Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Professori varoittaa: Palkkojen alennus voi heikentää Suomen vientituloja laadun heiketessä

Suomen viennin laatu on heikentynyt pitkään nopeammin kuin missään muussa OECD-maassa. Laatua ei voi parantaa kustannuksia alentamalla, joten palkkojen alentaminen voi entisestään syödä vientituloja, professori Pertti Haaparanta varoittaa.

Talous
 
Sirpa Räihä / HS
Pertti Haaparanta työskentelee Aalto-yliopiston taloustieteen laitoksella.
Pertti Haaparanta työskentelee Aalto-yliopiston taloustieteen laitoksella. Kuva: Sirpa Räihä / HS

Hallituksen tavoite palkkojen alentamisesta voi jopa heikentää vientitulojen kasvunäkymiä, varoittaa blogikirjoituksessaan professori Pertti Haaparanta Aalto-yliopiston taloustieteen laitokselta.

Kansainvälisen kaupan professori Haaparanta perustelee näkemystään uusimmalla tutkimustiedolla, jonka mukaan laatua ei voi nostaa kustannuksia alentamalla.

Suomelle palkkojen alentamisen tie voi Haaparannan mukaan olla poikkeuksellisen vahingollinen, koska Suomen viennin laatu on laskenut vuosina 2000–2012 OECD-maista nopeimmin.

Suomen viennin kyky lisätä kansakunnan tuloja ja erityisesti kansainvälisestä kaupasta saatavia hyötyjä on heikentynyt jo yli 20 vuotta yhteen menoon, Haaparanta kirjoittaa.

Haaparanta viittaa kirjoituksessaan ensin Konstantin Benkovskisin ja Julia Wörtzin tutkimukseen OECD-maiden viennin hintakilpailukyvyn kehityksestä.

Sen mukaan Suomen viennin laatu on laskenut vuosina 2000–2012 nopeammin kuin minkään muun OECD-maan.

Samaan aikaan Suomen hintakilpailukyky on kuitenkin parantunut.

Haaparannan mukaan yksi selitys tälle yllättävälle tapahtumalle on uusimman empiirisen ja teoreettisen tutkimuksen mukaan se, että laadun puutetta ei voi korvata alhaisilla kustannuksilla eikä alhaisilla hinnoilla.

Taloustieteilijä John Sutton on Haaparannan mukaan jo vuosia sitten osoittanut tutkimuksillaan, että kilpailukykyä ei voi kohentaa työn tuottavuuden parantamisella tai muilla palkkakustannuksia alentavilla keinoilla kuin rajallisesti. Laadulla kilpailukykyä voidaan sen sijaan parantaa rajattomasti.

Haaparanta viittaa myös toiseen tuoreeseen tutkimukseen ( Eckel, Iacovone, Javorcik ja Neary ), jonka mukaan laatuun investoiminen ja kustannuskilpailukyky sulkevat toisensa pois.

Toisin sanoen tuon tutkimuksen mukaan laatua ei voi korvata mitenkään kustannuksia alentamalla.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitusohjelman yhtenä keskeisimpänä tavoitteena on työn yksikköhinnan alentaminen Suomessa viiden prosentin verran.

Tämä tavoite voi Haaparannan mukaan nykytutkimuksen tiedon perusteella koitua onnistuessaan Suomelle kalliiksi.

”Suomen hallitus painottaa politiikassaan hintakilpailukyvyn parantamista. Jos yllä antamani selitys Suomen huonolle vientimenestykselle pitää paikkansa, niin tämä politiikka tulee entisestään heikentämään vientimenestystä ja vientisektorin kykyä lisätä talouskasvua”, Haaparanta kirjoittaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat