Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paljonko yksityislääkäri maksaa? Uusi palvelu helpottaa hintojen vertailua

Lääkärihinta.fi kokoaa sivustolle hintatiedot sadoista yleislääkärien ja hammaslääkärien vastaanotoista 20 eri kaupungissa.

Talous
 
Pekka Elomaa
Kristian Ahlers (vas.), Taru Vainikainen ja Alec Hellström ovat työstäneet Lääkärihinta.fi-sivustoa lääketieteen opiskelijoiden kerhotilassa Meilahden kampuksen kirjaston kellarikerroksessa.
Kristian Ahlers (vas.), Taru Vainikainen ja Alec Hellström ovat työstäneet Lääkärihinta.fi-sivustoa lääketieteen opiskelijoiden kerhotilassa Meilahden kampuksen kirjaston kellarikerroksessa. Kuva: Pekka Elomaa

Kuluttajan mahdollisuudet verrata yksityislääkärien hintoja paranevat tällä viikolla, kun uusi Lääkärihinta.fi -sivusto aukeaa.

Neljä lääketieteen, oikeustieteen ja insinöörialan opiskelijaa ovat koonneet sivustolle hintatiedot noin 400:sta yleislääkärin ja hammaslääkärin vastaanotosta 20 eri kaupungissa.

”Koko homma lähti siitä, kun heräsin yhtenä aamuna viime kesänä, ja sain idean, että verkkoon voisi tehdä tällaisen hintavertailun”, lähes valmis diplomi-insinööri Taru Vainikainen, 25, kertoo.

”Kysyin Aksulta tekstarilla, että onko yksityislääkäreiden hinnoissa isotkin erot. Hän vastasi, että joo. Sitten vaan rupesin koodaamaan.”

Lääketieteen opiskelija Alec ”Aksu” Hellström, 25, ihmetteli aluksi, mistä on kyse. ”Tarusta ei kuulunut kuukauteen mitään, mutta sitten tavattiin ja hän esitteli ensimmäisen prototyypin palvelusta”, Hellström kertoo.

”Tajusin heti, että tämä on loistava idea. Se auttaisi ihmisiä.”

He saivat mukaan kauppatieteiden maisterin ja lääketieteen opiskelijan Kristian Ahlersin sekä oikeustieteen opiskelijan Mikko Piirosen. Käytännön toteuttajaksi löytyi sovelluskehittäjä ja diplomi-insinööri Tuomas Järvensivu.

Opiskelijat ovat nyt perustaneet sivustoa varten start-up-yrityksen nimeltään eMedi Innovations. Yritystoiminta on aloitettu 3 000 euron alkupääomalla.

”Tällä hetkellä yksityisissä terveydenhuoltopalvelujen hinnoissa ei ole läpinäkyvyyttä, joten kuluttajien on vaikea verrata niitä”, Vainikainen sanoo.

Kaksinkertainen hinta samasta lääkärikäynnistä on täysin mahdollinen. Saman palvelukokonaisuuden hintaerot voivat olla moninkertaiset.

Suomessa tehdään vuosittain yli kuusi miljoonaa yksityistä lääkäri- ja hammaslääkärikäyntiä. Palveluiden liikevaihto on yli 1,5 miljardia euroa vuodessa.

Sivustolla voi valita kolmenkymmenen eri oireen mukaan, mitä käynti yleislääkärillä sekä oireisiin mahdollisesti liitettävät toimenpiteet maksavat eri paikoissa. Sivusto kertoo Kela-korvauksen jälkeen jäävän omavastuuhinnan.

Hammaslääkärikäynneissä voi verrata 14 eri toimenpidekokonaisuutta. Sivusto on käyttäjille ilmainen.

Lääkärikäyntien hinnat vaihtelevat paljon paikkakuntien ja yrityksien välillä, mutta myös yhden yrityksen sisällä.

”Kuluttajat eivät välttämättä tiedä, että samalla lääkäriasemalla vastaanottoa pitävät lääkärit ovat ammatinharjoittajia. Heidän vastaanottonsa hinnat voivat olla erilaiset esimerkiksi kokemuksen mukaan”, Hellström sanoo.

Opiskelijat ovat keränneet hintatiedot käsityönä, mikä on vaatinut myös käyntiä monessa toimipaikassa. Työtunteja on kertynyt niin paljon, että he sanovat lopettaneensa niiden laskemisen.

Kaikista yrityksistä ei ollut helppo saada tietoja.

”Etsiessämme hintatietoja huomasimme, että noin puolet yksityisistä hammaslääkäriasemista ei ilmoita hintoja kotisivullaan”, Hellström sanoo.

Ahlers arvelee, että alalla ei ole totuttu hintavertailuihin.

”Ajatus on täysin uusi”, hän sanoo.

Kuluttajaliitto vertasi viime vuonna yksityisten lääkäripalvelujen ja toimenpiteiden hintoja, ja havaitsi hintaerot moninkertaisiksi varsinkin kalleimmissa palveluissa kuten magneettikuvauksissa.

”Kuluttajan kannattaa joissakin toimenpiteissä jopa matkustaa toiseen kaupunkiin halvemman hinnan perässä”, pääsihteeri Juha Beurling Kuluttajaliitosta sanoo.

”Jos ihmiset suostuvat maksamaan samasta palvelusta kovempaa hintaa vaikkapa Oulussa kuin Vaasassa, kyllä yritykset ottavat kovemman hinnan.”

Kuluttajaliiton mukaan hintatietojen puutteellinen läpinäkyvyys on alalla ongelma.

”Markkinatalous perustuu siihen, että hinnat ovat läpinäkyviä. Kuluttaja ei voi käyttää sitä valtaa, joka hänelle kuuluu, jos hän ei saa tietoa hinnoista.”

Siksi Kuluttajaliitto toivottaa tervetulleeksi kaikki keinot, joilla kuluttajien hintatietoisuutta voidaan lisätä.

”Ilman hintatietoja kuluttaja on vain alamainen, joka maksaa kiltisti mitä pyydetään.”

Lääkärihinta.fi:n perustajat haluavat alkuvaiheessa luoda palvelujen tarjoajille ja kuluttajille kohtaamispaikan.

He haluavat kannustaa yrityksiä avoimuuteen hinnoissa, ja siksi oma-aloitteisesti hintansa ilmoittaneet yritykset saavat siitä sivustolle erikoismaininnan.

Vastaisuudessa palvelun kehittäminen vaatii lisää rahaa, jota varten he aikovat houkutella sivustolle mainostajia. ”Tavoitteena olisi, että ainakin muutama meistä voisi tehdä tätä työtä kokopäiväisesti”, Hellström sanoo.

Pekka Elomaa
Kristian Ahlers (vas.), Taru Vainikainen ja Alec Hellström ovat työstäneet Lääkärihinta.fi-sivustoa lääketieteen opiskelijoiden kerhotilassa Meilahden kampuksen kirjaston kellarikerroksessa.
Kristian Ahlers (vas.), Taru Vainikainen ja Alec Hellström ovat työstäneet Lääkärihinta.fi-sivustoa lääketieteen opiskelijoiden kerhotilassa Meilahden kampuksen kirjaston kellarikerroksessa.
Pekka Elomaa
Nettipalvelussa on hintatiedot sadoista yleislääkärien ja hammaslääkärien palveluista.
Nettipalvelussa on hintatiedot sadoista yleislääkärien ja hammaslääkärien palveluista.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat