Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miinalaiva Pohjanmaasta tarjottiin 350 000 euroa – Puolustusvoimat aikoo silti romuttaa sen

Ostajaehdokas Joakim Håkans ei sulata puolustusministerin hylkyperustetta: ”Laivan käyttötarkoituksesta voi aina sopia”.

Talous
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Miinalaiva Pohjanmaa palasi Afrikan itärannikolta lähtösatamaansa Kirkkonummen Upinniemeen toukokuussa 2011.
Miinalaiva Pohjanmaa palasi Afrikan itärannikolta lähtösatamaansa Kirkkonummen Upinniemeen toukokuussa 2011. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Suomalaisen merenkulkuyhtiö Alfons Håkansin toimitusjohtaja Joakim Håkans sanoo, ettei voi käsittää puolustusministeri Jussi Niinistön (ps) päätöstä romuttaa käytöstä poistettu miinalaiva Pohjanmaa sen sijaan, että se myytäisiin.

Pohjanmaa on seisonut muutamia vuosia käyttämättömänä Upinniemen sotasatamassa Kirkkonummella. Puolustusministeriö yritti etsiä alukselle ostajaa tai museoijaa mutta päätti sitten romuttaa aluksen. Aluksen säilyttämisestä on kertynyt 10 000 euron kulut kuukaudessa.

Marraskuussa merenkulkuyhtiö Alfons Håkans teki aluksesta ostotarjouksen. Tarjouksen voi lukea tästä. Puolustusministeri Jussi Niinistö on tarjouksesta huolimatta päättänyt romuttaa laivan.

Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps).
Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps).

Niinistö on perustellut päätöstään Turun Sanomille sillä, että miinalaivaa ei haluttu myydä Alfons Håkansille, koska selkeää käyttötarkoitusta ei ilmoitettu.

”Puolustusministeriön lähtökohta on, että tarkka lopputarkoitus tulee olla selvillä”, Niinistö sanoi Turun Sanomille.

Niinistö perustelee Håkansin tarjouksen hylkäämistä myös blogissaan:

”Puolustustarvikkeita voidaan myydä määrätyin edellytyksin siviilikäyttöön, mutta lopullinen käyttötarkoitus on tiedettävä täsmällisesti. Entisenä sota-aluksena miinalaiva Pohjanmaa aseista riisuttunakin säilyttää statuksen puolustusmateriaalina ja täten se on vientisäädösten alainen. Tämä rajoittaa aluksen loppukäyttöä merkittävästi”, Niinistö kirjoittaa.

Alfons Håkans tarjosi Pohjanmaasta 350 000 euroa.

Romutus maksaa Niinistön mukaan nettona 248 100 euroa.

Trond H. Trosdahl / Lehtikuva
Merenkulkuyhtiö Alfons Håkansin johtaja Joakim Håkans.
Merenkulkuyhtiö Alfons Håkansin johtaja Joakim Håkans.

Merikapteeni Joakim Håkans kertoo, että yhtiön marraskuussa jättämässä tarjouksessa Puolustusvoimille käyttötarkoitus oli selkeästi kerrottu.

Tarjouksen mukaan Pohjanmaa ostettaisiin koululaivakäyttöön, pakolaisten humanitäärisiin avustustehtäviin Välimerellä, öljy- ja kaasukenttien valvontaan ja kalastuksenvalvontaan avomerellä.

Tätä tarkemmin käyttötarkoitusta ei Håkansin mukaan voitu tarjouksessa lyödä lukkoon.

”Emme voi kaupata toisen omaisuutta mihinkään työtehtävään, jossa sitä käytetään. Nämä tehtävät voi spedifioida sitten neuvotteluissa”, Håkans kertoo.

Håkansin mukaan kauppasopimuksessa voidaan sopia tarkemmin esimerkiksi siitä, että alusta jälleenmyytäessä seuraavan ostajan täytyy noudattaa samoja reunaehtoja.

”Se on ihan normaalia käytäntöä merenkulkuasioissa, tällaisia on esimerkiksi kilpailunrajoituksissa käytössä.”

”Eli jos vain on tahtotila on, niin kyllä tällaisen [miinalaivan] voi siviilille myydä”, Håkans sanoo.

Joakim Håkans kertoo käyneensä tutustumassa Pohjanmaahan syksyn aikana ja tehnyt siitä myöhemmin tarjouksen. Ennestään yhtiöllä on kaksi merivoimien alusta, vuonna 2010 ostettu Kampela 1 ja vuonna 2013 ostettu Valas, jotka ovat 30-metrisiä eli yli puolet pienempiä kuin Pohjanmaa.

Kampela 1 ajaa kuljetuksia Turun saaristossa ely-keskukselle ja Valas toimii toimii meripelastustukialuksena yhtiön kaupallisessa meripelastustoimessa, Håkans kertoo.

Alfons Håkans -yhtiö on Joakim Håkansin isoisän 1945 perustama yhtiö. Sillä on 60 alusta, joista noin 40 purjehtii Suomen lipun alla ja loput ”Nato-lipun alla” eli Virossa, Håkans kertoo.

Hinaajiensa ja jäänmurtaja-alustensa takia se on Suomen huoltovarmuuden kannalta merkittävä yhtiö. Yhtiön tase on 50–60 miljoonaa euroa.

Håkans muistuttaa, että kaikki Suomessa olevat noin 40 alusta ovat niin sanottuja merivoimien reservialuksia. Toisin sanoen kriisitilanteessa ne pakkolunastetaan valtion käyttöön ja niiden henkilökunta jatkaa työtään Puolustusvoiminen alaisuudessa.

Näin Pohjanmaan säilymisestä suomalaiskäsissä voisi olla maanpuolustuksellista hyötyäkin.

Merikapteeni Joakim Håkans sanoo, ettei tiedä lainkaan miksei vanhaan suomalaissukuun aluskaupassa luoteta.

”Sitä pitää kysyä suoraan ministeriltä. Pohjanmaa olisi yhä toimiva alus reservissä.”

Håkansin arvion mukaan Puolustusvoimien ilmoittama 248 100 euron romutushinta ei riitä alkuunkaan.

”Sitä ei ainakaan ole kilpailutettu, eikä noin isoa romutusta ole tehty kymmenin vuosiin.”

Håkansin mukaan Puolustusvoimien kannattaisi halutessaan ensin asettaa Pohjanmaasta tarvittavat reunaehdot ja hyväksyä sopivat ostajaehdokkaat tarjouskilpailuun.

”Jos ei keskustele ostajan kanssa reunaehdoista, on vaikea puhua käyttötarkoituksesta.”

Håkansin mukaan hänellä ei sinänsä ole tunnearvoa Pohjanmaalle muutoin kuin siltä osin, että ”ei ole järkeä romuttaa toimivia aluksia”.

Pohjanmaan kunnostukseen käytettiin Håkansin mukaan miljoonia euroja ennen aluksen lähettämistä EU:n merirosvojen vastaiseen Atalanta-operaatioon Somalian rannikolla vuonna 2011.

Kun lisäksi Puolustusvoimien aluksia käytetään kauppalaivoihin verrattuna vähän ja niistä pidetään erittäin hyvää huolta, Pohjanmaalla on käyttöikää jäljellä 10–15 vuotta, Håkans arvioi.

”Rungoltaan se on hyvässä kunnossa.”

Mitkä ovat Joakim Håkansin seuraavat askeleet laivakaupassa?

”Menen Kauppahalliin ostamaan joulukalat, ei kummempia askeleita. Maailma on laivoja täynnä”, Håkans hymähtää.

”Mutta totta kai olemme valmiita neuvottelemaan, jos ministeri kääntää vielä päänsä”, hän jatkaa.

Rio Gandara / HS
Kansanedustaja Stefan Wallin (r).
Kansanedustaja Stefan Wallin (r).

Kansanedustaja Stefan Wallin (r) paheksui tiistaina HS:n mielipidekirjoituksessa puolustusministerin tekemää romutuspäätöstä.

”Puolustusministeri Jussi Niinistön (ps) pitäisi viivytyksettä keskeyttää tämä käsittämätön valtion omaisuutta tuhlaava romuttamisprosessi ja arvioida uudelleen saadut ostotarjoukset”, Wallin kirjoitti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat