehtävä laillisuustarkastus on ”poikkeuksellinen menettely”. Virasto tekee laillisuustarkastuksia vain joitakin kertoja vuodessa.

Tarkastusvirasto edellytti jo kaksi vuotta sitten, että valtio-omistaja eli liikenneministeriö selvittää Finavian 2009-2011 hallitusten vastuun tapahtumista. Samoin tarkastusvirasto edellytti, että ministeriö selvittää yhtiön toimivan johdon vastuun tapahtumista.

”Poikkeuksellista Finavian laillisuustarkastuksessa on, että me teemme sen tuloksellisuustarkastuksen jälkeen. Yleensä se aina riittää, mutta käymme vielä Finavian laillisuus- ja asianmukaisuuskysymykset läpi”, Männikkö kertoo.

Finavian hallitus käynnisti oikeustoimet entistä hallitusta, johtoa ja tilitarkastusyhtiötä kohtaan vuoden 2015 aikana, mutta luopui niistä äkisti joulukuussa.

”Haluamme selvittää, ovatko Finavia ja ministeriö miettineet tässä valtion eli veronmaksajien kokonaisetua”, Männikkö sanoo.

Valtiontalouden tarkastusvirasto ei siis ota kantaa Finavian entisen johdon toimintaan, vaan nykyjohdon ja omistajaohjauksen tekemisiin.

Männikko muistuttaa, että liikenneministeriö on selvästikin ollut kanteista luopumisen kannalla.

”Liikenneministeriö hallitsee sataa prosenttia osakkeista, joten liikenneministeri olisi voinut tehdä päätökset myös yhtiökokouksen kautta. Se olisi ollut läpinäkyvää”, Männikkö sanoo.

Männikkö ihmettelee sitä, että Finavian hallitus jätti päätöksenteon kanteista aivan vuoden loppuviikoille, vaikka aikaa valmistella asiaa oli useita vuosia. Kanneoikeus vuoden 2010 johdannaisten tappioista päättyy vuoden lopulla, minkä jälkeen Finaviailla ei käytännössä ole mahdollisuuksia saada korvauksia.

”Tarkastusviraston haluaa vastauksen siihen, miksi isosta 34 miljoonan euron korvausvaatimuksesta on luovuttu. Voisi lähteä siitä, että valtio haluaa hakea aiheutetun vahingon takaisin”, Männikkö sanoo.

Finavian hallitus luopui loppusyksystä kanteista myös entistä tilintarkastusyhtiötään kohtaan. Alun perin yhtiö vaati Deloitte & Touchelta enintään 70 miljoonan euron vahingonkorvauksia.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan painava syy kanteesta luopumiseen oli se, että Deloitte & Touche olisi muutoin haastanut Finavian entisen johdon ja hallituksen oikeuteen.

Finavia on tehnyt jo syksyllä poliisille rikostutkintapyynnön entisen varatoimitusjohtajansa ja rahoituspäällikkönsä toiminnasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat