Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Fennovoima aikoo tilata ydinvoimalan osia Ukrainan itäosasta

Energiayhtiö selvittää vielä Kramatorskissa sijaitsevan tehtaan laatua ja osaamista.

Talous
 
Energomašspetsstal
Vuonna 1962 perustettu Energomašspetsstal valmistaa taoksia eri teollisuudenaloilla. Se on erikoistunut etenkin poikkeuksellisen suuriin ja vaativiin takomatuotteisiin. Yhtiön tehdas on Ukrainassa Kramatorskissa.
Vuonna 1962 perustettu Energomašspetsstal valmistaa taoksia eri teollisuudenaloilla. Se on erikoistunut etenkin poikkeuksellisen suuriin ja vaativiin takomatuotteisiin. Yhtiön tehdas on Ukrainassa Kramatorskissa. Kuva: Energomašspetsstal

Energiayhtiö Fennovoiman ydinvoimalan reaktoripaineastian osia aletaan todennäköisesti valmistaa ensi vuonna Venäjän kanssa sotaa käyvässä Ukrainassa, jos Kramatorskissa sijaitseva tehdas täyttää sille asetetut laatuvaatimukset.

Fennovoima on hyväksynyt alihankkijakseen venäläisen Atomenergomašin, joka teettää ydinvoimaloiden reaktoripaineastioiden osia tytäryhtiönsä Energomašspetsstalin tehtaalla Kramatorskissa.

Reaktoripaineastian valmistaminen kestää pitkään, ja se on ydinvoimalan keskeisin osia.

Siksi päätös reaktoripaineastian osien valmistamisesta pitäisi tehdä pian. Muussa tapauksessa ydinvoimalan valmistuminen voi pahimmassa tapauksessa viivästyä. Fennovoiman ydinvoimalan pitäisi aikataulun mukaan olla kaupallisessa käytössä vuonna 2024.

Ukraina ja Venäjä ovat olleet sodassa huhtikuusta 2014 lähtien. Kramatorsk sijaitsee hyvin lähellä Venäjän tuella Ukrainasta eroon pyrkivää aluetta.

”Meidän on otettava ulkopuolinen maailma huomioon, vaikka haluaisimme kovasti keskittyä vain insinööri- ja teräsratkaisuihin. Kun olimme paikan päällä, alue oli rauhallinen. Toki meidän on katsottava karttaa laajemmin. Riskinarviointi on vielä kesken”, sanoo projektijohtaja Minna Forsström Fennovoimasta

Fennovoiman ja Säteilyturvakeskuksen edustajat vierailivat tehtaalla marraskuun lopussa.

”Tehdas vaikutti ensimmäisen käynnin perusteella asialliselta. Kävimme läpi asiakirjoja ja tutustuimme tehtaan tuotantoon,” Forsström sanoo.

Atomenergomaš ja Energomašspetsstal kuuluvat Venäjän ydinenergiayhtiöön Rosatomiin, jolta Fennovoima ostaa Hanhikiven ydinvoimalan. Forsström korostaa, että viime vuonna Kramatorskin tehdas pysyi aikataulussa sodasta huolimatta.

”Tehtaalla on paljon näyttöä onnistuneista hankkeista.”

Säteilyturvakeskuksen ydinvoimaloiden valvontaosaston apulaisjohtaja Tapani Virolainen oli myös marraskuussa paikan päällä Kramatorskissa.

”Tehdas oli pieni positiivinen yllätys. Siellä oli aika paljon valmistusta, ja osaaminen vaikutti olevan hyvällä tasolla.”

Forsströmin mukaan vielä ei voi sanoa täysin varmasti, että Hanhikiven ydinvoimalan reaktoripaineastian osat valmistetaan Kramatorskissa.

”Asia ei ole mustavalkoinen. Ydinvoimalan rakentamisessa on hyvin paljon laadunvarmistusta ja paperisotaa. Olemme vasta alkutaipaleella tässä laadunvarmistusprosessissa.”

Venäjän valtion ydinenergiayhtiön Rosatomin mukaan Kramatorskin tehtaalla on toteutettu vastikään 300 miljoonan dollarin modernisointiohjelma, ja tehdas toimittaa sertifioituja metallituotteita noin 50 kansainväliselle yritykselle. Rosatomin mukaan alihankkijoita ei ole Ukrainan separatistien hallitsemilla alueilla.

”Koko tuotanto tapahtuu Ukrainan terrorisminvastaisen operaation alueella”, Rosatom kertoo sähköpostivastauksessaan.

”Alueella viime vuonna vallinneesta epävakaasta tilanteesta huolimatta työt yrityksessä eivät keskeytyneet, vaan kaikki tilaukset toimitettiin sataprosenttisesti ja toimitetaan edelleen.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat