Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Bensiinin hinta on halvempaan kuin kertaakaan sitten vuoden 2009 joulun

Raakaöljy on ennätyksellisen halpaa, mutta se ei vaikuta suoraan poltto­aineiden kuluttajahintoihin.

Talous
 
Kimmo Räisänen
Halpa polttoaine ei vaikuta Jari Hirvosen autoiluun. Isompana säästönä hän pitää vähemmän kuluttavan auton hankkimista.
Halpa polttoaine ei vaikuta Jari Hirvosen autoiluun. Isompana säästönä hän pitää vähemmän kuluttavan auton hankkimista. Kuva: Kimmo Räisänen

Bensiinin hinta on joulukuussa halventunut huomattavasti.

Bensiini on tänä jouluna halvempaa kuin kertaakaan sitten vuoden 2009 joulun. Litra 95-oktaanista bensiiniä maksoi joulukuussa 1,37 euroa, kun se maksoi esimerkiksi 1,74 euroa syyskuussa 2012.

Myös dieselöljyn hinta on laskenut. Dieselistä maksettiin näin vähän viimeksi marraskuussa 2010.

Hintoina on käytetty Öljy- ja biopolttoaineala ry:n kuluttajahintaseurannan lukuja.

Etu-Töölössä autoaan tankkaava Jari Hirvonen sanoo, ettei bensiinin halpeneminen vaikuta hänen autoiluunsa tai tankkauksiinsa.

”En muista, milloin viimeksi olisin ajanut tankkaamaan halvan bensan perässä.”

Halvasta bensiinistä säästynyttä rahaa ei tule mietittyä, hän sanoo. Hirvonen sanoo ajavansa autolla paljon, esimerkiksi 16 kilometrin työmatkan.

Hän pitää suurempana säästönä sitä, että vaihtoi autonsa pienempään, jolloin polttoaineen kulutus väheni merkittävästi.

”Mietin, että turha pitää isoa, kun pienenkin kanssa pääsee perille.”

Bensiinin hinnan halpeneminen hyödyttää kuluttajaa, vaikka se jäisikin hyvin lyhytaikaiseksi, kertoo kehittämispäällikkö Ilkka Lehtinen Tilastokeskuksesta.

”Kyllä tämä on vähänkin enemmän autolla ajavalle Matti Meikäläiselle erittäin positiivinen asia. Periaatteessa tällä hetkellä hinnan lasku lisää yksityistä kulutusta ihan selvästi.”

Säästyneen rahan vaikutus talouskasvuun riippuu siitä, miten tämä Matti Meikäläinen sen käyttää, Lehtinen sanoo. Parturissa käynnin tai muun kotimaisen palvelun vaikutus työllisyyteen on huomattavasti suurempi kuin vaikkapa Thaimaan-matkan varaaminen tai säästyneen rahan siirto talletustilille.

Lehtisen mukaan hinta on laskenut Suomen talouden kannalta otolliseen aikaan.

”Tässä tilanteessa, kun vaikeuksia taloudessa, niin tämä on selvä piristysruiske.”

Lehtisen mukaan halpa öljy ja halvat polttoaineet vaikuttavat myönteisesti Suomen kauppataseeseen.

Yksinkertaistaen halpa tuontienergia pienentää tuonnin arvoa, jolloin Suomen kauppatase tasapainottuu. Kauppatase tarkoittaa tavaratuonnin ja -viennin arvon erotusta.

Bensiinin hinnan lasku johtuu paljolti raakaöljyn voimakkaasta halpenemisesta. Barreli Pohjanmeren Brent-viitelaadun raakaöljyä maksoi maanantai-iltana noin 36,2 dollaria. Hinta on halvennut joulukuussa poikkeuksellisesti. Barrelin hinta on ollut tällä tasolla viimeksi heinäkuussa 2004.

Raakaöljyn hinnan halpeneminen ei siirry täysmääräisesti bensiinin hintaan, kertoo ennustepäällikkö Juha Kilponen Suomen Pankista.

”Suomessa näyttää siltä, että selkeästi pienempi osa raakaöljyn hinnan halpenemisesta siirtyy bensiinin hintaan kuin esimerkiksi Saksassa.”

Kilposen mukaan osasyynä on polttoaineiden kireä verotus mutta syitä voi olla muitakin.

”Yksi potentiaalinen selittäjä voi olla kilpailutilanne [polttoaineen myynnissä], mutta meillä ei ole siitä mustaa valkoisella. Meidän pitäisi analysoida sitä, onko tosiaan näin.”

Halvalla polttoaineella on myös kielteiset vaikutuksensa.

Ilkka Lehtinen huomauttaa, että edullinen fossiilinen energia vähentää mielenkiintoa kehittää uusiutuvan energian tuotantoa, kuten tuuli- ja aurinkoenergiaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat